Programok amiket érdemes telepíteni (1. rész)

Először is üdv. mindenkinek,az első írásomban arról a programokról írok néhány szót amit egy új gép vásárlása után vagy az operációs rendszer telepítése,újratelepítése után érdemes feltelepíteni.Windows XP rendszerről lesz szó,tehát az általam ott használt,ajánlott programokat próbálom megismertetni.Azt azért kihangsúlyoznám,hogy az itt leírt programokat nem muszáj és nem is kell mind telepíteni.Több programot is ismertetek ugyanarra a célra ami tetszik,azt telepítsd.

Tehát miután oda ülünk a “szűz” XP-k elé mivel is kezdjük.Legelőször is ugye a hardver elemek illesztő programjait (Driver) kell,ajánlott telepíteni.Ezeket a programokat a termék gyártója CD-n vagy DVD-n mellékeli nekünk.Ha ezzel megvagyunk akkor jöhet a java.Gondolom nagy átlagban a felhasználóknak Windows XP Service Pack 2-es van telepítve a gépre.Ebben az esetben ajánlott telepíteni a Windowsnak az XP-hez kiadott Service Pack 3-as csomagját.Stabilabbá teszi a rendszert és néhány újítást is felvonultat.Az SP3-at a Windows oldaláról bárki ingyen letöltheti.Ez után én ajánlom még telepíteni a Microsoft.NET Framework 2.0-ás verzióját ami szintén a Microsoft oldaláról ingyen tölthetünk le.Ez a program tulajdonképpen egy keret rendszer program,ami gyors alkalmazásfejlesztést,platform függetlenséget és hálózati átlátszóságot támogató program.Tehát a hálózati és nettes cuccokban segít nekünk észrevétlenül.

Amikor készek vagyunk ezen “alap” programok telepítésével akkor jöhet a többi.A programokat itt most több részre bontanám,attól függően mire akarjuk használni:

1.-Szöveg kezelés

-Microsoft Office 2007: a program nem ingyenes de egy bizonyos összeg fejében vagy egyes helyekről “megszerezve” egy profi szöveg,táblázat,prezentáció…szerkesztő programot kapunk rengeteg extrával.Minden ami szöveg formázással kapcsolatos az Office 2007 csomagban megtalálható.A használata újabb gépeken ajánlatos.
-Microsoft Office 2003: mint nevéből is ered ez az Office 2007 kis öccse.Szintén fizetős.Nagyjából annyit tud mint a 2007-es verzió,persze néhány extrától azért itt elbúcsúzhatunk ami a 2007-es verzióban van.Az Office 2003-as verziója régebbi gépeken is fut szépen.
Open Office:ez a program csomag ingyenes és igen jó is.Leszűkített formában de ugyanazokat el tudjuk vele érni mint az Office 2003 vagy 2007-es verzióján.Igen gyakran esik át fejlesztésen ez a program tehát érdemes sűrűn meglátogatni a fejlesztői oldalt és letölteni az új verziót.

2.-Kép kezelés

ACDSee:egy kiváló kép nézegető,szerkesztő program.Bizony ezért nem kis lét le kell tenni az asztalra,tehát a program nem ingyenes.
IrfanView:itt most egy ingyenes programról beszélünk,ami kép nézegetésre és minimális szerkesztésre is jó.Ajánlott is,mert a gép igénye egyenlő a nullával.
Windows Picture and Fax Viewer:az alap kép nézegető,az operációs rendszer része.Ennek a használatát ajánlom legjobban.Egyrészt,mert ugye van alapból,másrészt pedig mert kép nézegetésre tökéletes és a Paint segítségével akár szerkesztésre is használható.Ebben a programban is megtudhatunk mindent az adott képről.
Picassa:a program ingyenes,a Google család kis gyöngy szeme.Az 3-as verzió fantasztikus látványt nyújt kezelés szempontjából is és szerkesztésben sem utolsó.Rengeteg extrával ellátták ezt a kis programot.Akiknek fontos a külcsín is azoknak kötelező.
Photoshop:ha az ismereteim nem csalnak most a legprofibb kép szerkesztőről írok.Ebből kifolyólag nem ingyenes de az internet a barátod…Ebben a programban mindent lehet ami kép szerkesztéssel kapcsolatos.Úgy formázod a képeket,ahogy akarod,ahogy tudod.
FSResizer:ez egy ingyenes alap kép szerkesztő és kis extra a többihez képest,hogy ezzel a programmal akár több száz képet is át tudunk méretezni egyszerre.Ha a nettre töltünk fel képet,ez még jól jöhet.
Corel Draw:fizetős program.Azt hiszem a Photoshop igazi ellenfele lehetne…

3.-Videó és zene kezelés

K-Lite Mega Codec Pack:ennek a kódek csomagnak a telepítésével könnyen feladjuk a leckét az embereknek,mert nem fognak tudni olyan videó fájlt hozni amit ezzel ne tudnánk lejátszani.A program mindamellett,hogy az összes ma használatos videó fájlt ismeri még ingyenes is.Sűrűn adnak újabbnál újabb verziót,érdemes látogatni az oldalukat és letölteni az új csomagot.A csomagban egyébként mindössze egy lejátszó program,a Windows Media Player Classic van de az visz mindent.
BS Player:személy szerint én nagy szeretem az ingyenes verzióban is letölthető kis lejátszót.A K-Lite-al egyesülve minden játszható benne és én igazából feliratos filmekhez ajánlanám.A Media Player Classic ugyanis nem birkózik meg minden típusú felirat fájlal de ez igen.A programban használható equalizer is amivel a hangot is gyönyörűen alakíthatjuk igényeink szerint.
Power DVD:nevéből eredően DVD filmek lejátszására szakosodott.A program nem ingyenes,viszont minőségi.Ha a minőség és a sok extra nem lényeg akkor sem maradunk DVD film lejátszási lehetőség nélkül,mert a Media Player Claasic olyat is tud.
Winamp:az ingyenes verzió is tökéletes mindenkinek.Sok extrával,jó hang minőséget adó programról van szó.Alacsony gép igény jellemzi még a programot.Amellett,hogy szinte az összes (ha nem az összes) ma ismeretes zenei fájlt lejátssza még videó lejátszásra is alkalmas.
-Windows Media Player:az alap zene és film lejátszó program.Az op. rendszer része.Zene lejátszásra ajánlott de videó fájlok lejátszására nem,mert kevés kódekot ismer fel alapból.

Egyenlőre ennyi a mai írásomban,a 2. részben jön a többi 🙂

Üdvözlettel a szerkesztő,Csikós Béla

Kérlek,amennyiben véleményed van az írással kapcsolatban ne tartsd magadban,oszd meg velünk.

12 hozzászólás to “Programok amiket érdemes telepíteni (1. rész)”

 1. Károly Says:

  Jó a szöveged, és érdekes a tartalom is, Mond, kérlek, lehet majd kérdezni is?

  Üdv.

 2. pcinfogb Says:

  Igen,lehet 😀

 3. Károly Says:

  Itt az első kérdésem: Mikor lesz folytatás? Már nagyon várom. És szeretném, ha később írnál más programokról is, és a pc karbantartásáról is, ha lehet.

  Szép napot és bőséges bevételt kíván
  Károly Vajdaságból.

 4. pcinfogb Says:

  Folytatás hamarosan (kb. 1 hét) és azután lesz cikk a karbantartásról is…

 5. Potyka Says:

  Meglep, hogy az ajánlott lejátszóprogramokból kihagytad a VLC media player-t (http://www.videolan.org/vlc/), ami az egyik legjobb videólejátszó program, amivel valaha találkoztam.
  Rendkívül összetett program, gyors, kis helyet foglal, és INGYENES, ráadásul semmiféle kodekcsomagra nincs szükség ahhoz, hogy bármilyen filmet lejátsszon!
  Legfeljebb (!!) az FFDShow-ra lehet szükség emellett.
  A kodekcsomagok csak számtalan összeakadáshoz vezethetnek, nem is beszélve arról, hogy feleslegesen teleszemetelik a gépet olyasmivel is, amire az átlag júzernek soha nem lesz szüksége.
  Tehát: http://prohardver.hu/dl/upc/2009-01/52551_codecpacks_sux.png

 6. pcinfogb Says:

  Kedve Potyka!

  Kihagytam a VLC, habár régen én is használtam és elégedett is voltam vele, de egy regény lehetett volna arról írni, hogy mit ajánlatos még feltenni. Csak néhányat megemlítettem. Egyébként köszi a kommented és, hogy benéztél ide 🙂

 7. Khyara Says:

  szia azt szeretném kérdezni hogy linket nem tudsz feltenni ahonnan le lehet tölteni?

 8. slozinger Says:

  Szia.Keresés közben csöppentem ide,de köszöntem jól jött mert mindig tanul az ember.De amit keresek az egy óra amit ha az asztalon avagy bár mit dolgozom a számító gépen és szükségem van rá.Elhelyezhető esetleges tetszés szerint bárhova a képernyőre. Köszi előre ha létezik ilyen. Üdv slozinger

 9. WildTomCat Says:

  Tiszteletem!

  Jó ötletnek tartom, az információ cserét, csak egy dolog ami zavar:
  Google s a http://www.webforditas.hu (online szöveg-forditó oldal) segítségével bármit megkaphatsz.
  Na mármost ha ez a kettö megvan nincs határa a programoknak s lehetöségeknek.

  De ha az Ember Lusta Keresgélni Itt megkérdezi…

  Nem Bántani akarocK senkit csupán az Érdeklödést elötérbe helyezni, a kihasználás fogalmát elvetni.

  További Érdemes Publikumot!

  “Segíts szépen ha kérik,
  Tagadd meg Ha Követelik!”

  By.
  WildTomCatBlack

 10. Élet formatálás után… « PCINFO Says:

  […] formatálás után… Írta: pcinfogb Amikor elkezdtem ezt a blogot az első és második bejegyzésem tárgya az op. rendszer telepítése utáni programokról szólt… […]

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.


%d blogger ezt kedveli: