Betévedtem egy PC-s üzletbe gépet venni…

Amikor számítógépet akarunk vásárolni és nem vagyunk még ismeretesek a PC témában a legtöbb esetben egy számítógépes üzletben már egy összeállított konfigurációkról kérünk papírt. Ez nem mindig előnyös, mert sok esetben irreális összeállítások vannak és sokkal jobb ha magunk állítjuk össze. No de ha még is egy már összeállított konfigurációt nézegetünk akkor ugye szeretnénk tudni miről is van szó, mi mit jelent a papíron, minek mi a jelzése. Lássunk most egy ilyen konfigurációt:

Alaplap:Gigabyte GA-P31-DS3L PCI-E/DDR2/FSB1333/SATA2/GLAN/SB7.1/S775
Processzor(CPU):Intel E2180 Dual-Core Pentium 2.0GHz/FSB800/1MB BOX 64bit S775
Memória(RAM):PQI DDR2 1GB PC800 CL5
Grafikus kártya (GPU):8500 GT Leadtek PCI-E 256MB/DDR2/Dual DVI/Dsub/HDTV/128bit
Merevlemez(HDD): SATA2 7200 250GB Seagate DiamondMax 21 8MB
Ház+táp:Frontier RA11A-BK/BK MIDI TOWER PSU 400W

Alaplap:

Az esetek szinte 100%-ban először az alaplap van ismertetve. No de ez még nekünk semmit sem mond. Először mindig a gyártó neve (jelen esetben Gigabyte) szerepel, azután az alaplap típusa (GA-P31-DS3L ebben a konfigurációban). A többi részlet keverve szokott lenni, de a sorrend nem is lényeges. De vegyük sorba a példát.

A PCI-E a grafikus kártya foglalatát jelzi. Régebbi alaplapokon ez AGP jelzéssel van, mert a régi grafikus kártyák még AGP-ek. A mostaniak PCI-E-ek. Tehát majd úgy kell kiválasztani az alaplaphoz a grafikus kártyánkat (abban az esetben ha nem integrált, de ha igen akkor fel van tüntetve, erről néhány bekezdéssel lejjebb olvashatsz), hogy mindkettő PCI-E-s vagy AGP-s legyen.

A következő jelzés a RAM memória típusa. Lehet SD (régi gépekben, ma már nem is lehet kapni szinte), DDR, DDR2, DDR3 jelzésű is. Tehát itt is amikor a memóriát válasszuk figyeljünk oda milyent képes fogadni az alaplap, vagy is az alaplap utáni jelzések közt szerepel-e pl. a DDR2 jelzés.

FSB”szám”: Ez az érték az a legnagyobb ütemezési frekvencia, melyen képes együttműködni a CPU-val (processzor). Ez abból a szempontból lényeges, hogy amikor a processzort választjuk akkor ez az FSB érték a processzorétól nagyobb legyen vagy megegyező vele. Tehát ha az alaplap FSB kezelése 1066 és a processzoré 1333, akkor működni fog csak sokkal gyöngébben, alacsonyabb órajelen.

A következő a SATA2-es jelölés, ami a merevlemez típusát jelzi. Ebből lehet még ATA és SATA is. A SATA és SATA2-es merevlemezek egyébként oda-vissza kompatibilisek. Tehát ha egy SATA2-es alaplaphoz választjuk a merevlemezt (HDD), akkor nem baj ha az SATA , vagy fordítva.

GLAN:maga a LAN kifejezés (Local Area Network) az alaplapi hálózati foglalatra értendő. Ebben az esetben a G a Gigabyte-t  jelzi de ez nem mérvadó. Találkozhatunk még WLAN kifejezéssel is és csak simán LAN-al is. A lényeg, hogy egy LAN foglalat ma már az összes alaplapon megtalálható.

Az SB7.1-es jelölés azt jelzi, hogy az alaplapon van integrálva hangkártya és ezt nekünk nem kell venni. A 7.1-es jelzés pedig azt jelzi, hogy milyen hangrendszert képes maximum megszólaltatni. Tehát nyugodtan lehet egy 7.1-es bemenetű alaplapon 5.1-es hangfalszettet hallgatni. Egyébként nem minden esetben jelölik az integrált hangkártyát SB jelöléssel. Előfordul, hogy csak egyszerűen az van odaírva az alaplap rövid ismertetőjéhez, hogy “Audio”.

S775(vagy Socket 775), a processzor tokozása.Manapság használatos még a S1366(ez és a 775-ös Intel processzorok jelzése), AM2 ,AM2+ ,AM3 (az utóbbi három AMD processzorok jelzése). Tehát ha az alaplapon szerepel pl. ez az S775 jelzés akkor olyan processzort kell hozzá választani amin szintén van ez a jelzés.

Ebben a konfigurációban ugyan nem, de másikban lehet olyan is, hogy az alaplapon integrálva  van a grafikus kártya. Akkor az alaplap rövid leírásában szerepelni fog a VGA jelzés és mellette persze,hogy milyen is az a grafikus kártya.

Processzor:

No de térjünk át a processzorra. Mint lehet látni ennél a processzornál is szerepel az S775 jelzés, tehát biztos jó lesz az alaplapba,s őt az FSB érték is jó,mert 800, tehát nem nagyobb az alaplapon feltüntetett 1333-nál. Ebben az esetben egy Intel processzorról beszélünk, de ezt a tokozásról (S775) is felismerhetjük. Itt az E2180 a proci típusa. Rengetegféle van és ez nem is mérvadó. Tehát erre a jelzésre nem kell odafigyelnünk. Amire már kell figyelni, hogy mekkora frekvencián (MHz,GHz) működik és, hogy hány magos (Core2Duo/vagy Dual Core/-2 mag,C ore2Quad-4 mag, X2-2 mag, X3-3 mag, X4-4 mag). Most már alap a 2 magos ezért említést sem teszek a régebbi modellekről. A prociknál megszokták még adni a cache memória értéket is ami MB (megabájt)-ban van megadva. Ez lehet 1, 2…8, 12 is. Grafikai munkához, videószerkesztéshez jobb ha minél több ez a cache memória, de a játékokhoz elég a 2MB caches is (ez nem azt jelenti, hogy fél mega caches procival nem lehet játszani).

A BOX jelzés azt jelképezi, hogy gyárilag van hűtő is a processzorra és nem kell venni. 99%-ban adnak hűtőt a procihoz. A 64-bit azt jelzi, hogy milyen operációs rendszert képes kezelni a proci.A 64-bites pl. a legújabb rendszer is.

Memória:

Mehetünk tovább és jöhet a RAM. Először a gyártó neve szerepel, ebben az esetben PQI. Azután a RAM típusa, tehát, hogy DDR2 vagy DDR3 (sima DDR-t sem lehet már nagyon kapni és nem is gyártanak már olyan alaplapot). Itt jön a következő jelölés ami fontos szintén, a RAM mérete, tehát hány MB vagy GB. A PC800 jelölés a memória frekvenciáját jelzi, ebben az esetben tehát 800MHz.DDR2-es lehet egészen 1333MHz-ig is. Ennek a frekvenciának köze van a processzoréhoz meg az FSB-hez! Amekkora a proci FSB-je annyin tud menni max a RAM is.  Tehát az alaplap FSB értéke 800 és mi 1066-os memóriát veszünk,a z akkor csak 800 MHz-en fog menni. Ha az alaplapon megtaláljuk a DDR2 jelzést, akkor abba DDR2-e memória kell és csak az megy bele.

Grafikus kártya:

Jöjjön a grafikus kártya, ami jelen esetben egy Leadtek 8500GT.Tehát gyártó és a típus jelzés van először. Általában a következő jelölés az,hogy hány MB-os a kártya.Itt egy 256MB-os példányról van szó. Ez jobb ha 512MB, habár itt függ, hogy mekkora felbontáson akarjuk majd használni és mekkora lesz a monitor. De átlagosan egy 256MB-os kártya egy 17”-os monitorhoz, 1024*768-as felbontáson játékokhoz is elég tud lenni. Itt is megtalálható a DDR jelzés. Ez a grafikus kártya memóriáját jelzi. Semmi köze a külön az alaplapba kellő memóriához! Ennél a kártyánál a többi jelzés a kártya különféle bemeneteit jelzik. A 128-bites értéknek szintén semmi köze a processzor 64-bit jelzéséhez. Ez egy teljesen másik érték…

Merevlemez:

A merevlemez (HDD):típus(SATA, SATA2), fordulat(5400, 7200, 10000) és méret(GB) a sorrend. Ezután még fellelhető a gyártó és a sok esetben hangzatos „melléknév” (pl. VelociRaptor, Caviar Blue…), ami egyáltalán nem lényeges. Arra viszont lehet még figyelni, hogy itt mekkora cache méretet ad meg a gyártó. Lehet 8, 16, 32 MB is. Nagyobb HDD-nél jobb ha minél több ez az érték. Tehát egy 500GB-os merevlemeznél már jó ha mondjuk 32 MB cahce memória van(ez a memória a működés gyorsaságát segíti).

A ház és a táp:

Igazából ha egy konfigurációt nézünk a házról csak annyit tudhatunk meg,hogy mi a gyártó és a típus. A tápról szintén csak a gyártó és a teljesítmény olvasható le. No de mi ha külön választjuk ki a házat mire figyeljünk oda ? Ház vásárlásnál az első dolog amire oda kell figyelni az a jó szellőzési lehetőség. Mondjuk adhatunk egy pontot a háznak ha elől és hátul van egy 12×12 cm-es ventilátornak hely, habár ez már alap a mostani házakban. További jó pont ha a ház tetején (mert ugye a meleg levegő felfelé száll és ha még húzza is valami, az jó) és az oldalán is van egy vagy 2 ventilátorhely. Jók ha ezek a ventilátorhelyek alkalmasak 12×12 cm-es ventilátorok felrakására, mert azokból már igen halk példányok is vannak.
Másik dolog ház vásárlásnál, hogy ha már tudjuk mi kerül bele akkor ahhoz képest válasszuk ki a ház méretét (mini,midi,maxi). A legtöbb ház midi tower (közepes mérető ház) és ez az esetek nagyon nagy többségében elég is. Maxi tower vízhűtésnél ajánlatosabb inkább vagy komolyabb rendszereknél. Manapság rengeteg kialakítású (álló, fekvő, ajtós…) ház van.Ha megbizonyosodtunk a jó szellőzésről és a méretről akkor jöhet a kinézet és az anyagminőség. Pl. ha valaki Codegen házat szeretne nekünk eladni, akkor kérjük el tőle és izomból vágjuk hozzá
🙂 Szóval a Codegen egyik terméke sem ajánlott. Minőségi házakat készít (és ajánlom is), a Cooler
Master,Chieftec,ThermalTake,Lian-Li…Ezek közül az olcsóbb szegmensben is a Cooler Master a nyerő. A többiek házai valamivel drágábbak de annyival nem jobbak. De mi van akkor ha nincs elég keret arra, hogy egy olcsóbb de minőségi házat vegyünk ? Nem gond, mert egy szinte névtelen gyártó házából is ki lehet hozni jót…házi barkácsolás,modding 🙂

Ejtsünk szót még a tápról is.  Jó tápjai vannak a Corsair-nek, a Cooler Master-nek,az FSP-nek…ezeket bátran ajánlom. Legtöbb esetben az a kérdés merül fel, hogy mekkora teljesítményű, hány wattos táp kell az adott gépnek. Ezt így látatlanba nehéz megállapítani, mert ahhoz tudni kell gép adatait. De vegyünk egy átlagos gépet:
-alaplap
-középkategóriás 2 magos proci
-1 középkategóriás grafikus kártya
-2 GB RAM
-500 GB-os merevlemez
-2 darab 12×12-es ventilátor
-DVD író
…ennek a konfignak 400-450 Wattos táp bőven elég.Ha már tuningolunk, erősebb alkatrészeket veszünk bele akkor kell az erősebb táp is. Sőt ha tuningolunk olyan táp ajánlatos aminek a 12V-os ága nem osztott. Az én konfigomban van tuningolt alkatrész is, a procim, ami egy Intel Core2Quad Q6600-as négymagos csodabogár.Ez a proci alapból is szeret “enni” de húzva még jobban. Az alap frekvencia 2,4 GHz, nálam 3,6 GHz-en megy egy ASUS P5QL-E alaplap, Gainward 8800GT grafikus kártya, 4GB Kingstone HyperX DDR2 1066MHz RAM, WD 400 GB SATAII merevlemez, Cooler Master Hyper TX2 procihűtő,Pineer 212D DVD író és 3 darab 12×12
cm-es Cooler Master ventilátor társaságában és ezt terhelve is vígan elviszi az 520 Wattos tápom. De ez a táp elbírta az én rendszeremet + még 3 darab 320 GB-os merevlemezt is. Szóval felesleges egy ilyen rendszerhez a 6-700 Wattos táp. Ha már SLI-t vagy Crossfire-t (több grafikus kártyás mód) használunk akkor ajánlatosabb az erősebb tép, főleg ha felső kategóriások a kártyák.

Optikai meghajtó:

A konfigurációban nem szerepel itt, de általában igen, az optikai meghajtó. Pioneer,Samsung,Nec…ezeket ajánlanám.Az LG-vel én is sok ismerősöm is hadba áll DVD írók területén, szóval itt is tennék egy olyan kijelentést mint a háznál a Codegen, tehát ezt nem ajánlom. DVD íróból is van ATA-s és SATA-s (ATA csatlakozó minden alaplapon van). Ha az alaplap támogatja,akkor inkább SATA-sat. Ár/érték alapján most a Pioneer 216D-t ajánlanám.

Bármilyen véleményed van az írással kapcsolatban, kérlek oszd meg velünk.
Üdv. a szerkesztő, Csikós Béla

26 hozzászólás to “Betévedtem egy PC-s üzletbe gépet venni…”

 1. Károly Says:

  Ismét egy hasznos bejegyzés. Eddig, ha egy gép leírásával találkoztam, csak néztem értetlenül a sok jelzést és gőzöm sem volt, hogy mi mit jelent. Azt pedig csodáltam, hogy a szakik milyen könnyedén elboldogulnak ezzel. Kösz, hogy elmondtad, mi mit jelent. Külön köszönöm azokat a részeket, ahol kerek-perec kimondod, hogy mit nem ajánlsz! Ez segítség.

  Szép napot és bőséges bevételt kíván
  Károly Vajdaságból.

 2. pcinfogb Says:

  Örülök,hogy tetszett az írásom és én pedig a kommentet köszönöm 🙂

 3. VLaci Says:

  Ezt a bejegyzésed ebben a pillanatban ki is nyomtattam. Ilyen útmutatót még nem olvastam.
  Köszi !

  Szép napot és sikeres hetet kívánok !

  Vastag Laci

 4. pcinfogb Says:

  Köszönöm a kommentet és a bizalmat is. Örülök, hogy tetszett az írásom. Hamarosan jön az új cikkem is 🙂

  Üdv.

 5. TBALAZS Says:

  A probléma onnan fakad, hogy a boltokban a konfigurációkat saját anyagokból rakják össze. Ránk akarják sózni ami van raktáron és nem azt nézik, hogy nekünk mi a jó. Persze tisztelet a kivételnek. Azzal persze semmi baj ha valami nagyon hasonlót adnak mint amit kinéztem, de azéárt volt már, hogy megpróbáltak rámsózni valamit.

 6. pcinfogb Says:

  Hello Balázs!

  A legtöbb PC-s üzletben tényleg az van, hogy annak ellenére mire szeretnéd a géped, egy saját konfigot dobnak elébed, persze nagy része fennmaradt raktári cuccok.
  Viszont volt olyan esetem, hogy bementem és ledaráltam az eladónak egy konfigot, ami nekem akkor kellett és csak bambán nézet rám, hogy ezt ők szokták csinálni. Aztán össze vissza próbált magyarázni, mert nem volt minden amit szerettem volna…
  Köszi a kommentet!

 7. Zuglói Says:

  Nagyon informatív a leírás. A probléma vele az, hogy a teljesen kezdőnek túl magas, annak meg aki ért hozzá, nem is kell… Gondolom, ezt nem lehet bemagolni, hanem ki kell nyomtatni és elvinni a boltba. Könnyebb lenne olvasni, ha minden pont és vessző és zárójel után lenne egy szóköz. Javítsd ki ezt is:
  mekkora cache mértet ad megy a gyártó.
  De nagyon profi az egész leírás. Ajánlani fogom mindenkinek.

 8. pcinfogb Says:

  Kedves Zuglói!

  A bejegyzésem kezdőknek készült és próbáltam ehhez mérten megfogalmazni. A szándékom az volt, hogy a sok néhány betűs írásból a konfigos lapokon tudják a kedves olvasók, hogy mi mit jelent. Ha az érthető az írásomból az már egy jó alap lehet úgy vélem.
  Köszönöm a hibajelzést is, javítani fogom és köszönöm a hsz.-t is.
  Üdv.

 9. Zuglói Says:

  …itt mekkora cache méretet ad megy a gyártó….
  A megy-et még nem javitottad ki meg-re…..
  Elfelejtettelek megdícsérni, hogy milyen kedves és jóindulatú a fogalmazásod. Neked tanár bácsinak kellene elmenned!
  Udv

 10. Károly Says:

  Zuglói!
  Igazad van. Nagyon jó a stílusa. Eddig nem is tűnt fel, csak az, hogy valamivel megfogott. Most te végre kimondtad.

  Szép napot és bőséges bevételt kíván
  Károly Vajdaságból.

 11. pcinfogb Says:

  Zuglói: kösz, hogy szóltál javítom és kösz azt is amit írtál, próbálom mindenkiszámra érthetően leírni amit gondolok.

  Mondhatnám azt is, hogy kísért a sors ezzel a tanár dologgal… Majdnem annak kezdtem tanulni 🙂

  Károly: örülök, hogy tetszik és a kösz amit írtál.

  Üdv. mindenkinek, B.

 12. lencse Says:

  szia!
  abban kérem segítseégedet hogy nemtudom megváltoztatni a sz.gépem Ip címét. fibernetem van és nem engedi megváltoztatni az ip címet sok dolgot kipróbáltam ,de reménytelen volt mind. kérem ha tudsz valami tanácsot vagy programot (proxyval próbáltam ,de a neten egyetse találtam ami jó) akkor linkeld.
  Előre is köszönöm.
  Viszlát!

  • pcinfogb Says:

   Szia Lencse!

   Az IP címed nem biztos, hogy megváltoztatható ha a szolgáltatód fix IP-t adott. Ezt valahol a szerződésben írja, amit kötöttél velük. Ha nem írja, akkor esetleg annyit tehetsz, hogy felhívod és megkérdezed tőlük. Egyébként szerintem teljesen ingyen kérhetsz dinamikus IP-t is. Ha nem segítenek, akkor keresek neked gy programot. Van nekem valami IP babráló programom, majd rákeresek. Egyébként legközelebb ha problémád van és nem az adott bejegyzéssel kapcsolatos, akkor nyugodtan írj e-mail-t a chiky@sksyu.net e-mail címre. Te már csatlakozott tag vagy, tehát e-mail-ben is segítek 😉

   Üdv.

 13. Leslie67 Says:

  Végre egy normális leírás! Köszi a munkádat!

 14. Gergő Says:

  megkérdezném hogy jól tudom e azt , hogy a grafikus kártya az a videokártya?

  • pcinfogb Says:

   Szia Gergő!

   Igen, jól tudod. A grafikus kártya az a videó kártya. De ha valahol VGA jelöléssel találkozol, az is az.

   Üdv.

 15. tibor Says:

  hello!csak aszt szeretnem meg kerdezni h mit jelent az h egy proci 2 magos stb.meg aszt szeretnem tudni h tervezem h veszek egy gépet ami
  amd sempron 3000+ 1,8 ghz vagy nem tom ponosan.ez hany magos proci?vagy mi a velemeny erröl.mert eddig egy celeron d 2,8ghz esem volt.

  • pcinfogb Says:

   Hello!

   Ez a Sempron proci, amit írtál az egy magos és a Celeron D-d ettől jobb, semmiképp sem cseréld le.
   A processzoroknál ha AMD, ha Intel, akkor is jelölve van, hogy hány magos. AMD-nél X2,X3 és X4… jelölésűek az X utáni szám a magokat jelzi. Ezt a mag dolgot úgy képzelt el, hogy pl. ha 2 magos egy proci, akkor 2 processzor van egybe csomagolva. Egy processzoron belül 2 mag van, 2 meghajtó egység.
   Inetel-nél a jelölések Core2 (2magos), Core2 Quad (4 magos), vagy vannak az újabbak, i7, i5, i3… ezek minimum 2, de javarészt 4 magosak. Ha gondolod összeállítok neked egy gépet, csak mondj árat, vagy is, hogy mennyi a kereted rá.

   Üdv.

 16. István Says:

  Hi!

  Én már valamennyivel járatos vagyok a számítógépek terén s tanultam már ezt-azt.De nagyon köszönöm a leírást.Egyszerű s könnyen megérthető s sokat lehet tanúlni belőle.Ebből még én is sok mindent tanúltam.Gratulálok s minden jót továbbra is!

 17. Gergő Says:

  Az Intel® ULV Celeron® 723 hány magos?

 18. Iza Says:

  Szia! Először is had gratuláljak mert ez az első olyan oldal amit mint csaj értettem is!:)
  igaz info-szakos vagyok de ezeket eddig senki nem magyarázta el normálisan….
  igazándiból lenne egy kérdésem..
  szeretnék valamikor a közeljövőben egy laptopot venni
  mindig nézegetem hogy miket tudnak…ugy kb 150ért
  tudnál ajánlani valamit?
  Nincsenek túl nagy igényeim, csak arra vágyom hogy gyors legyen benne wifi, min 150gb HDD , és azért vigyen olyan játékokat mint például a Tomb raider angel of a darkness vagy újabb….
  Sajnos ahoz sem értek h egyátalán milyen márkában érdemes gondolkodni….
  ha esetleg tudsz olyan laptopot ami ezeket az igényeket teljesíti kérlek írj!Köszönöm!

  • pcinfogb Says:

   Szia Iza!

   Örülök, hogy tetszik a blogom és az írásaim. Próbálom mindig nem PC-s nyelven megfogalmazni az adott témaköröm, mert sok esetben aki nem ebben a témában forog, az nem érti.

   A laptop vásárlás… tudnék ajánlani, habár ennyiért nem nagyon bírsz “játékos” laptopot venni. Amiket játszani lehet normálisan, azok drágábbak.
   Na, de 1-2 példa, ami szerintem ár/érték arányban jók:
   Asus K70AF-TY018
   Asus K50IE-SX070
   HP ProBook 4515S
   Toshiba Satellite L500-1TE
   Acer Aspire 5732ZG-444G50Mn
   Lenovo G550
   HP Compaq Presario CQ71-420EM
   Ezek közül bármelyik jó választás lehet és a játékok is elmennek, igaz nem a legszebb grafikával, de mennek.

   Üdv.Béci

 19. Iza Says:

  Szia Béci!

  Köszönöm a segítséged!azt hiszem az lesz a legjobb ha kicsit még várok és gyűjtögetek a nyáron:P.

  • pcinfogb Says:

   Szia!

   Nagyon szívesen. Ha játszani is akarsz a laptopon, akkor valóban még egy kicsit kell gyűjteni, de nem sokat 😉

   Üdv.B.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.


%d blogger ezt kedveli: