Pillanat, csak összerakom a gépem.

Megvettük a PC-t, amit szerettünk volna már régóta, és hazaérve esetleg azzal a problémával találjuk szembe magunkat, hogy nem tudjuk összerakni. Nem baj, most megtanulhatod. Egyszerűen és könnyen összerakhatod a saját géped.

pic-41

Szépen csomagoljunk ki mindent, szedjük le a ház oldalát és elejét is.

pic-10

Ez az alaplap, tegyük egy vízszintes felületre.

pic-13

Most tegyük a processzort a foglalatba. A foglalatnál van egy kis fém rúd (azzal lehet majd zárni), ezt nyissuk fel (ha benne a proci csukjuk le). A foglalat sarkánál és a processzornál van egy kis háromszögjelzés. Ez jelzi, hogy hogyan rakjuk bele a procit, tehát a 2 háromszög egymás felett kell, hogy legyen.

pic-14

Ha már benne a proci tegyünk rá egy hajszálvékony réteg hűtőpasztát. Az sem jó, ha túl kevés, de az sem, ha túl sok. Épp csak egy vékony réteg, mint pl. egy papírlap. A pasztát egy gitárpengetőhöz hasonló műanyag lemezzel ajánlatos szétkenni egyenletesen. Mindenesetre ne az ujjainkkal. Alapból egyébként minden bordán van paszta. Majd tegyük rá a hűtőt, és pattintsuk be a foglalatba. Többféle tokozású processzor van. Nagy rá az esély, hogy kapunk a proci mellé egy kis tájékoztatást is, hogy miként tegyük rá a hűtőt.

pic-15

Még kint az alaplap tegyük bele a memória modulokat. Nyissuk le a foglalat két szélén található záró fogakat, és helyezzük a foglalatra a memóriát. Támasszuk meg alul az alaplapot az ujjainkkal, és a két szélén nyomjuk bele egy határozott (de nem túl erős) mozdulattal. Ha mindent jól csináltunk, akkor a 2 rögzítő bepattan, ezzel jelezve, hogy a helyére került a memória.

pic-18

A házba az alaplapot tegyük be először. Én a merevlemezzel kezdtem de rosszul tettem. Kis házak esetén, mint amivel én is dolgoztam, az lehet a baj, hogy ha már bent a házban a merevlemez, csak különféle bűvészmutatvánnyal lehet beletenni az alaplapot. Ilyen esetben az alaplap menjen be először, és csak aztán a merevlemezt. Az alaplap behelyezésnél ügyeljünk arra, hogy ne görbítgessük agyon, próbáljuk meg ne koccantani a házzal. Könnyen megsérül, tehát vigyázzunk.

pic-20

Ha minden stimmel, lehet becsavarozni. Célszerű a csavarokat átlósan betekerni, tehát a bal felső, jobb alsó…, Csak érzéssel csavarozzuk! Lassan csavarjuk, és amikor egy picit is akad a csavar az már elég.  Nem szabad szorítani, meghúzni, mert berepedhet a lap.  Erre nagyon figyeljünk! Az alaplapot finoman tegyük rá a csavarfoglalatokra, amik a ház oldalában vannak. Ha nem illeszkedik rá, akkor nem szabad azon húzgálni és úgy hozzáilleszteni, mert esetleg megkarcoljuk, vagy rosszabb esetben letörünk egy alkatrészt az alaplap hátulján.

pic-19

Ha már bent az alaplap nyugodtan berakhatjuk a merevlemezt is. A könnyebb szerelhetőség érdekében talán jobb, ha alulra rakjuk be a merevlemezt, mert akkor a későbbiekben sem fog zavarni bennünket.

pic-21

Következőnek jöhet a táp beszerelése. A táp 4 sarkát csavarozzuk kívülről a házhoz és mehetünk tovább.

pic-22

Ha már bent a táp ajánlatos az alaplap tápcsatlakozásait rádugni a lapra. A szélesebb 20+4 tűs, de lehet 20 tűs is. Először ezt dugjuk rá a lapra. Csak egyféleképpen lehet, amit az egyik oldalán lévő kis „kapaszkodó” jelez. Ha rádugtuk, ugyanilyen módon dugjuk rá a 4-tűs csatlakozót is. Ezek nem minden esetben ugyanazon a helyen vannak az alaplapon, de ugyanúgy néznek ki, nem lehet eltéveszteni.

pic-23

Ezek után lehet a többi kábelt is csatlakoztatni. Most tegyük rá a SATA, ATA kábeleket is.

pic-24

Mivel én SATA-s merevlemezt használtam, egyből össze is kötöttem az alaplappal és rádugtam a tápellátást is. A képen a keskenyebb kábel a SATA kábel, a szélesebb a tápellátás.

pic-29

Előröl is a merevlemez tápellátása (balról, a szélesebb), de ugyanilyen az optikai meghajtóké is. Jobbról (a keskenyebb) a floppy meghajtó tápellátása található.

pic-25

Tegyük fel a ház elejét és erősítsük a vázra csavarokkal, de előtte húzzuk be a házba az előlapról a kábelokat (USB, bekapcsoló és újraindító gomb…).

pic-26

Ha fent a ház eleje, akkor az előlap kábeleit csatlakoztassuk az alaplappal. Ezeket csak az alaplapra lehet rádugni, és az esetek túlnyomó részében ezek a foglalatok az alaplap alján helyezkednek el. Hogy mit hová kell dugni, azt alaplapon is írja, de az alaplaphoz mellékelt könyvben is. A könnyebb eligazodás érdekében inkább nézzük meg.

pic-27

Amikor be vannak kötve a kábelek, tegyük be az optikai meghajtót.

pic-28

Majd csavarokkal erősítsük a házhoz. Ezután kössük össze a meghajtót és az alaplapot IDE kábellel, és dugjuk rá a tápellást is.

pic-30

pic-31

Kábelek csatlakoztatva, már nem sok van hátra 🙂

pic

Most következhet a bővítőkártya, kártyák (grafikus kártya, wirelles kártya, TV kártya…). A leghosszabb foglalat a grafikus kártyáé. Ez az esetek 90%-ban legfelül van. A maradék 10%-ban van, hogy egy rövid (mint pl. a képen is) foglalat van. A rövidebb PCI foglalatokba lehet tenni az egyéb kártyákat.

pic-3

Célszerű lentről felfelé haladni a kártyákkal. Esetemben csak egy grafikus kártya került a gépbe, tehát csak azt kell beletennem. Nincs igazán bevált módszer a berakásra, de képen látható behelyezés megfelelő lehet. Figyeljünk arra, hogy a kártya kivezetésénél ne erőlködjünk azzal a fém lappal, amivel a kártyát a házhoz rögzítjük, hanem finoman csúsztassuk az alaplap mellé, és az érintkezőfelületet bele a foglalatba. Ha nem megy, ne erőltessük, hanem vegyük ki és próbáljuk újra.

pic-5

Nagyjából ennyi. Ez a gép integrált grafikus kártyával rendelkezik és én csak az szemléltetés végett tettem bele másikat. Miután minden a helyén, tegyük fel az oldallapokat is.

pic-8

A ház összerakva, már csak az alaplapra kell csatlakoztatni a billentyűzetet, egeret, monitort, és amink még van.

pic-9

A képen sárga négyzettel jelölt foglalatok az egér és a tasztatúra foglalatai. Zöld az egér, lila a billentyűzet. A piros és rózsaszín négyzet az E-SATA és FireWire foglalatok. A narancssárga négyzettel jelölt foglalatra kell a monitort dugni. A zöld négyzettel jelölt foglalatok az USB-k. Fehér négyzetben pedig az audió kivezetés van. Rózsaszín a mikrofon, zöld a hangszóró. A többit akkor használjuk, ha 5.1-es vagy jobb hangrendszert használunk.

Most már lehet bekapcsolni, ha sikerült várom a kommented 🙂
Amennyiben van véleményed az írásról, kérlek, oszd meg velünk.
Üdv. Csikós Béla

12 hozzászólás to “Pillanat, csak összerakom a gépem.”

 1. Károly Says:

  No, ez már nekem szól! Szeretem, amikor érthetően mondják el a dolgokat. A gépekhez nem értek, csak használom. De itt ez a két utolsó bejegyzés nagyon helyén van. Nem azt mondom, hogy holnap már nekiesek és szétszedem-összerakom a gépemet, mert először is nem kell, másodszor pedig annyi bátorság még nincs bennem.

  Egyre jobban tetszik a blogod!

  Szép napot és bőséges bevételt kíván
  Károly Vajdaságból.

 2. pcinfogb Says:

  Kedves Károly!

  Köszönöm a dicséretet és örülök, hogy tetszenek az írásaim. Próbálok mindenki számára érthető lenni és hasznos bejegyzést írni. A legtöbb esetben tényleg a bátorság hiányzik az emberből ha ismeretlenbe kezd. Mindenkivel így van ez.
  Köszönöm a véleményed, üdv.

 3. József Says:

  Gratulálok az oldaladhoz. Nagyon jó, közérthető, élvezettel olvastam minden írásodat. De jó lett volna egy ilyen oldal, amikor még csak kezdtem a pc-vel ismerkedni. További sikereket üdv cséjé

 4. pcinfogb Says:

  Üdv. József!

  Örülök, hogy tetszik az oldal. Igaz még nagyon az elején vagyok a dologgal de szeretnék még sok hasonló írást összehozni. Köszönöm a kommentet.

  Üdv. B.

 5. Vastag Laci Says:

  Nagyon tetszik amilyen részletesen leírod a folyamatot…annyira, hogy valóban mi, akik csak felhasználók vagyunk, kedvet kaptunk, hogy szét is szedjük számítógépünket.
  Valamikor a 286-os és 386-os gépeimet bütykölgettem, de a mostanit nem nagyon babráltam…kivéve…a nyáron a CD író/olvasó kontakthibás lett (ki-be kapcsolt ) és az egyik barátom kedves tanácsára kicseréltem a tápegységhez való csatlakozást (mivel ott lógott még egy szabadon), és próba után visszaraktam a ház oldalát és minden működött egy-két hétig minden gond nélkül ( büszke is voltam rá/önmagamra), mígnem egy szép vasárnap délután elhallgatott a számítógépem.
  Leégett a tápegység…és másnap elvittem egy szaküzletbe, ahol megjavították ( és egy klasszikus pórszívóval portalanították).
  Szerintük azért égett le a tápegység, mert a fordítva raktam fel a ház oldalát, mivel a ventilátor nem tudott elegendő levegőhöz jutni ( az egyik oldalon valóban van nyílás, amit így utólag figyeltem meg).
  Egy ilyen kis apróság ( számomra apróság, de a szakiknak ez őrületes hiba, amit csak egy amatőr követ el ) miatt lerobbant a számítógépem.
  Szerinted is ezért égett le a tápegység, vagy kölönben is megtörtént volna ( mivel ennyi volt az “élettartama”) ?
  Köszi a bejegyzést !
  Nálad mindig tanulunk valami hasznosat !

  Szép napot !

  Vastag Laci

 6. TBALAZS Says:

  Szia,

  Tetszik az írás, szépen illusztrált.

  Egy rövid storyval egészíteném ki:
  Amikor eladóként dolgoztam egy boltban rendszeresen voltak akik “nagyon” értettek a gépek összeszereléséhez és nem kértek segítséget. Ezek közül azért tízből 2-3 befutott néhány napon belül, hogy ez tört el, az görbül el és hogy Ő ezt így kapta meg ilyenek.
  De a kedvencem az a srác volt aki jött, hogy leégett minden, mert szar az alaplap.
  Szervízes kollégám szétszedte a gépet és akkor jött a valódi csoda: Emeberünk nem tette föl a távtartó csavarokat a számítógépház és az alaplap közé, hanem szépen rácsavarozta az alaplapot a házhoz.
  Elmagyaráztuk, hogy ezt azért nem így kellett volna, de nehezen hitte el, hogy Ő rontotta el a dolgot.
  Az eredmény egy elfüstölt alaplap, proci, videó kártya volt…

 7. pcinfogb Says:

  No így éjfél múltán végre idejutottam.

  Vastag Laci: Mindenkinek el kell kezdeni valahol 🙂 Az már egy plusz, hogy nem vitted azért be egy műhelybe, hogy kicseréljék a tápcsatlakozást.
  No de amit az üzletben mondtak az nagy kamu.
  A ház oldalát nem lehet fordítva rárakni (kivéve ha a 2 oldalt nem cseréled fel). A tápegység pillanatnyi áramingadozástól, vagy a portól (egyébként nemsokára jön a takarítós cikkem) tud leghamarabb leégni. Ezért is érdemesebb minőségesebbet venni, persze leginkább azon spórolnak az PC-s üzletekben, amikor összeállítanak egy konfigurációt.
  Ami viszont a lényeg, hogy attól, hogy a ház oldala “fordítva” lett felrakva 100%, hogy nem ég le. Nem kell a tápnak az a néhány luk a ház oldallapján. Mi van az olyan házaknál, ahol nincs luk az oldallapon ? Egyből leég minden ? Ugyan, dehogy. Attól fix, hogy nem ég le.
  A legtöbb üzletben ha észreveszik, hogy valaki nem ért hozzá megy a vakítás. A porszívós takarítónak meg gratulálok 🙂 PC-s üzletben azzal takarítani… Vannak erre kihegyezve tisztító eszközök. Az OK, ha itthon azzal csinálod, mert olcsó és hatásos is tud lenni, de egy üzletben… Oda se mennék többet.

  Köszönöm a kommented.

  TBalasz: örülök, hogy tetszett az írásom és én meg köszönöm a kommentd.
  A sztori amit leírtál ismerős. Nekem is volt szerencsém egy ideig megtapasztalni milyen egy PC-s szervíz és ott is hajmeresztő dolgokat csináltak a vásárlók. A legjobb az volt, amikor egy srác belepaszírózta az Inteles foglalatba az AMD-s procit. Aztán amikor szétszedtük és megmutattuk neki, akkor azt mondta, hogy ilyen volt 🙂 Megesik, hogy egy új alkatrész hibás, no de ilyet ?
  Mindenesetre nem kell megijedni az otthoni szereléstől, csak oda kell figyelni és minden jó lesz 🙂

  Üdv.B.

 8. Vastag Laci Says:

  Köszi a választ és hogy egy kicsit megnyugtattál.
  További sok sikert és szép napot !

  Vastag Laci

 9. pcinfogb Says:

  Örülök, hogy segíthettem Laci.

  Üdv.B.

 10. Ezt ne bízd a bejárónőre ! « PCINFO Says:

  […] PCINFO Just another WordPress.com weblog « Pillanat, csak összerakom a gépem. […]

 11. Norbi Says:

  Szia szeretnék flopyt betenni a gépbe de az agond hogy nekem a szürke kábel bemenet az alaplapon szélesebbek mind a flopyé, hogy lehet rákotni? köszönöm

  • pcinfogb Says:

   Szia!

   Ilyen átalakító nem létezik. Viszont tuti van foglalat az alaplapon a kábelnek! Általában úgy van, hogy a 2 IDE foglalat (amire pl. hardot, optikai meghajtót lehet kötni) egymás mellett van és az alaplapon valahol máshol elhelyezve (többnyire alul) van a floppy kábel foglalata is.

   Üdv.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.


%d blogger ezt szereti: