Ezt ne bízd a bejárónőre !

Az előző cikkemben megmutattam, hogy hogyan lehet összerakni egy gépet. Most azt mutatom meg, hogy, ha már poros a gép, hogyan tisztítsuk meg. Hogy miért is kell kitisztítani? A sok por egy idő után rákeményedik az alkatrészekre és elvesztik a hőleadó képességüket, túlmelegszenek és „megsülnek”. A ventilátorok berakodnak, leállnak, és nem pörögnek. Az általuk hűtött alkatrészek pedig bedöglenek. Egy jól szellőző házat ritkábban kell takarítani, tehát érdemes előre és hátulra is egy ventilátort beszerelni.

A tisztításhoz és a szétszedéshez egy csavarhúzóra, ecsetre (5-től 15 mm-ig ajánlott), papírzsebkendőre, porszívóra és egy puha rongyra lesz szükségünk.

blog-6

Vegyük le a ház oldallapjait és az elejét. Húzzuk le a kábeleket az alaplapról és húzzunk ki minden kábelt a többi alkatrészből is. Azután ki lehet venni az optikai meghajtót (CD/DVD író, olvasó) és a merevlemezt. Ekkor már látszik, hogy mennyi por van a gépben és haladhatunk tovább.

blog-5

Következőnek ki lehet szerelni a tápot, és akkor már csak az alaplap marad a házban. Csavarozzuk ki a csavarokat, amikkel az alaplap van lefogatva, és óvatosan vegyük ki az alaplapot a házból.
Miközben szedtem szét a házat készítettem néhány képet arról, hogy mennyi por össze tud gyűlni a gépben. Lássuk most ezeket:

blog-8

A ház elölről

blog-91
… az előlap sarka…

blog-12
… a kábelok alatt és maguk a kábelek…

blog-13
… a táp alul…

blog-14
… oldalt…

blog-15
… a processzor hűtőventilátora…

blog-161

… merevlemez és a kábelek…

blog-17
… a ház alja belül…

blog-18
… hátul a csatlakozók…

blog-20
… és végül hátul a táp ventilátora. Tehát a por mindenhol megtalálható egy idő után, és nem árt kitakarítani.

blog-49

A takarítást én először az alaplappal szoktam kezdeni. Kivenni a memóriát, levenni a processzor hűtőventilátorát, ami az esetemben egy AMD processzor nem csavaros kiszerelésű, hanem pattintós (de inkább feszegetős) ventilátora volt. A képen is látható módszerrel szoktam leszedni, mert kézzel nem egyszerű (egyébként Intel processzoroknál már régen nem lenne rajta a ventilátor, azok leszedése sokkal egyszerűbb).

blog-482

A négy sarkán van egy-egy kis pöcök, amit ki kell feszíteni. Célszerű azt a két csavarhúzós módszert alkalmazni, amit én is, mert úgy kicsit az esélyünk, hogy letörjük. Az egyik csavarhúzóval kifeszítjük a pöcköt, majd a másikkal finoman elkezdjük felfelé nyomni a ventilátort. Ha egyik, megvan a többi már gyermekjáték.

blog-47

Kezünkben a ventilátor, jó poros, jöhet a tisztítás.

blog-40
Az ecsettel tisztítsuk meg a ventilátor lapátjait, amennyire csak bírjuk. Aztán fordítsuk meg és a másik felől is. Ha ezzel megvagyunk, akkor papírzsebkendővel is töröljük meg, ahogy bírjuk, majd tegyük félre egyelőre.

blog-46
Ilyen a ventilátor nélkül a borda. Nem valami szép.

blog-44
Még vár ránk a ventilátortartó leszerelése is, ami ebben az esetben megint csak művészet. A műanyag keretet elméletileg úgy kellene leszedni, hogy a középen elhelyezkedő részt kell benyomni, amivel kapaszkodik a bordához, de ha úgy csináljuk, akkor nagyon könnyen el is törjük. Ehelyett próbáljuk azt, hogy az egyik sarkát feszítjük felfelé, miközben a közepénél csak enyhén nyomjuk befelé. Így nagyon könnyen kipattan, és nem törik el.

blog-45

Ha ezzel is készen vagyunk, akkor az ecsettel tisztítsuk meg az alapot. Ahol csak poros, főleg ahol olyan rászáradt por van, mint a fenti képen is. Amennyire lehet, söpörjük le a lapról. Ez még így nem teljes de egyelőre tegyük félre az alaplapot is.

blog-21
Jöhet a táp. Csavarjuk ki a négy csavart, ami a képen is jelölve van, majd vegyük le azt a felét (amerről a csavarokat szedtük ki).

blog-37
Ekkor könnyen azzal szembesülünk, hogy a táp ventilátora belül is szépen beporosodott.

blog-36

Természetesen nem csak a táp ventilátora, hanem a benne lévő alkatrészek is porosodnak.

blog-351
Szedjük ki a tápból a ventilátort (ha lehet. Van, aminél direkt a táp paneljára van kötve, akkor nehezebb a dolgunk, de nem vészes) és ugyanúgy tisztítsuk meg, mint ahogy a processzor ventilátorát is tisztítottuk.

blog-43

Amikor készen vagyunk azzal is, akkor lehet berobbantani a porszívót. A képen látható módon próbáljunk végigmenni az alkatrészeken, mert akkor az ujjunk megakadályozza, hogy leüssünk valamit pl. az alaplapról, és így megakadályozzuk azt is, hogy odaszippantson valamit a porszívó végéhez és megüsse azt. Szépen menjünk végig minden alkatrészen.

blog-42
Tehát a ventilátorokon, optikai meghajtón, merevlemezen…

blog-34
…  és végül magán a házon is. A házat, miután kiporszívóztuk, még egy puha ronggyal töröljük is végig, de szigorúan száraz ronggyal. Végül aztán szép tiszta lesz minden, és kezdhetjük összerakni. Erről részletesen egy korábbi bejegyzésemben.

blog-30

Bekerül a tiszta házba a tiszta alaplap…

blog-31

…a táp is, és végül minden más is.

blog-29
A ház összerakásánál, ha odafigyelünk a kábelek elrendezésére, akkor…

blog-28
… egy egész korrekt belsejű házat kapunk. A kábelek elrendezése egy jól szellőző háznál alap, de ezt majd máskor bemutatom. 🙂
Tehát gép tiszta lett belül…

blog-23
blog-22
… és kívül is.

UPDATE!

Délután hívott egy barátnőm, hogy baj van a gépjével… Ma este voltam megnézni és a probléma az volt, hogy minimális terhelés után kikapcsolt. Gondoltam, hogy mi lehet a gond, így levettem a gép oldalát és akkor már biztos voltam, hogy mi a gond. Még egy próbaként bekapcsoltam a gépet és megnéztem a BIOS-ban, hogy mennyi a processzor hőfoka. Hát nem volt kevés 73 fok. Azt azért tudni kell, hogy 80 körül kapcsol ki a gép automatikusan (a legtöbb esetben), de az körül akár már meg is sülhet.
Na jöhetett a tisztítás. A gép szétszedése után elém vettem az alaplapot, le a ventilátort a proci hűtőről és akkor ez fogadott:

agipc

Nem tudta átfújni a ventilátor a levegőt a poron és kevésen múlt, hogy meg nem sült a proci. A Te géped, hogy áll ?

Azt azért még megjegyezném, hogy bármilyen alkatrész szétszedése garanciavesztéssel jár (ha észreveszik).

Remélem hasznos a bejegyzésem, és segítettem abban, hogy otthon is ki tudják takarítani a gépet, és nem kell ezért, valamint az ebből (poros PC) adódó problémák miatt szervizbe menni.

Üdvözlettel, Csikós Béla

15 hozzászólás to “Ezt ne bízd a bejárónőre !”

 1. Károly Vajdaságból Says:

  Most megmutattad, azt amit eddig csak sejtettem. Most megláttam milyen viszonyok uralkodnak a PC-ben. A múltkoriban nálam is nagytakarítás volt. Arra panaszkodtam, hogy a ventilátor nagyon hangosan mondja a magáét. Jött a szaki, bekukkantott és elvitte. “Majd meglátom, mit tehetek érte” – mondta. Aztán mindenhol alaposan kitakarította, és a ventilátor azóta, köszöni, jól van. Az én szakim azt mondta, hogy ha évente legalább egyszer, de inkább kétszer kitisztíttatom, akkor a gépem “hosszú életű lesz ezen a Földön”. Úgy legyen.

  Szép napot és bőséges bevételt kíván
  Károly

 2. pcinfogb Says:

  Húúú, akkor én túlzásba viszem a dolgot 🙂 Nálam azért 2 havonta tisztítva van és megéri, mert akkor csak keveset kell takarítani.

  Üdv.B.

 3. Zuglói Says:

  Barátom a Szlovákiai Magyar Cserkészek főtisztje. Ő tanítja a gyerekeknek, hogyan kell nemez sátrat készíteni állatok szőréből. Abból a szürke masszából ami az én ruhaszárító gépemből kijön (a macskák mián) legalább egy kétszemélyes sátor kijönne, és ami a PC-mben biztos bennevan abból kijönne a díszítő hímzés!

 4. pcinfogb Says:

  Zuglói: akkor nincs más hátra…. 🙂

  Üdv.B.

 5. Károly Vajdaságból Says:

  Újrahasznosítható hulladék a PC-ből!
  Hogyan oldjuk meg szinte ingyen a gyerekek sátoroztatását?
  A nyersanyagbeszerzést ne bízza a véletlenre! Inkább tisztítsa ki a PC-t és máris hozzáfoghat a nemezeléshez. + Haszon: a PC is tovább él.

  Marketingesként így látom Zuglói bejegyzését. 🙂

  Szép napot és bőséges bevételt kíván
  Károly Vajdaságból.

 6. Tamás Says:

  Szép-szép, de a magamfajta kétbalkezes embernél fennáll az a veszély, hogy ha szétszed valamit, a büdös életben nem tudja összerakni.

  No, és ha valami eltörhető, azt garantáltan eltörném. Úgyhogy takarítok, de nem legózom szét a gépet, csak ahol elérem.

  • pcinfogb Says:

   Sokan úgy vannak vele, hogy nekik ez nem menne… nem kell félni ettől, nem nagy dolog 🙂 Csak bátran, óvatosan és menni fog!

   Üdv.B.

 7. Pepa Says:

  Kicsit megkésve, de csak most találtam meg az oldalt 🙂

  Szóval nem kötelezô ennyire szétszedni a gépet. Sokkal egyszerûbb venni egy porpisztolyt (sûrített levegô, párszáz forint), ahhoz adnak egy vékony csövet, amivel gyönyörûen kitisztítható a hûtôborda a ventillátor alatt, de még a táp belseje is.
  Ugyanígy a ház belseje is.

  Persze, ha erre nincs lehetôség, pár jól irányzott erôs fújás is sokat tud segíteni…

  • pcinfogb Says:

   Szia Pepa!

   Az is egy megoldás, de én azért nem javaslom azt, mert azzal ha belefújsz, akkor csak egy másik alkatrészre megy rá a por. Szépen ki lehet tisztítani azzal is, de így jobban… Végül is a tisztítás attól is függ, hogy ki mit szeret jobban, én csak leírtam egy formáját 😉

   Üdv.B.

 8. Pepa Says:

  Apró, célirányos fújásokkal ügyesen ki lehet kergetni a port.

  A porszívó leszívhat mozgó, apró alkatrészeket (jumpereket), azért lehet veszélyes.
  És persze ez a szétszedés csak akkor lehet út, ha valaki hozzáértő, és nagyon sok ideje van.

  Nekem ma 13 gépet kell portalanítani, van rá két órám. Kompresszorral fogom kifújatni 🙂
  Ha nem is 100%-os, de legalább a 90% távozni fog, és az bőven elég.

  • pcinfogb Says:

   Szia!

   Valóban lehet azzal is tisztítani, sőt egész jól… tehát az is megoldás, egy jó megoldás. A porszívós dolog azért annyira nem beszélyes. Nem kell annyira közel tartani az alkatrészekhez, mondjuk ha 1 cm-re tartod, akkor a port leszívja, de jumpereket biztosan nem 😉
   A szétszedés pedig gyakorlat kérdése. Valahol el kell kezdeni, erre próbálom is bátorítani az olvasókat. Nem érdemes ilyenért szervizbe menni, nem harap a PC 🙂

   Üdv.

 9. szikjáró Says:

  Csak annyit, hogy egy-egy ilyen takarítás alkalmával érdemes lecserélni a proci és a hűtő közötti hővezetőpaszta-réteget is, a pasztát bármelyik pc-s boltban meg lehet venni 1-2 százasért, van ahol mint szóróanyagot odaadják.
  10-20-30 C° különbségek is adódhatnak megszáradt és friss hővezetőréteg között, átlag 3 havonta cserélem a portalanításkor, nem is nagyon megy a proci 40-50 fok fölé, pedig használva van rendesen. (q9550, 3,4 GHz-re rántva)

  • pcinfogb Says:

   Szia Szikjáró!

   Igen, ez való igaz. Noha ha nem muszáj 3 havonta cserélgetni a pasztát. Én kb. 9 havonta cserélem, de most éppen (PC modding miatt) úgy jött, hogy 4 hét útán cseréltem 🙂

   A procid meg azért nem melegszik az alap állástól sokkal jobban, mert 3,4 GHz-et még alapfeszen kellene vinnie…

   Üdv.

 10. ittahelye.hu Says:

  Ezt ne bízd a bejárónőre ! -takarítsd ki a számítógépet!…

  A sok por egy idő után rákeményedik az alkatrészekre és elvesztik a hőleadó képességüket, túlmelegszenek és „megsülnek”. A ventilátorok berakodnak, leállnak, és nem pörögnek. Az általuk hűtött alkatrészek pedig bedöglenek. Egy jól szellőző házat ritkáb…

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.


%d blogger ezt kedveli: