Ez nem áprilisi tréfa

Jön a tavasz, jön a meleg és lassan itt a nyár is. Nem árt tehát, ha egy kicsit kiszellőztetjük a gépünket. A legtöbb esetben nem is figyelnek a felhasználók a szellőzésre és annak fontosságára. Tény és való, hogy gyakoribb a gépek meghibásodása, ha mellőzve van a légszállítás. Ma már könnyen és viszonylag olcsón megoldhatjuk, hogy a számítógépünk jó szellőzést kapjon.


Az előző cikkemet, ahol a PC takarításáról volt szó, kiegészítettem egy rövid írással és képpel, hogy milyen lehet a gép, ha nem tisztítjuk időnként. Most arról is szót ejtenék, hogy egy esetleges jó szellőzéssel is elkerülhető az olyan szintű porosodás.
Ha egy összeállított konfigurációt veszünk, akkor a legtöbb esetben a légszállításhoz szükséges ventilátorok igencsak ki vannak spórolva. Manapság minden házra lehet előre és hátulra is szerelni ventilátort. Nem is hiszem, hogy gyártanak olyat, amibe nem lehetne rakni. Ha mi állítjuk össze a konfigurációt, akkor próbáljunk olyat választani, ahol előre és hátulra is 12×12 cm-es ventilátor szerelhető. Miért? Azért, mert ellentétben a 8×8 és 9,2×9,2 cm-es ventilátorokkal, sokkal halkabbak és nagyobb légszállításra képesek. Ha előre, ha hátulra veszünk házventilátort, akkor érdemes olyat választani, ami 1200-as fordulatra képes percenként. Ezt az értéket rpm-el jelölik. Arra is figyeljünk, hogy ehhez a fordulathoz mekkora decibel jár. Ha az 1200-as fordulatú ventilátor 18-19 dB-es vagy ettől kevesebb, az már igazán kellemes, szinte hangtalan működést eredményez. Magasabb fordulatú ventilátorokhoz magasabb dB jár, de ha átkötjük az alap 12 V-os ágat 5 V-ra lecsökken a fordulat az adott maximális fordulat kb. felére és sokkal halkabb is.
Először az írásaim során a saját gépemet mutatom be. Nekem sikerült egy igazán jó szellőzést elérnem. Előre leszögezem, hogy a gépem moddingolt, tehát nem ilyen volt eredetiben. Átszabtam, hogy a számomra megfelelően tudjam használni. Nagy örömömet lelem ebben a munkában, különösen, ha a megrendelő is elégedett vele.

aprilis-3

Hátul a 12×12 cm-es ventilátornak a hely és …

aprilis-4

… elől is.

aprilis-5

De ez nem minden, felül is kialakítottam egy ventilátorhelyet. Ez azért jó, mert ugye a meleg levegő felfelé száll, és ha még húzza is valami az még jobb. 🙂

aprilis-2

A gépem vásárlásakor a processzorhoz kapott hűtőt és ventilátort szinte habozás nélkül cseréltem. Ennek több oka is van. Az esetemben használ Cooler Master HyperTX2 hűtő sokkal hatásosabb, mint az alap, nem drága és segíti a házban a légszállítást is, na meg nem mellékesen ezzel a hűtővel már elbírja a tuningot is a processzor. 🙂 Ha az alaphűtőt, az alaplappal merőlegesen elhelyezkedő hűtést használtam volna, akkor máshogy kellett volna kialakítanom a légszállítást.

aprilis-6

Tehát esetemben felülre került egy 12×12-es ventilátor…

aprilis-8

… hátulra és …

aprilis

… előre is. Az elülső ventilátor nem csak a légáramlást, de a merevlemez hűtését is segíti.

aprilis-7

Végül tehát sikerült a képen látható jó légszállítást elérnem. Tehát elől befúj a ventilátor (1200 rpm), ami lefújja a hőt a merevlemezről és az a hő felfelé, illetve kis mértékben a grafikus kártyám felé száll. A graf. kártya szellőzését segíti is ez a kis levegőmozgás. Az elülső ventilátor légmozgása elég arra is, hogy megnyomja a levegőt felfelé is és felül a ventilátor (5 V-600 rpm) kiszívja azt. Ebből a levegőáramlásból kap még a processzor is, aminek lecsapódó hőjét a hátsó ventilátor (1200 rpm) és a táp ventilátora (800 rpm) is elszívja, majd kifújja.

Összegzésként még annyi, hogy 6 ventilátor van a gépben nálam, ebből 3 a házon és 3 az adott alkatrészen (graf. kártya, proci hűtő, táp). Ha tápot vásárolunk, akkor, ha tehetjük olyant, aminek az aljában van a ventilátor. A graf. kártyákon a ventilátor alap felszereltség része (kivéve, ha passzív hűtésű), tehát azt sem kell külön venni. A processzor hűtőventilátorának cseréje is csak tuning esetén érdemes. Egyébként a gyári is jól szuperál egy jó első és hátsó házventilátor segítségével.

A jó szellőzés nem csak azért szükséges, mert tovább életben tarthatjuk a gépünket, de kevesebbszer is kell majd tisztítanunk a gépet. A jó hűtés a legtöbb esetben még sokkal halkabb konfigurációt is eredményez, ami szintén jó.

Üdvözlettel, Csikós Béla

7 hozzászólás to “Ez nem áprilisi tréfa”

 1. Károly Vajdaságból Says:

  Nagyon jól néz ki a világító ventilátorod. Kár, hogy nem láttam hogyan néz ki kívülről, vagyis az előlapon mi látszódik a fényből. Biztos jó lehet. Szóval, te ilyesmivel is foglalkozol? Jó ezt tudni. Ha lesz egy érdemesebb gépem talán moddingoltatom is.

  Szép napot és bőséges bevételt kíván
  Károly Vajdaságból.
  Nem elég tojást tojni, kotkodácsolni is meg kell tanulni!

 2. pcinfogb Says:

  Állok rendelkezésedre Károly 🙂 De mit értesz érdemesebb gép alatt ? Bármilyen házat lehet moddingolni és sokkal használhatóbbá tenni, mint amilyen a gyári alap felépítés. Sokan vesznek (a moddingosok közül) olcsóbb házat és azt moddingolják… Gondoltam egyébként, hogy lesz egy “Így készült…” cikk a házamról, egy kis alap modding bemutató 🙂

  Köszi a kommentet és üdv.

 3. Zuglói Says:

  hátulra és 12×12 cm-es ventilátor

  helyesen:

  hátulra is 12×12 cm-es ventilátor

  ==========================

  hogy ehhez a fordulatot mekkora decibel jár.

  helyesen:

  hogy ezzel a fordulathoz mekkora decibel jár.

  folyt. kov….

 4. pcinfogb Says:

  up! 🙂

 5. Vastag Laci Says:

  Igaz, hogy régen jártam itt nálad…de örülök, hogy itt vagyok és elolvastam hasznos tanácsaidat…sokat segítettél, mivel nálam nyáron folyamatosan gond van a hűtéssel…igaz nyár még nincsen, de jó előre gondolkodni…az égiek gondolnak egyet és egyik napról a másikra kánikula lesz.
  Köszi a bejegyzést !

  Kellemes hétvégét

 6. VLaci Says:

  És ne hagyd, hogy elkeserítsenek…nagyon jó, hogy van egy ilyen oldal az internet világában.
  További sok sikert !

 7. pcinfogb Says:

  Laci: kösz, hogy benéztél és, hogy kommenteztél. Egy rendes hűtést valóban jó összehozni, ha esetleg kérdésed van ezzel kapcsolatban csak nyugodtan.
  Nem keseredtem el 🙂 Az elmúlt időszakban vizsgáim voltak és félre kellett, hogy rakjam a blogod, de hamarosan jön az új bejegyzés.
  Üdv.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.


%d blogger ezt kedveli: