Ezt ne bízd a bejárónőre ! (2. rész)

Az előző bejegyzésemben a PC belsejének tisztításával foglalkoztam. Úgy gondoltam, hogy ha már belül szépen kitakarítottunk mindent, akkor nem árt, ha a tasztatúra is sorba kerül (meg a későbbiek folyamán az egér is). Ha PC tisztításról van szó, akkor a legtöbb esetben ezt az elemet kihagyjuk, pedig időnként megéri ezt is megtisztítani. A tasztatúránál pl érzékenyebben reagálnak majd a gombok, esetenként akár halkabb is lesz. Nem szaporítanám tovább a szót, lássuk miről beszélek!

A napokban hozzám került a képen látható tasztatúra azzal a problémával, hogy némelyik gomb időnként “kihagy”. Mit is lehet ilyenkor tenni? Szét kell szedni.

A szétszedéshez és a tisztításhoz nem kell sok kellék. A szétszedéshez egy csillag fejű csavarhúzó, a gombok kipattintásához egy lapos fejű csavarhúzó, a tisztításhoz pedig egy enyhén nedves rongy is megteszi, és egy kefe (ha lehet nem műanyag sörtéjű).

A szétszedést a gombok kipattintásával kezdjük. A képen látható módon könnyen kiszedhetőek a billentyűk. A lapos fejű csavarhúzóval csak egy picit alá kell nyúlni és felpattintani, természetesen csak érzéssel.

Legjobb sorban haladni a billentyűk kiszedésével.

Ha már régen, vagy még soha nem takarítottuk a tasztatúránkat, akkor bizony hasonló látvány fogad bennünket, mint a fenti képen…

… vagy mint ezen.

Amikor készen vagyunk a billentyűk kiszedésével, akkor kefével söpörjük ki a koszt, amennyire csak lehet. Állítsuk élére a tasztatúrát, akár egy kicsit előre is dönthetjük. Így könnyen kihullik, ami nem odavaló.

Fordítsuk meg a billentyűzetet és csavarozzuk ki az összes csavart, ami odafogja a hátlapot az előlaphoz. Ehhez szükségünk lesz a csillagfejű csavarhúzóra. (Vagy “srófhúzóra”, mint öregapám mondta.)

Amikor kiszedtük a csavarokat a hátuljából, nyissuk fel a hátlapot és szedjük ki a többi csavart is. Bal kéz felől található egy kis nyomtatott áramkör is. Ezen vannak általában a jelző LED-ek, és ezen keresztül kapja a számítógép az utasításokat, amikor lenyomunk egy billentyűt. Természetesen ez csatlakozik a billentyűzet belsejében lévő átlátszó, az egész tasztatúra belsejét elfogó nyomtatott áramkörhöz.

A jobb kéz felőli fém lap a multimédia billentyűket tartja. Ez nem minden tasztatúránál fordul elő, de ha van, ezt is szedjük ki. A sorrendre és az elhelyezésre figyeljünk oda, mert vissza is kell rakni! 🙂

Tehát szedjünk ki, szedjünk le mindent a vázról és rakjuk sorba (célszerű).

Amint ezzel megvagyunk szedjük ki a kis gumi nyomógombokat és a multimédia-gombokat is.

Amennyiben minden rendben ment a fenti képen is látható előlapot kapunk. Ezt a kefével elől és hátul is tisztítsuk meg, majd enyhén nedves ronggyal is törölgessük meg.

Ez után a billentyűket is egyenként törölgessük meg a nedves ronggyal. Vannak, akik a billentyűket meleg vízben áztatják le, mondván, hogy jobban leázik róla a kosz. Ez nem feltétlenül igaz, mert ha alaposan letöröljük, akkor ugyanott vagyunk + nem kell kivárni amíg kiszáradnak a billentyűk.

Ha megvagyunk a tisztítással, akkor szerelhetjük is össze. Az összeszerelést természetesen a multimédia billentyűk és a gumi érintkezők behelyezésével kezdjük. Azután feltesszük az átlátszó nyomtatott áramkört, majd a másik nyomtatott áramkört, ami továbbítja a jelet a számítógépnek. (Itt nagyon figyeljünk, hogy pontosan illesszük oda, mert ha nem, az könnyen a tasztatúra végét jelentheti). Ezt rögzítjük, majd a multimédia-gombokat is rögzítjük. Jöhet a hátlap felcsavarozása, és végezetül a gombok behelyezése.

Amennyiben készen vagyunk az összerakással beüzemeltethetjük a tasztatúránkat. (A fenti képen a tisztított tasztatúra látható, ám a tisztítás után festve is lett, mert kopott volt).

Végezetül egy utolsó kép a tasztatúráról.

Amennyiben véleményed van ezzel kapcsolatban, kérlek ne tartsd vissza.

Üdvüzlettel,
Csikós Béla

Én szlogen nélkül segítek neked!


%d blogger ezt kedveli: