Notebook mánia

Egyre többen vesznek manapság már otthonra is notebookot, pedig elvileg ezek a gépek üzleti céllal jötte ki. Ma már nem meglepő az sem ha játszásra vesznek notebookot az emberek, ebben a kategóriában is találhatóak szép számban gépek. Mánia már sok gyártónál a slim (vékony) kialakítás, ez már szinte trend lett, amit először az Apple kis csoda masináin vehettünk szemügyre. Szinten minden kategóriában elérhetőek már notebookok, legyen az multimédiára, üzleti célra, asztali PC helyett, vagy általános használatra kihegyezett noti. Tehát tudok az szerint választani, hogy mire is akarjuk használni.


A gamer, vagy is játékra szánt notik a legdrágábbak. A kompaktságot és az az iszonyat erős belső rendszert komolyan meg kell fizetni. A játékgépekbe a legújabb és leggyorsabb mobil processzorok vannak. Ezek a notik szinte az esetek 90%-ban 17”-os gépek, de előfordul, főleg mostanában, hogy nagyobbak. Ehhez a mérethez, a nagy felbontáshoz és persze a játékokhoz bivaly erős grafikus kártyákra is szükség van és természetesen a memóriát sem szokták ezekből a gépekből kispórolni. A gamer notikra jellemző még, hogy nem csak a belsővel hódítanak, de külsejük is már, modernebb, merészebb dizájn.

Üzleti célra, vagy akár diákoknak szánt notikból adnak el legtöbbet. Ezekbe a gépekbe „átlagos” hardver található. Átlagos alatt értsük azt, hogy kellemesen használható rendszert kapunk, de itt inkább az üzleti operációs rendszeren és a tartósságon van a hangsúly. Árban ezek jóval a játékosoknak szánt notik alatt vannak.

Vékony, könnyű, kompakt… van ilyen. Az Apple elhozta ezt nekünk és most már minden gyártó rendelkezik ilyen ultravékony és nagyon könnyű notikkal.

Ez a kategória magában szétosztható több részre, tehát általános, üzleti vagy akár multimédiás célokra is. Ezek a slim notik tehát céltól függően lehetnek egészen erős hardverrel is ellátva. A kialakítást egyébként külön meg kell fizetnünk, ez persze érthető is.
Ezekből a notikból alakultak ki a netbookok, amik nevéből adódóan netezésre vannak specializálva. Ezek általában kisebb, 10”-13” méretűek. A netezésre és az op. rendszer futtatására éppen használható hardvert kapnak ezek a kis gépek, ebből adódóan keveset is fogyasztanak, jó időtartammal rendelkeznek. Az áruk viszont közel van az általános célra használható notikéhoz, sőt néha még át is lépi azt.

Általános célra, PC helyett… ez is egy népszerű kategória. Noti vásárlása esetén talán ez a legjobb is, ebben a kategóriában mindenből van egy kicsi. Ezekben a gépekben kb. az a hardver dolgozik amik az asztali gépekben is középkategória szinten. Tehát még játékokra is alkalmas de kompromisszumok mellett természetesen. Itt viszont ha már általános célra vesz az ember laptopot és olcsóbban szeretné megúszni a dolgot, akkor vehetünk nyugodt szívvel gyöngébb grafikus kártyával ellátott gépet. Ha már valóban PC helyett akarjuk, akkor erősebb graffal felszerelt notit vegyünk. Tehát ha netezésre, szövegszerkesztésre, filmezésre, zenehallgatásra… és talán még játékra is szeretnénk használni a gépet, akkor ez a kategória lehet a legjobb választás.

Viszonylag új típus a multimédiára kihegyezett notik csoportja. Ebben a csoportban olyan hardverrel felszerelt notik vannak, ami filmezés, zenehallgatás, képszerkesztés, TV… optimális használatát teszi lehetővé. Ezekben a notikban kihagyhatatlan alkotóelem a Blu-Ray olvasó, esetleg író. Egy a halom csatlakozó is megtalálható ezeken, ami az igazán profi multimédiázáshoz szükséges. Itt még a hardveres részes talán odacsatolható, hogy az átlagnál nagyobb méretű merevlemezeket használnak, hiszen ez szükséges is.
Minden típus kisebb nagyobb extrákkal és anyaghasználattal is elérhető. Ezek merőben meghatározzák az árat. Nem mellékesen a gyártó neve és mérvadó lehet az árban.
Azért vásárlás előtt érdemes még meggyőződni arról is, hogy milyen garanciális feltételek vannak, milyen tartozékok járnak a gépekhez. Persze előbb döntsük el mire akarjuk használni a gépet, azután jöhet a keresgélés

Ha van véleményed a bejegyzéssel kapcsolatban kérlek ne tartsd magadban, oszd meg velünk.

Üdvözlettel, Csikós Béla
Én szlogen nélkül is segítek

4 hozzászólás to “Notebook mánia”

 1. Károly Vajdaságból Says:

  Helló! Átalakulóban van a blogod? Úgy tűnik…
  Nem is olyan régen ez a termékcsalád a sokat utazók privilégiuma volt, és ennek megfelelően alakult az ár is. Akár a géphasználati szokások, akár a munka jellege változott meg, az eredmény az lett, hogy egyre többen használják a notbook-okat. Én még maradok a hagyományos, asztali gépeknél. Megszoktam a billentyűzetet, tetszik, hogy van egér… Szóval, ezen a téren én a “régivágású”-akhoz tartozom. (Egyelőre) Ettől függetlenül azonban, jó volt végigolvasni ezt a postot, és benézni egy pillanatra a trendek világába.
  Szép napot és bőséges bevételt kíván
  Károly Vajdaságból.

  • pcinfogb Says:

   Őszintén szólva otthoni felhasználásra nem kell a noti. Munkához, utazásokhoz meg nagyon jól jöhet, sőt… Szóval ha Te sem tartozol az utóbbiakhoz, akkor tökéletes az asztali gép is. Köszönöm, hogy elmondtad a véleményed.
   Üdv.B.

 2. Szabó Attila Says:

  Üdv,
  Ez a bejegyzés nagyon hasznosnak tűnt számomra, mivel újonnan én is felfigyeltem a notebookokra. Őszintén szólva szívesen használnék egyet én is egyetemi tanulmányaim során, és azt hiszem, hogy ilyen esetben az “általános célra – PC helyett” kategória felelne meg. A játékok nem szükségesek, de a netezés, filmnézés, zenehallgatás és az Office programok használata nálam is mindennapi. Egy kicsit tanácstalan vagyok még ebben a témában, de milyen típusú gépek jöhetnének szóba az én esetemben (az igények és lehetőleg az árakat figyelembe véve)? Tudnának ajánlani valamit?
  Köszönettel: SZ.A.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.


%d blogger ezt kedveli: