Postafiókok harca vol.1

Postafiókok harca vol.1
Amióta van internetem itthon, azóta e-mailezek. Kipróbáltam már egyet s mást, ezért úgy érzem, megérett az idő, hogy körsétára vigyelek postafiók témában. Kiválasztottam 3 magyar és 3 angol székhelyű postafiókot. Mai bejegyzésemben a magyar postafiókok lesznek az „áldozataim”, név szerint a Freemail, Citromail és a Lajt. Ezek közül talán a Freemail lehet sokak számára ismerős, de a másik két versenyző is sok felhasználót tudhat már magának.

Az említett postafiókokat értékelem gyorsaság, a tárhely nagysága, kezelhetőség, melléklet nagysága és nem mellékesen a spam-érzékenység alapján. A teszthez tehát spam-levelet is kellett gyártanom, ami nem volt nehéz, és mindenféle „jóval” elárasztottam saját e-mail-címeimet. Először, hogy remélhetőleg felismerjék a postafiókok védelmi rendszerei. A másik spam levelem, már a nehezebben kiszűrhetők közé tartozott, és bizony akadtak olyan postafiókok, amik nem szűrték ki ezeket. A teszthez egyébként 1024/128 kb/s-os internetet használtam és „csúcsidőben” teszteltem mindent.


(Az oldalon talált képek nagyíthatóak)

Első választottam a Freemail ingyenes postafiókja volt. Már régi kapcsolat fűz hozzá, de kíváncsi voltam rá, hogy milyen fejlődésen ment át az utóbbi években, mert 3-4 éve voltak olyan napok, amikor használni nem lehetett. Úgy hírlik, hogy a Freemail Magyarország legkeresettebb postafiókja, és úgy voltam vele, ha ez igaz, akkor bizony sokat fejlődhetett a rendszer.
A „Regisztráció” gombra kattintva regisztrálhatunk magunknak egy postafiókot. A regisztráció első pontjaként ki kell választanunk a kívánt felhasználónevet, és megadni a valós nevünket (vagy éppen lehet kitalált is, de ezt jeleníti meg a Freemail bejelentkezéskor). Tovább lépve egy jelszót kell kiválasztanunk. Jó pont, hogy van jelszóerősség-mérő is. Ha túl egyszerűt választunk, a rendszer nem is enged tovább lépni. Közepesnél viszont már igen. Erős jelszót kis és nagybetűk, valamint számok keverésével nyerhetünk, pl. 1P2c3iNFo4.
A regisztrációnál a 3. lépésben a személyesebb adatainkat kell megadni, minden mező kitöltése kötelező. Ha minden beállítottunk a „Tovább” gombra kattintva egy jelszó-emlékeztetőt kell írni, vagy megadni egy másodlagos e-mail címet ahova elküldik az új jelszót, ha elfelejtenénk. Utolsó lépésként egy ellenőrző szót kell beríni a megadott mezőbe, és ha kész, a „Tovább” gombra kattintva az „Azonosítód elkészült” szöveg fog várni bennünket.
Belépve egy könnyen kezelhető letisztult formavilágot láthatunk. Korrekt elrendezés és mindenféle beállításra van módunk. Tehát testre szabhatjuk könnyedén, és ezzel nincs is különösebb baj. Baj a sebességgel van elsősorban és nem is kevés. Olyannyira lassú, hogy a Freemail-re „csúcsidőben” még regisztrálni sem tudtam. Ez volt az egyetlen olyan postafiók, ahol várni kellett, hogy csatlakozni tudjak. Számomra negatívum még a többlépéses regisztráció. Sokkal egyszerűbb és felhasználóbarátabb lenne egy egyoldalas regisztráció. Ez így felesleges és lassú is.
A postafiók 1GB tárhelyet kínál levelezésre, ami manapság már nem épp elegendő. A levelekhez csatolhatunk mellékletet, aminek korlátozva van a mérete 10 MB-ra. Ettől nagyobbat nem küldhetünk és nem is fogadhatunk, kivéve ha igénybe vesszük az óriáslevél funkciót. Az óriáslevél mérete 1GB lehet, de ha nem teljesen üres a postafiókunk, akkor csak egy értesítést kapunk érkezéséről és előtte teljesen ki kell üríteni a postafiókot, hogy fogadni tudjuk. Nem kedvező megoldás, mert a levelek exportálására nincs mód.
Következő lépésben jöttek a spam levelet, először a könnyebben észlelhető, majd a „besurranó” spam. A spam érzékenységet egyébként a legnagyobb értékre állítottam. Szomorúan tapasztaltam, hogy bizony a Freemail mindkét spam levelet beengedte. Régen is ez volt a problémám, hogy napi 15-20 spam levelem is volt a bejövő üzenetek között, és csak töredéke ment a spam mappába. Annak fényében, hogy az egész Freemail lassú és gyönge a védelme, én nem ajánlom. Népszerűségét pedig, azt hiszem, néhány jó marketingesnek köszönheti csak….
A regisztráció és az oldal bemutatása megtekinthető ebben a galériában.

Freemail után Citromail. Így volt ez nálam időrendi sorrendben is. A Citromail-nél a regisztráció megkezdéséhez a „Regisztráció” felirat alatti szövegmezőbe kell beírni a kívánt felhasználónevet, és a „Mehet” gombra kattintva mehetünk tovább.
A következő oldalon egy igen korrekt, sok pontra kitérő első pillantásra egy oldalas regisztrációs oldallal találkozunk. Itt is ki kell tölteni minden mezőt és megadni a kérdésekre a válaszokat. Itt negatívumként kiemelném, hogy nincs jelszóerősség-mérő. Az alternatív e-mail cím megadása pedig az elfelejtett jelszó esetén jöhet jól. Amennyiben kitöltöttük az adatlapot a „Tovább” gombra kattintsunk. A 2. lap amolyan általános érdeklődési kör kategória. Az oldal kitöltése pillanatok műve, és a „Tovább” gombra kattintva a következő oldalon már azt írja, hogy kész a postafiók, és beléphetünk. Pontosabban azt is írja, hogy azonnal lépjünk be a regisztráció véglegesítéséhez. Én ezzel úgy voltam, hogy „Mi van akkor, ha én csak holnap lépek be?”. Így is lett, és 24 órával később próbáltam meg belépni. Sikerült! 🙂 Szóval, nem kell oda azonnal belépni, működni fog akármikor.
Belépve egy számomra vidám belső köszöntött, de az, mondjuk, szubjektív, hogy kinek mi a jó és szép. Beállítási lehetőség és extra (pl. naptár, videó lejátszó…) is van az oldalon, és nem is feltűnően lassú, kezelhető habár néha vannak lassulások, de nem zavaróan.
A postafiók 2GB tárhellyel lát el bennünket és a levelekben a melléklet ebből akár 1GB-os is lehet, és ugyanekkorát fogadhatunk is. Ez elég korrekt.
Jöttek a spam levelek. Vagyis nem jöttek, nem hogy a spam mappába de sehova sem. Egyszerűen nem érkeztek meg. Többszöri küldözgetés után viszont igen, de a jó helyre. Próbáltam sima levelet is küldeni és bizony oda-vissza tapasztaltam, hogy nem mentek el a levelek. Ez elég nagy baki, és e miatt őszintén szólva, nem merem ajánlani. Pedig használható lenne egyébként, és eddig a pontig teljesen elégedett voltam vele.
A regisztráció és az oldal bemutatása megtekinthető ebben a galériában.

A 3. postafiók a Lajt volt. Már az oldalra lépve számos információval szembesülhetünk, és felül a „Regisztrálj” gombra kattintva kezdhetjük is a regisztrációt.
A regisztrációs oldal egy oldalas, kész csoda. 🙂 Mint máshol, itt is jó néhány adatot meg kell adnunk. Egyedüli negatívum, hogy nincs jelszóerősség-mérő. Ezen a hibán túllépve viszont teljesen jó a cucc. Ha kitöltöttük a regisztrációs lapot, érdekes módon a befejezés gomb a „Regisztrálj” feliratot kapta, de erre kattintva már kész is postafiók. Illetve egy üdvözlő lapot kapunk, ahol leírja, hogy sikeres a regisztráció, és azt is megadja, hogy hogyan állíthatjuk be levelezőprogramba a Lajt-ot. Ezután már be is léphetünk az oldalra, ahol minden sallangtól mentes egyszerű, szép és gyors postafiókban találjuk magunkat. Tényleg, egy parányi lassulás sem észleltem. Beállításból és extrákból is leveri mindkét ellenfelét, és egyre közelebb a dobogó csúcsához.
Tárhelyből nem kevesebb, mint 10 GB-ot ad a Lajt, ami nem kevés. A levélmelléklet nagysága 100 MB-ra van korlátozva, ami szerintem elég is. Több GB-os csomagot úgy sem csatolunk, véleményem szerint. A mellékletnél maradva nagyon hasznos, hogy amikor tölti fel a mellékletet vizuálisan is jelzi az állapotot, tehát kiírja, hogy mennyi töltődött fel, mennyi maradt. Ezt méretben és időben is kiírja.
Spam levelek terén is kimutatta foga fehérjét, semmi spma nem jutott át a „rostán”, mind ment a spam-mappába, és az egyéb levelek kezelése is simán ment.
A bejegyzésemben szerepelt 3 postafiók közül a Lajt jött, látott és győzött… de nagyon. Bátran ajánlom mindenkinek, mert biztonságos és gyors is.
A regisztráció és az oldal bemutatása megtekinthető ebben a galériában.
Még annyit hozzáfűznék, hogy a 3 postafiók közül a Freemail javára szóljon, hogy mobilinternettel is elérhető.

A folytatásban a Hotmail, Yahoo és a Gmail kerül a boncasztalra.

Remélem ezzel a bejegyzéssel hozzájárultam a megfelelő postafiók kiválasztásához, de javaslom, nézd meg majd a folytatást is 🙂
Amennyiben véleményed van, oszd meg velünk…

Üdvözlettel, Csikós Béla
Én szlogen nélkül segítek Neked!

7 hozzászólás to “Postafiókok harca vol.1”

 1. Gaborr11 Says:

  Nagyon jó cikk,köszönjük!Amúgy én Freemail.hu-t használok,Thunderbird kliensel(a spam-szűrő nem a legjobb,azelőtt meg WinMailt használtam). De lehet váltok lajtra,csak az a gond,hogy minden elérhetőségem Freemailes.

  • pcinfogb Says:

   Ha jól tudom lehet átirányítani másik címre. Pl. ha magyar választasz és teszem azt a Lajt-ot, akkor ha Freemail nem is szűri ki a spamekej, majd a Lajt igen. Egyébként számomra is meglepő, hogy a szinte teljesen ismeretlen postafiók mennyire jó.
   Kösz a kommentet, Üdv.B.

 2. VLaci Says:

  A Freemail-t és Citromail-t annakidején kipróbáltam, de nem nagyon tetszett a korlátok miatt, ezért maradtam a kábeltévés levelezőfiókomnál, ahol korlátok nincsenek, mert annyit fizetek amennyit letöltök 1500 Mb után, mivel az a havi fix.
  Ugyanúgy elérhetem a levelesládámat bármelyik számítógépről, csak a jelszómat kell tudni…azt viszont tudni kell a fenti levelezőfiókoknál is.
  Mi az előnye ha nyitok ilyen levelezőfiókot ?
  Inkognitóban maradhatok ál névvel, vagy egy bizonyos ismerettségi körnek különböző postaládákon keresztül levelezek, vagy ha ráuntam, akkor törlöm a postafiókot és nem zaklat senki ?

  Biztos van előnye is…de nagyon tetszik, ahogyan letesztelted a fenti postafiókokat, mert amikor én ott jártam, akkor gyermekcipőben jártak még.

  Köszi a bejegyzést !

  Szép napot !

  • pcinfogb Says:

   A Freemail és a Citromail, ahhoz képest, hogy mennyi felhasználóval bír közel sem megfelelő. A Freemail-nél ez a 0-val egyenlő spam szűrő hihetetlen rossz és még a sebesség…

   A netszolgáltató által használt postafiókok is jók tudnak lenni. Csak ott meg sok esetben az van, hogy a szolgáltató nem enged bizonyos leveleket ki és be. Ezt ők “spam szűrés” céllal korlátozzák (pedig nem azok). Tulajdonképpen ezek inkább egyes oldalak regisztráció utáni visszaigazolásainál jelentkezhetnek (legalább is nálam ez volt tapasztalható). Pl. erre jó példa, hogy az én szolgáltatómtól kapott postafiókommal nem tudok rengeteg helyre regisztrálni. Soha nem kapom meg a visszaigazolandó leveleket, még spam-nek sem. Általános levelezésre, tehát barátokkal, családtagokkal… hasonlóra jó, de egyébként nem.
   Egyébként van pozitív oldala is azoknak a fiókoknak. Én például arról küldöm ki az értesítőket, azoknak, akik csatlakoztak az oldalhoz. Ez zökkenőmentesen megy, szépen kontrollálva van a több címzett funkció és hasonló dolgok. No persze az is közrejátszik, hogy nincs semmi reklám vagy hasonló az értesítőimbe…
   Ha össze kellene hasonlítanom egy webes felületű postafiókot és egy szolgáltatóit, akkor igazából szerintem döntetlen állás alakulna. Ugyanazt lehet mindkettővel (ha a szolgáltató is úgy akarja :D), amelyikben az egyik pro, az a másikban kontra és fordítva.

   Én személy szerint biztonságosabbnak érzem ha webes felületű postafiókomban vannak a leveleim és nem mellékesen azt elérem mobilinternettel is. Szolgáltatós postafiókot nagyon nagy százalékban nem lehet elérni mobilról.

   Üdv. és kösz a kommentet.
   B.

 3. Károly Vajdaságból Says:

  Kezdetben nekem is egy emilcímem volt. Hol vannak már azok a régi szép idők…! Egyes tevékenységekhez külön-külön címeket rendelek hozzá. Kezdetben ez a valóban sok ingyenes szolgáltatókól jött, mostanában saját domein-nevemhez hozhatok létre tetszőleges számú emilcímet. Hogy miért jó ez? Akármilyen hírlevélfeliratkozás, blogértesítők kérése, ingyenes anyag igénylése = 1 cím. Magánjellegű levelezések = 1 cím (vagy immár 2), üzlettel kapcsolatos témák = további címek… Vállalkozóknál pl. egy-egy hirdetési kampányhoz is lehet külön-külön címeket hozzárendelni. Ezzel nagyon jól tesztelheted a hirdetéseid hatékonyságát. Az egyik médiában egyik címed adod meg, a másik médiában közölt hirdetésedben pedig egy másik cím szerepel. A jelentkezők számát és a költségeket összehasonlítva máris mérhető, hogy melyik hirdetés volt a hatékonyabb. Ha okosan használod, biztosan előnyödre szolgál.
  A több cím lehetővé teszi, hogy alapból csoportosítsam a bejövő leveleimet.
  Ez a bejegyzés pedig útmutató lehet, hogy a magyar szolgáltatók közül melyiket érdemes kipróbálni. Várom a folytatást, vagyis az angol nyelvűek teszteredményét. Addig pedig:
  Szép napot és bőséges bevételt kívá
  Károly Vajdaságból

  • pcinfogb Says:

   Bizony én is több e-mail címet használok, attól függően, hogy hova regisztrálok például. Na meg persze egy külön postafiók van ehhez az oldalhoz is…
   Teljesen egyetértek, azzal amit írtál.

   Üdv.B.

 4. Postafiókok harca vol. 2 « PCINFO Says:

  […] PCINFO Just another WordPress.com weblog « Postafiókok harca vol.1 […]

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.


%d blogger ezt kedveli: