Postafiókok harca vol. 2

Előző bejegyzésemben három magyar postafiókot, a Feemail-t, a Citromail-t és a Lajt-ot teszteltem. Ma ezt folytatom, de már három nagyobb névvel. Ezek lesznek a Gmail, Yahoo és a Hotmail… de mivel az előző bejegyzésemben felmerült a kérdés, hogy mivel jobbak (ha jobbak) ezek a webes felületű postafiókok, mint amit netszolgáltatónk kínál, így negyediknek belepréselem a tesztbe, hogy mire képes a netszolgáltatói postafiók.

Ebben a bejegyzésemben is, mint az előzőben, ugyanazok a kritériumok alapján mondok véleményt, és természetesen ugyanolyan netcsomagot használok. Ezeket a postafiókokat is „csúcsidőben” teszteltem.


(Az bejegyzésben található képek nagyíthatóak)

Az első fiók most a Gmail. Mostanság a Google-nak többnyire igen jó termékei vannak.
A Gmail oldalára lépve szép nagyban írja, hogy „Fiók létrehozása”, erre a gombra kattintva meg is kezdhetjük a postafiók létrehozását. A regisztrációs oldal egy oldalas, minden sallangtól mentes, és még jelszóerősség mérőt is beletettek. Azt hiszem, ide tehetünk egy hatalmas piros pontot „gugliéknak”. Amikor kitöltöttük a regisztrációs adatalapot, akkor alul még el kell fogadnunk a felhasználói feltételeket, és ha ezzel is megvagyunk, akkor kattintsunk az „Elfogadom. Készüljön el a fiókom” gombra. A regisztráció ennyi volt, és a következő oldalon már azt írja, hogy sikeres volt a regisztrációnk. A „Látni szeretném a fiókomat” gombra kattintva már a kész fiókban találjuk magunkat.
Egy igazán korrekt és letisztult formavilág fogad bennünket, amiket, ha akarjuk különféle témákkal bolondíthatunk meg. Ezen felül is még rengeteg beállítást tartalmaz a Gmail fiók. Mobilinternettel is könnyedén elérhető. Sőt van egy olyan funkció is, hogy SMS-ben tájékoztat bennünket új üzenet érkezésekor. Ami viszont még egy hatalmas piros pontot érdemel, az az, hogy ez a funkció ingyenes!
Az egész rendszer, a regisztrációt is beleértve nagyon gyors. Semmi fennakadás és lassulás nem volt. Tényleg szépen megy az egész. A magyar postafiókok közül hasonlót éreztem a Lajt-nál, de ez gyorsabb.
No, de nem maradhattak el a spam tesztek sem. Nagy pofon ért volna, ha egy eddig szuperáló rendszer ebben akad meg, de nem így lett. Megfogta a spam leveleket, a gyöngét és az erőset is. Többször is próbáltam, hogy kifogjak rajta, de nem sikerült.
A Gmail egyébként 7,5 GB tárhellyel lát el bennünket, a mellékletek mérete pedig korlátlan… Természetesen akkorát küldhetünk és fogadhatunk legnagyobbat, amekkora a postafiók mérete.
Összességében a Gmail egy nagyon jó postafiók, sőt több mint jó!
A regisztráció folyamat és a postafiók részletei megtekinthető a galériában is itt.

Következőnek a Yahoo rendszerét választottam. Ez volt az első kapcsolatom Yahoo fiókkal, teljesen ismeretlenül vágtam bele.
A Yahoo oldalára lépve kicsit kavalkád van. Elsőre fel sem tűnt, hogy hol is kell majd postafiókot létrehozni. Elárulom: a jobb sarokban, felül van egy „Free mail: Sign Up” felirat, és arra kell kattintanunk. Számomra hiba, hogy nem egyértelmű már az első látogatáskor, de nem vészes. A regisztrációs oldalra lépve szintén egy oldalas, jelszóerősség mérővel ellátott lap fogad bennünket. Ennek igazán örültem. Nagyon jó még, hogy van felhasználónév-ellenőrző is.
Kitöltve a regisztrációs lapot, elfogadva a felhasználói feltételeket már mehetünk is tovább. Ha mindent jól kitöltöttünk, akkor egy üdvözlőlap fogad bennünket, ahol a főbb infókat kiírja a profilunkról. Itt jó nagyban írja, hogy „Continue” (Tovább), és erre kattintva már a postafiókunkban vagyunk.
Belépve a postafiókba első látásra korrekt elrendezés fogad. A kezeléskor viszont rá fogunk jönni, hogy kicsit „zavarosak” a dolgok. Beállításokból és extrákból is van elég, csak nehézkes elsőre megtalálni ezeket.
A gyorsasággal viszont nincs különösebb probléma. No, nem olyan gyors, mint a Gmail vagy a Lajt, de kellően használható. Nem tapasztaltam lassulást sem az egész használat alatt, beleértve a regisztrációt is.
A spam-levelekkel is simán megbirkózott, egyszer sem engedett be egyet sem. Ez dicséretes. Ebből is látszik, hogy maga a rendszer nem rossz, csak picit átgondolatlan.
A postafiók méretével viszont volt egy kis problémám, mivel csak 1GB-os és a melléklet fogadás/küldése 10 MB-os korlátba ütközik.
Van mit javítgatni a Yahoo postafiókján, de azért teljesen használható a cucc, és ez is elérhető mobilról.
A regisztráció folyamat és a postafiók megtekinthető a galériában is itt.

A Hotmail volt a következő postafiók a tesztem során. A Hotmail oldalára lépve nem sok választásunk van, egy rövid ismertető után már kattinthatunk is a „Regisztráció” gombra.
A regisztrációs lap már megszokottnak mondható, egy oldalas, jelszóerősség-mérővel, felhasználónév-azonosítóval ellátott, jól átgondolt lap. Ha kitöltöttünk mindent, akkor alul az „Elfogad” gombra kattintva már kész is a fiók.
Egyből a Hotmail fiókunkba dob, ahol felül a „Levelezés” feliratra kattintva érhetjük el a postafiókunkat. A Hotmail a legátgondoltabb és a legjobban kezelhető postafiók az eddigiek közül. Könnyedén megtalálunk mindenféle beállítást, extrát… Valójában egy gond van csak: a gyorsaság. „Csúcsidőben” hajlamos arra a rendszer, hogy borzasztó makacsul viselkedjen. Egyébként nincs különösebb baj vele, de mint említettem „csúcsidőben” nagyon csigabiga.
A spam levelekkel a Hotmail is keményen bánt, így nem tudtak bejutni a beérkező leveleinkhez. Mindegyik a spam-mappában landolt. Egy újabb jó pont, de ez teljesen elvárható egy ilyen neves rendszertől.
A levélküldésnél viszont akadt egy kis baki, de szintén csak „csúcsidőben”. Amikor elküldünk egy levelet a Hotmail fiókból, akkor kiírja, hogy az „Üzenet elküldve. Vissza az üzenethez”, de volt olyan eset is, hogy csak azt írta ki, hogy „Lépj vissza a beérkezett üzentekhez.”. Ez azt jelzi, hogy nem küldte el a levelet, hiába dobott arra a felületre a rendszer. Tehát a levélküldés előtt célszerű lehet egy CTRL+A (az összes szöveg kijelölése), CTRL+C (másolás) kombinációt elvégezni. Azt azért megjegyezném, hogy ez kétszer fordult elő a tesztem során és mindkét esetben csak „csúcsidőben”. Egyébként közel 30 levelet küldtem ugyanabban az időben, de akkor is ez elég nagy baki.
A postafiók mérete 2 GB, a melléklet küldése/fogadása pedig 10 MB lehet. Fel nem fogom, miért kell ezt a 10 MB-os melléklet korlátot erőltetni, de hát ez van. Némi + még a Hotmail-hez, hogy mobilról is elérhető. Ebben viszont a legjobb az összes közül!
A regisztráció folyamat és a postafiók megtekinthető a galériában is itt.

A netszolgáltató postafiókok közül csak az enyémet volt lehetőségem letesztelni, de talán ez is elegendő lesz. Ez a postafiókom csak programmal érhető el, nincs webes felület. A postafiókomat Office Outlook 2007, Windows Mail, Outlook Express 6 és Mozilla Thunderbird alatt is leteszteltem.
Az üzenetek olvasása és küldése a szerveren keresztül elég jónak mondható. A spam-levelekkel viszont nem tudott elbánni a netszolgáltatóm. Sem egyikkel, sem másikkal. Ez bizony elég szomorú. A másik lelohasztó dolog az volt, hogy egyes oldalakon a regisztrációt visszaigazoló levéllel kellett volna elvégeznem, de ezeket a leveleket nem engedte be a szerver. A többi, a webes felületű postafiókoknál ilyen probléma nem volt, egyiknél sem.
Probléma volt még itt, a netszolgáltató által felkínált postafiókkal, hogy ha 1-2 MB-nál nagyobb melléklettel ellátott levelet akartam küldeni, azt nem küldte el egyik esetben sem, holott a korlát 20 MB esetemben.

Úgy gondolom, hogy a dobogó képzeletbeli első helyére a Gmail kerül, 2. és 3. helyen a Hotmail, valamint a Lajt van. Sőt, ha a Lajt egy kis fejlődésen átesik, akkor bizony maga mögé fogja szorítani a Hotmail-t is. A Gmail egyelőre nagy falat lenne 🙂

Nos, Te melyik postafiókot választod?

Üdvözlettel, Csikós Béla
Én szlogen nélkül segítek Neked!

6 hozzászólás to “Postafiókok harca vol. 2”

 1. Károly Vajdaságból Says:

  Használom a G-mailt, a Yahoo-t és a Hotmailt is! A közelmúlt éppen jó volt arra, hogy kipróbáljam ezeket a lehetőségeket. Nekem is nagyon tetszik a G-mail.
  A Yahoo nekem nem tűnik zavarosnak. Lehet, hogy azért, mert már jó ideje ismerem. Választhatok sok-sok sablonból. Mostanában kezdték el javasolni a Yahoo +-t, ahol 10 helyett 20 MB lehet a levél mérete, ezenkívül 200 filtert állíthatok be (de minek ennyi?) arra, hogy a bejövő leveleimet szétválogassam külön-külön mappákba. Ez a lehetőség is nagyon hasznos. A Y+-ról itt egy részletesebb ismertető:

  http://overview.mail.yahoo.com/enhancements/mailplus

  A Hotmail-nél nem tapasztaltam azt, hogy nem küldi el a leveleket, habár kezdetben lehet, hogy megtörtént néha. Minden esetre a te tesztedben szereplő gyakorisággal közel sem jelentkezett nálam ez a hiba. A H-mailt én szegényesnek tartom. Mégis immár csaknem EGY ÉVE használom, nagy-nagy örömömre.

  A G-mail és a Yahoo még mindig a legjobb választás.
  Kösz a bejegyzést.

  Szép napot és bőséges bevételt kíván
  Károly Vajdaságból.
  Nem elég tojást tojni, kotkodácsolni is meg kell tanulni!

  • pcinfogb Says:

   A Yahoo+ fizetős dolog és azért is hagytam ki a tesztből. Nem mellékesen azért nem éri meg fizetni, hogy +10MB-ot küldhess mellékletként, mert az még akkor is kevés. A 200 szűrő meg annyira nem sok, másik levelezők alapból többfélét használnak. A 200 szűrőt nem nekünk kell beállítani, hanem annyit használ a Y+ használatakor.

   A Hotamil-es hibát én azért írtam le, mert ha nálam volt, akkor másnál is lehet. Úgy gondolom, hogy ezt bakit mellékelve és az időnkénti lassulást, a Hotmail nem rossz. Én is azt használom már régóta, de most a Gmail a legjobb postafiók szerintem.

   Kösz a kommented, üdv.B.

 2. VLaci Says:

  Jó a bejegyzésed, mint mindig. Én nem nagyon használok több postafiókot, mert lehet, hogy nincs szükségem rá…de viszont a G-mailnél van nyitva egy, mivel ha regisztrálok, akkor sok minden más szolgáltatást is használhatok…”össze vannak kötve egy madzaggal”…postafiók, blog, fotóalbum, twitter…ezek mind,mind kapcsolódnak…
  Jó volt olvasni szakmai tanácsaidat !
  Köszi !

  Vastag Laci

  • pcinfogb Says:

   A Gmail, vagy is a Google fiók valóban már szinte mindenhez kötődik és megéri létrehozni egyet. Örülök, hogy tetszik ez a bejegyzésem is és kösz a kommentet.

   Üdv.B.

 3. zenefan Says:

  Csak jelzem, hogy Gmailból 25 megánál nagyobb csatolmányt nem lehet küldeni, nekem legalábbis sikított érte! Ennek nézzetek utána…

  • pcinfogb Says:

   Szia!

   Most már igen, de ezt a bejegyzést 2009 nyarán írtam… azóta sok minden változott 🙂 Tervezem is az újabb bejegyzést ebben a témában, hiszen már annyi változás van…

   Üdv.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.


%d blogger ezt kedveli: