Rendszer telepítés: Windows Vista

Mostani bejegyzésem a három részből álló rendszertelepítés-sorozat második része, amiben a Windows Vista kerül boncasztalra. Előző bejegyzésem viszont mindenképp érdemes átolvasni, mert valójában ezt is, mint más rendszer telepítését, ugyanúgy kell elkezdeni (ezért most erre nem is térek ki részletesen).
A Vista op. rendszer a vártnál kisebb sikert tudhat magáénak, hiszen tele volt hibákkal még akkor is, amikor kiadták a rendszert. Nem sokkal később kiadták az első javítócsomagot (Service Pack 1), amivel jól használható rendszerré tették. Mostanra már a második javítócsomag (Service Pack 2) is integrálva van a boltok polcain (vagy éppen a neten található kalóz verziókban) lévő Vista rendszerekben. Amit viszont még fontos tudni, hogy ezek a javítócsomagok ingyen letölthetők, ha már rendelkezünk Vista rendszerrel ami még nem tartalmazza.

Windows Vista-ból akad jó néhány típus, mint pl. Home Premium, Ultimate, Home Basic…, ezekből elérhetők már a különféle javítócsomagokkal ellátott verziók is. A telepítésre ez viszont nincs kihatással, ugyanúgy kell telepíteni mindegyiket.

A Vista gépigénye:
– Processzor: 1 GHz (32 és 64-bites rendszer esetében is);
– Memória: 1 GB RAM (Home Basic verziónál elég 512 MB is, de csak annál);
– Tárhely: 15 GB, de ajánlott legalább 40 GB-ra hagyni azt a partíciót, amire a rendszer kerül;
– Megjelenítés: 800*600-as felbontás megjelenítő monitor és 128 MB RAM-al ellátott, valamint Shader Model 2-t támogató grafikus meghajtó.

A telepítést (miután beállítottuk, hogy a DVD-ről boot-oljon a gép):

Image00001

Tehát amint a BIOS-ból kilépve beindul a gép az XP telepítésénél már ismerős kép fogad. „Press any key to boot from CD or DVD…”, vagy is „Nyomj meg egy gombot, hogy betöltse a CD-t vagy DVD-t”. Természetesen mindegy melyik gombot nyomjuk meg.

Image00002

Miután tovább léptünk, akkor a fenti kép fogad bennünket. Az „Enter” billentyű lenyomásával léphetünk tovább, a „TAB” gomb lenyomásával pedig egy menüt érhetünk el. Ebben a menüben általános információkat tudhatunk meg, nem lényeges a telepítésben. Az „Esc” billentyű lenyomásával kiléphetünk (bár ha már idáig eljutottunk, akkor kétlem, hogy ezt akarnánk tenni…).

Image00003

Miután az „Enter” billentyűt lenyomtuk, a telepítő bőszen tájékoztat, hogy „Windows is loading files…”, vagy is a „Windows tölti a fájlokat…”.

Image00004

Amikor betöltötte a magáét, akkor egy dizájn váltással, de tovább tölt. Ez valójában gyorsan megy, alig kell várni.

Image00005

Hopp, egyszer csak meg is jelenik nekünk a telepítő. Ez már szép grafikus formát kapott, nem úgy, mint az XP. Első lépésben kiválaszthatjuk a nyelvet (az op. nyelvét – legfelső lenyíló mező), az idő és az általános nyelvformátumot (középső lenyíló mező), és a tasztatúra „nyelvét” (legalsó lenyíló mező). Ha beállítottunk mindent, akkor kattintsunk a jobb alsó sarokban lévő „Next” (tovább) gombra…

Image00006

…majd a fenti képen is látható ablakban az „Install now” (telepítés most) gombra.

Image00007

Egy kis várakozás után…

Image00008

… már írhatjuk is be a termékkulcsot, vagy kipipázva hagyjuk az „Automaically activate Windows when I’m online” (automatikus aktiválás, ha csatlakoztam az internetre) részt. A tovább lépéshez: „Next”.

Image00009

A következő ablakban választhatunk, hogy a Vista melyik verzióját akarjuk telepíteni. Amint kiválasztottunk már léphetünk is tovább a „Next” gombbal. Meg kell jegyeznem még itt, hogy aki az előző lépésnél az online aktivációs részt választotta (tehát nincs termékkulcs), annak ki kell pipázni itt az „I have selected the edition of Windows that I purchased” (A kiválasztott Windows típust megvásárolom.) részt. Ezzel kijelenti, hogy online fogja megvásárolni a rendszert.

Image00010

Tovább lépve a Windows licencfeltételeket olvasgathatjuk, majd pipázzuk ki az „I accepted the lincense terms” (Elfogadom a feltételeket) részt és nyomjuk meg a „Next” gombot.

Jöhet a következő lépés, kattintsunk a Custom (szokásos) részre. Ha esetleg javítani szeretnénk a hibás Vista rendszerünket, akkor elérhető az Upgrade (javítás) rész is.

Particionálás! Ez nagyban más az XP-hez képest, sokkal egyszerűbb. Csak kattintsunk a Drive options (meghajtó beállítása) feliratra.

Ekkor a fenti képen látható menüpontok lesznek elérhetők: Refresh (frissítés), Delete (partíció törlése), Format (partíció tartalmának törlése), New (új partíció létrehozása), Load Driver (illesztőprogram betöltése) és Extend (több partíció összefűzése). Ha nem rendszerjavításról van szó, akkor mindenképpen töröljük az adott partíció tartalmát, vagy is kattintsunk a „Format” feliratra, majd lépjünk tovább a „Next” gombbal, ha kész a törlés (fél percnél is kevesebb idő).

Az előző lépéstől kezdve egy kicsit automatikusan teszi a dolgát a telepítő. Először is elkezdi felmásolni (Copying files) a telepítéshez szügséges fájlokat a merevlemezre, majd elkezdi kicsomagolni a fájlokat (Expanding files).

Amikor kész az adott munka, akkor egy zöld pipát tesz a már kész feladatok elé.

Az Installing updates (frissítések telepítése) rész alatt teszi fel pl. a Service Pack 1-et (az én rendszerembe az van integrálva) és más egyebet.

Kész a frissítések telepítésével is, kell neki egy újraindulás. Ezt megcsinálja automatikusan, majd a PC újraindulásával…

… töltöget egy kicsit és…

… előkészíti a PC-t a továbbhaladásra.

Jön a Completing installation (telepítés befejezése) rész.

Megint tölt egy kicsit a telepítő és…

… már nevünket is megadhatjuk, na meg jelszóval is védhetjük, ami nem kötelező.

A PC elnevezése a következő lépés. Valójában automatikusan is generál nekünk egy nevet, ami annyiban különbözik az elsőként megadott névtől, hogy odakerül egy „PC” jelzés a nevünk mellé. Természetesen ez átírható. A „Next” gombra kattintva tovább is léphetünk.

Beállíthatjuk az időzónát (jelen esetben GMT +1:00), az órát és a dátumot is, majd ha kész, akkor nyomjuk meg a „Next” gombot.

A telepítő megköszöni a telepítést és a „Start” gombra kattintva megyünk tovább.

Egyből még nem indul a rendszer, előtte még elrendez nekünk mindent.

Megkapjuk az üdvözlés is.

Az asztalt is előkészíti a telepítő.

Alul kijelzi, hogy melyik verzió települt a gépünkre.

Végül elénk tárul a kész rendszer. Azok, akik előzőleg XP-t használtak, azoknak eleinte szokatlan lesz biztosan, de könnyen megszokható és kényelmes, stabil rendszer a Vista. Mára már a programok támogatottságával sincs gond, hiszen már itt a Windows 7 is… de azt majd legközelebb 😉

Üdvözlettel, Csikós Béla

9 hozzászólás to “Rendszer telepítés: Windows Vista”

 1. VLaci Says:

  Nagyon szépen levezetted nekünk a Winows Vista telepítését, de mivel ilyen műveletre nem minden nap szánja rá magát az ember, azt szeretném kérdezni, hogy mivel jobb, esetleg tud többet, más operációs rendszereknél…az világos, hogy az újabb verziók ( pl.Windows 7 ) többet tudnak az előzőeknél …de kevesen használjuk ki a rendszer adta lehetőségeket a meglévőnél is…
  … tudom üzlet a világ, a hardwer és software fejlesztők együtt dolgoznak, és az új programok már nem futnak a régi gépen, mert nagyobb memória, nagyobb tárhely…stb. szükséges…és akkor a fogyasztói társadalom szabályai szerint fogyasztásra kényszerítenek…egy ideig bővítgeted, majd pedig veheted az új számítógépet…csak elmélyedtem egy kicsit…bocsi…
  … de biztosan értesz, az érdekelne, hogy milyen minőségi változásokat eredményeznek a különböző új operációs rendszerek ?

  Tetszik a bejegyzésed! Köszi ! Várjuk a Windows 7 -ről a véleményed !

  Vastag Laci

  Kellemes hétvégét !

 2. pcinfogb Says:

  XP<Vista<Win7- ez a tudásbéli mérce. A Vista mindenben, minden téren jobb az XP-nél. Tehát mindent tud amit az XP, +még többet. Ami viszont nagyon fontos, hogy stabil és amíg használtam nem is sikerült összeomlasztanom. A programok támogatásával sincs gond. Nálam egytől egyik elmentek ugyanazok a programok Vista-n is, mint XP-n. A Vista tartalmaz kompatibilitás mód indítást régebbi programokkal, ha épp nem indulna el az adott program és, akkor valószínűleg elindul.
  Lehet, hogy már a Vista is túl sok dolgot tartalmaz és nem is használja ki az ember mindet, de azt legalább normálisan. Egyszer sem fagyott le nálam a Vista, soha nem kellett újraindítani sem hiba miatt. Tényleg egy nagyon stabil rendszer. A Vista mellett szól még a személyreszabhatóság is. Sokkal jobb ebben is az XP-nél. Én csak ajánlani tudom a rendszert, de a Win7 még jobb 🙂

  Üdv. és viszont kívánok kellemes hétvégét.
  Béci

 3. VLaci Says:

  Köszi !
  Kellemes vasárnapi pihenést !

  Vastag Laci

 4. HCsabi Says:

  Én is csak dícsérni tudom a leírásokat. Nagyon szépen aprólékosan le van írva. Még annak is sikerülne aki még soha nem telepített op.-t.
  Nekem az a kérdésém van, hogy hogyan lehet felrakni úgy új operációs rendszert, hogy a programok megmaradnak és nem kell őket újratelepítenem, mert ha jól tudom létezik ilyen megoldás.
  Nagyon köszönöm előre is a választ.

  További szép napot!

  • pcinfogb Says:

   Köszi 🙂

   Op. rendszert úgy nem igazán lehet telepíteni, hogy az előző rendszerbe használt programok megmaradjanak. Olyan verzió van, hogy Vista vagy Win7 telepítésnél nem formatálod a partíciót, amire teszed az új rendszert, akkor az előző rendszer megmarad egy mappában és vele együtt a programok is. Elméletileg így működnie kellene azoknak. A másik lehetőség, hogy a másik rendszer alatt másik partícióra telepíted a programokat, nem oda, amelyik partíció formatálva lesz, ahova kerül az új op. rendszer. Ez a kettő megoldás van, ami működőképes lehet.
   Viszont driverokra létezik egy olyan program, hogy lementsd azokat teljes egészében, egyben… talán van olyan is, amivel a többi programot is lehet. Habár ez elég necces dolog.

   Üdv.

 5. dominko tibor Says:

  Értelmes hozzászólást szívesen aktiválok…

  Üdv.B.

 6. Windows Vista telepítés… Pendrive-ról! « PCINFO Says:

  […] a Vista pendrive-ra helyezését mutatom be, mert a többit, tehát a BIOS beállítását és a rendszer telepítését már korábban […]

 7. Norbi Says:

  Szia van egy olyan gondom hogy újratelepitettem a gépet,minden jó csak mikor kikapcsoltam és úirainditottam azt irta ki hogy hiányzó NTLDR,kérlek segits,köszönöm

 8. pcinfogb Says:

  Szia!

  Nem írja konkrétan melyik NTDLR hiányzik?

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.


%d blogger ezt kedveli: