Nem csalás, nem ámítás, a Windows 7 ilyet is tud!

Október 22-én hivatalosan is elrajtolt a Windows 7, amit típustól függően már meg is vásárolhatunk. Az XP-hez és a Vista-hoz képest sokkal okosabb rendszerről van szó, és tartogat nekünk némi meglepetést is. Mai bejegyzésemben néhány trükköt mutatok be, amelyek sok esetben hasznosak lehetnek a használat során.
A bejegyzés tartalmával kapcsolatban még annyit kell tudni, hogy gyári beállításokat használtam. Tehát a bejegyzésben szereplő trükkök nem igénylenek semmilyen külön beállítást.

Bele is vágok a közepébe. Először néhány billentyűparancsot mutatok.


(A képek nagyíthatóak.)

Windows+Tab: A Windows 7-ben ezzel a kombinációval a meglévő ablakok között tudunk ugrálni. Ugyanerre a funkcióra képes a XP-ben és a Vista-ban is jelen lévő Alt+Tab kombináció, csak az kevésbé látványos.

Windows+balra nyíl, Windows+jobbra nyíl és Windows+fel nyíl: Ezekkel a kombinációkkal tudjuk a megnyitott ablakot a jobb oldalra, a balra, vagy teljes képernyős helyzetbe tenni. A Windows+le nyíl lenyomásával az eredeti méretre alakítjuk az ablakot. Ha pedig még egyszer ugyanezt a kombinációt használjuk, akkor minimalizáljuk a tálcára.

Windows+T: Ezt a kombinációt használva a tálcán lévő ikonok között tudunk nézelődni és az Enter lenyomásával elindítani.

A már megnyitott, de a tálcán minimalizált ablakokat, alkalmazásokat a fent látható képen jelzi ugyanez a billentyű-kombináció.

Windows+G: G, mint Gadget (mini alkalmazás). Tehát ez a kombináció használatával a Gadgetek kerülnek előtérbe.

Windows+P: Számomra igen hasznos kombináció ez és mindazoknak az lesz, akik 2 monitort használnak. Ezzel a kombinációval ugyanis előhozzuk a fenti képen is látható menüt, és lehetőségünk van ugyanazon a monitoron egy új, ugyanolyan felületet létrehozni (Duplicate-ra, vagy is a 2. képre kattintva. Ez olyasmi, mint a Linux rendszerekben használt több kijelzős mód.). Vagy kiválaszthatjuk, hogy melyik legyen a 2 (vagy több) monitor közöl az elsődleges (3. kép, az Extended opció) és az utolsó opciót (Projector only) választva pedig válthatunk projektorra, ha az van csatlakoztatva a gépünkre. Az első képre kattintva természetesen minden visszaáll az eredeti helyzetre.

Windows+Home: Ez a kombináció nem tartozik a nagyon hasznos funkciók közé, de megemlítendő. Amennyiben azt a kombinációt használjuk, akkor az összes ablak és alkalmazás minimalizálódik, kivéve az éppen aktív ablakot.

Windows+L: Többfelhasználós rendszer esetén ezzel a kombinációval elénk tárul a felhasználók listája és kiválaszthatjuk, hogy ki akarja használni a gépet.

Windows+(1-9): Tehát a Windows gomb lenyomása után 1-től 9-ig nyomjunk le egy számot és a tálcán elhelyezett ikonok közül a megfelelő sorszámú (jobbról balra növekszik a sorrend) alkalmazást nyissa meg.

Shift+jobb klikk az egérrel az ikonon: Ebben az esetben 2 új funkció jelenik meg nekünk. Az egyik az Unpin to Taskbar és Pin to Start Menu. Előbbivel az ikont eltüntethetjük a tálcáról, utóbbival pedig áthelyezhetjük a Start menübe. A Start menü ikonjaira kattintva ugyanez érvényes.

Windows+”+”: A Windows gomb és a + gomb lenyomásával előhozhatjuk a Magnifier alkalmazást. Ez arra jó, hogy a képernyő bármely pontjára ránagyíthatunk. Gyengén látóknak az apró betűs részek elolvasásánál ez igencsak hasznos funkció lehet.

A billentyű-parancsokon átlépve, mutatok még néhány extrát. A Win 7 keresőjébe írjuk be a “cttune” parancsot és nyomjunk egy Entert. Ez a kis program arra szolgál, hogy tökéletesítsük a monitorunk. Négy lépésben tehetjük ezt meg. A programban különböző négyzetekben szövegek jelennek meg és amelyik a számunka legjobban olvasható, azt választjuk ki és “Next”. A végére érve pedig kattintsunk a “Finish” gombra. Ezzel elérjük, hogy a különféle megjelenő szövegek úgy legyenek olvashatóak, ahogyan azt mi kiválasztottuk.

Szintén a keresőbe kell beírni a “dccw” parancsot, majd ismét Enter. Ezzel megint csak a monitor beállítását végezhetjük egy kis segítséggel. A kontrasztot és színeket állíthatjuk szoftveresen.

A következő érdekesség az ablakok és alkalmazások “rázással” való minimalizálása és előhívása. A videón jól látható, hogy egy csomó ablakot megnyitottam, majd az aktív alkalmazás megrázásával a többi minimalizálva lett. Az alkalmazást újra megrázva, pedig minden megnyitott ablak és alkalmazás előbukkan.

A fenti videó a Windows+balra nyíl, Windows+jobbra nyíl és Windows+fel nyíl kombinációkkal azonos képet mutat, ellenben itt az egérrel történik ugyanaz. Tehát az adott ablakot vagy alkalmazást a kívánt oldalhoz húzva tudjuk használni teljes, vagy fél képernyős méretben.

Ma ennyire futotta. Ha kipróbálod, amit olvastál, meggyőződhetsz róla, hogy sok-e vagy kevés… Remélem szolgáltam néhány hasznos újdonsággal, és kíváncsian várom a véleményed.

Üdvözlettel, Csikós Béla
Én szlogen nélkül segítek neked!

11 hozzászólás to “Nem csalás, nem ámítás, a Windows 7 ilyet is tud!”

 1. VLaci Says:

  Előbb vagy utóbb biztosan mindannnyiunknak át kell állni a Windows 7-re…mert így forog a világ kereke… de mindenesetre kedvet adtál hozzá, hogy fejlesszem operációs rendszeremet.
  Szépen és egyszerűen fogalmazol … mentem bejegyzéseidet, mert úgy érzem, hamarosan szükség lesz rájuk.
  Köszi !

  Vastag Laci

 2. pcinfogb Says:

  Az túlzás, hogy át kell állni, inkább csak javasolt. No, meg persze ott vannak a Linuxos alternatívák is, vagy éppen a MAC op. rendszerek. Érdemes az újabb op. rendszereket és programokat használni, sokkal felhasználóbarátabbak mint az előzőek. Igaz, néha ez PC cserével, vagy némi fejlesztést kell, hogy maga után hozzon, de a Win7 esetében igen baráti a gépigény.

  A fogalmazásom… Igyekszem érthető lenni, mert néha van, hogy más oldalakon már annyira szaknyelven írják le a dolgokat, hogy némi gondolkodás után értem csak meg. Ezzel talán a egy bizonyos réteget akarnak oda vonzani, de mi van azokkal akiket érdekel a téma, de nem annyira jártasak benne? Én próbálom úgy írni, hogy annak is érthető legyen, aki még csak az érdeklődés szintjén van.

  A kommentet és a bizalmat is köszönöm 🙂

  Üdv.B.

 3. Károly Vajdaságból Says:

  Ismét csak gratula! Olyan részleteket tártál fel, amit akár évekig tartó használat után sem talál meg a “mezei” felhasználó. Nekem XP fut a gépemen, de gőzöm sincs, hogy tud-e ezekhez hasonló “trükköket”. Lehet, hogy hamarosan felkereslek egy op. rendszer reformja kapcsán. Már sok jót olvastam a Win.7-ről. A te írásod viszont érlelte bennem a vágyat…

  Szép napot és bőséges bevételt kíván
  Károly Vajdaságból.

  • pcinfogb Says:

   Köszönöm 🙂 Egyébként az XP is rejt ha nem is ilyen látványos és hasznos funkciókat, mint a Win7, de rejt némi okosságot. Csak hát mostanság az XP kihalófélben van. Valahogy az emberek nagy százaléka XP-ről egyből a Win7-re vált, pedig a Vista sem rossz rendszer… csak rossz visszhangot kapott a megjelenéskor és kevesen váltottak arra. A Win7 meg már a csapból is folyik 🙂

   Üdv.B.

 4. Narancsik Attila Says:

  hát ez nem igazán ide tartozik, de észrevettem hogy az alap win7es naptárad kék… megpróbáltam én is átváltani valahogy, de nem sikerült!! meg ami a naptár felett van, ha jól nézem azok a particiók, meg az optikai meghajtó, vagyis a dvd iró… és az is érdekelne hogy hogy lehet azt megcsinálni… vagyis kitenni oda… sokat próbálkozok az ijenekkel, de valahogy sose bukkanok rá hogy hol lehetne átváltani… nállad meg minden klappol… 🙂 remélem a következő bejegyzésed erröl fog szólni…

  üdv.N

 5. Valaki Says:

  Melyik az a Windows gomb?

 6. leventin Says:

  Szegény embert ne bolondítsd el,a billentyűn kérdezte. A billentyűzet bal alsó sorában a második billentyű

 7. Baranyai Ádám Says:

  Hello nekem az a baj, hogy a 2 monitor hazsnálatnál midnen oké de ha újraindítoma gépet nem jó egyik monitor se, bekapcsol de nem ad képet mit tegyek?? előre is köszi

  • pcinfogb Says:

   Szia!

   Szerintem ott driver beállítás lesz a ludas… Nem állítottál el valamit? Alapból nem csinálna ilyet.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.


%d blogger ezt kedveli: