Egybecuccostutteros!

Időnként hadjáratokat szervezek, amikor különféle programokat keresek a neten. Az esetek nagy százalékában a „nagy hűhó semmiért” szokott lenni, de van az a parányi rész, amikor tényleg jó dologra bukkanok.
Így egy egész jó programot találtam a minap, ez pedig a DeskTube lenne. A nevéből is már sejthető, hogy köze van a YouTube-hoz. A DT valójában egy kliens program, ami egy kicsivel többet is kínál egy sima YouTube kliens programnál….

Még mielőtt hozzálátnánk a telepítéshez, szedjük le az Adobe Air programot. E nélkül nem fog menni a dolog, és sok más internettel kapcsolatos dologhoz is jól fog jönni.


(A képek nagyíthatók.)

Az Adobe Air telepítése után a DT weboldalán lépjünk a Donwload DeskTube menüpontra. A fenti képen látható egyszerű, de a lényeget jól ábrázoló weblapot kapjuk. A telepítés elkezdéséhez kattintsunk a nagy piros négyzetben elhelyezkedő „INSTALL NOW” feliratra.

Ezt követően a böngésző betölti a webes felületű telepítőt. Ez gyorsan megy. Szinte versenyeznem kellett, hogy képet is tudjak róla készíteni 🙂

A betöltés után megnyithatjuk, vagy is azonnal indíthatjuk a telepítést (Open), elmenthetjük és később majd a merevlemezről indítjuk el a telepítőt, (Save), vagy ha meggondoljuk magunkat még ki is léphetünk (Cancel).

Az előző opcióról túllépve a fenti ablak fog megjelenni. A telepítéshez kattintsunk az „Install” gombra. Még itt is kiléphetünk, erre van a „Cancel” gomb.

A következő lépésben megadhatjuk a telepítés helyét, de azt is beállíthatjuk, hogy rakjon-e ikont az asztalra, vagy, hogy a telepítés után automatikusan elindítsa-e a programot. Az előbbi eléréséhez maradjon kipipázva az „Add shorcut icon to my desktop” opció, utóbbihoz pedig az alatta lévő. A „Continue”-re kattintva mehetünk tovább, a „Cancel” pedig még mindig a kilépést teszi lehetővé.

Ezek után már települ is a program villámgyorsan.

A program egyből meg is nyílik (feltéve, ha ezt az opciót választottuk a telepítésnél), és egy egész korrekt felületű kliens programot látunk.

Először a program keresőjét próbáltam ki. Ez a bal felső sarokban van. Beírtam a YouTube-os felhasználónevem és pillanatokon belül ki is listázta a feltöltött videóimat.

Az egeret a videóra húzva megjelenik a „Preview” és a „Full” felirat. Az elsőre kattintva az előző képen látható jobb oldali megjelenítőn láthatjuk a videót, a „Full”-ra kattintva pedig a fenti képen látható nagyobb verzióban. Ezt választva a jobb oldalon a videó tartalmához hasonló videók listája jelenik meg. Tehát úgy működik, mint ha webes felületet használnánk.

Lehetőségünk van itt is listákat (Playlist) és jegyzeteket (Subscription) létrehozni, mint a webes felületen. Megvannak szintúgy a kategóriák is (Top Rated, Top Favorites, Most Viewed…). Persze ezekhez már be kell jelentkezni a YT-os profilunk adataival.

Természetesen feltöltésre is van lehetőségünk. Ez is hasonlóképpen működik, mint a webes felületen, csak itt maximum 100 MB-os anyagot tölthetünk fel. A feltöltés viszont némileg stabilabban megy, mint a weben.

Van néhány extra is. Ilyen pl. a Video Chat. Sajnos webkamera hiányába nem tudtam kipróbálni, hogy ez milyen. Annyit viszont megtudtam, hogy akár konferencia videó chat is létrehozható. Az opció használatához egyébként regisztrálni kell, de az ingyenes.

A másik extra a Twitter kliens. Manapság már bárhonnét elérhető lesz a Twitter, így innét is. A Twitteres adatainkat használva léphetünk be.

Belépve egyből csiripelhetünk, vagy is nem egyből, mert előbb betölti a program az utolsó 25 csiripet. Ez kicsit nyögvenyelősen megy. Elég lassan ment ez a betöltés dolog.

Próbáltam egy-egy próba szöveget is írni, de itt is elég lassú volt. Úgy néz ki, ennek a programnak nem erőssége a Twitter használata, de van rá lehetőség. Egyébként a megírt szöveg után kicsit zavaró volt, hogy 5-10 másodperc után is még ott volt a szövegmezőbe a szövegem, és nyomkodhattam az „Enter”-t, nem tudtam, hogy mikor küldte el és, hogy elküldte-e egyáltalán. Egyszer csak megjelent 🙂 No, de hát hol tudunk egyszerre egy Twitterezni és nézni a YouTube videókat? Erre is jó ez a program.

A YouTube és Twitter mellett Facebook kliens is egyben. Azt viszont megjegyezném, hogy a Facebook rész is olyan, mint a Twitter. Elég lassú és itt még kicsit gyatra is a webkezelés. No, de bőven használható.

Alul találunk egy „Settings” és egy „Information” opciót is. Ezek nem hemzsegnek a beállításoktól, de igazából nincs is rájuk szükség.

Összességében, mint YouTube kliens, nagyon jó. Az a része gyorsabb, mint a webes felület. A Twitter és a Facebook használat meg extra már, és használható is, de nem érne fel az erre kihegyezett programokkal. Igaz nem is ez a szerepük. Én csak ajánlani tudom ezt a programot, főleg azoknak akik sokat használják a YouTobe-ot.

Üdvözlettel, Csikós Béla
Én szlogen nélkül segítek neked!

4 hozzászólás to “Egybecuccostutteros!”

 1. Károly Vajdaságból Says:

  Ismét egy érdekességgel leptél meg bennünket. Ez nagyszerű. Nagyon jól hajókázol a net nevű óceánon!

  Ha jól értem csupán annyi az előnye, hogy gyorsabb, mint a webes YTobe. Mert a lassú és kifogásolhatóan működő extrák már kevésbé számítanak előnynek. Ha jól értettem a dolgokat, akkor csupán ennyi. Ezért megéri telepíteni valamit, ami telepítés nélkül is jól műxik?

  Ez a kérdés csupán néhány évvel ezelőtt még furcsa lett volna, hiszen akkoriban mindenre “kellett” egy telepíthető program, és csak lassacskán fogadtuk el, hogy közvetlenül a neten is el lehet intézni pl. a levelezésünket, a képeink rendezését, adataink tárolását vagy megosztását, és még sorolhatnám… Most pedig egy lépés vissza és a telepítés az előnyösebb…

  Szép napot és bőséges bevételt kíván
  Károly.

  • pcinfogb Says:

   Valójába nem csak mostanában van ez a direkt telepítés dolog a neten. Régebben is volt, csak más formába. Minden esetre igen kellemes forma ez 🙂

   Üdv.B.

 2. VLaci Says:

  Nagyon tetszik az új program melyet valóban mindannyiunk számára érthető módon részletesen leírtál.
  A 100 Mb feltöltés film esetén nem kevés ?
  Jó kis programcsomag lesz ebből egy év múlva…tetszik, hogy mindent összeköt és egy helyről mindent elérhetsz.

  Köszi a bejegyzést !
  Kellemes hétvégét !

  Vastag Laci

  • pcinfogb Says:

   A 100MB szerintem elég… na persze ha FullHD anyagokat akarunk felölteni, akkor muszáj lesz a webes felületet használni. Viszont 100 MB egész korrekt minőségű 10-15 perces videót is feltehetünk.

   Köszönöm és viszont kívánok kellemes hétvégét!
   Üdv.B.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.


%d blogger ezt kedveli: