Mivel érdemes böngészni? (A kicsik)

Előző bejegyzésemben az 5 legismertebb böngészőt teszteltem, és ha csak egy hajszállal is, de a Google Chrome győzedelmeskedett. Mai bejegyzésem témája ismét a böngészők, de most 5 névtelen, vagy is inkább kevésbé ismert böngészőt mutatok be.
A mai 5 tesztalany: Arora, Avant, Flock, K-Meleon és a Maxthon.

Mint az előzőleg is, most is a legújabb teljes verziókat töltöttem le és próbáltam ki. Ezek is mind ingyenes böngészők. A tesztkonfiguráció:

– Processzor: Intel Q6600@2,4 GHz
– Grafikus kártya: Gainward 8800GT 600/900/1500 MHz
– Memória: Kingstone DDR2 4GB (2x2GB) 1066MHz 5-5-5-15
– Merevlemez: Western Digital WD4000AAJS-00YFA0
– Tesztrendszer: Windows 7 Ultimate

Az előző körben megismert teszteket használtam most is, tehát 2 féle Java tesztet (JSBenchmark és SunSpider) és 2 féle CSS+általános kompatibilitás tesztet (Acid2 és Acid3) használtam. Természetesen megmértem a böngészők általános gyorsaságát is a Peacekeeper segítségével. Mértem az általános memória-fogyasztást is, és végül összegeztem a személyes tapasztalatomat is. A teszt ideje alatt telepítve volt a gépre a legújabb Java és Flash is.

Peacekeeper-teszt:


(A képek nagyíthatók.)

Az általános gyorsaság-teszten az Arora szépen szerepelt, de a többiek… kb. a használhatatlan Internet Explorer szintjén végeztek. Valójában ez csak az eredményekre igaz, ugyanis a Flock és a Maxthon is egész jól ment, de az Avant és a K-Meleon tényleg lassú volt.

JSBenchmark-teszt:

A Java állományok kezelését mérő teszt érdekes fordulatot hozott. Míg az általános gyorsaság-teszten eléggé leszerepelt a Maxthon, itt 3 pont különbséggel hozta a Google Chrome szintjét. A többiek lebőgtek, ha összeadnám az összes értéket, akkor sem érnék be a Maxthon-t.

SunSpider-teszt:

Ez a teszt is a Java állományok kezelését mutatja és egy összetett teszt összértékét vettem alapul, mint előzőleg is. Minél kisebb ez az érték, annál gyorsabb a böngésző Java kezelése és a böngésző is. A Maxthon ismét jól szerepelt, ismét közel hozta a Chrome szintjét. A bagázs többi tagja lelécelt, de az előző teszt után azt hittem, hogy az IE 5158 ms-os bénázását már nem tudják felülmúlni. Hát, tévedtem. 🙂 Az Avant fölé lőtt és a K-Meleon pedig majdnem duplázott.

Acid2-teszt:

(Arora, Avant, Flock, K-Meleon, Maxthon)

Az Acid2-teszt CSS és általános kompatibilitás-teszt, ami inkább a megjelenítést értékeli. Normál esetben egy jól látható mosolygó emóciót kapunk “Hello World!” felirattal. Mint láthatjuk, az Avant elég csúnyán leszerepelt, de K-Meleon sem szeret a megjelenítéssel bajlódni, inkább összekuszálja a dolgokat. Van az a mondás, hogy “Aki nem fél az IE-t használ…” de azt hiszem, lassan átveszik a gúnyos jelzőt másik böngészők is. Az Arora, Flock és Maxthon-nál nem volt baj.

Acid3-teszt:

Az Acid3 általános kompatibilitást mutatja, és 100-ig mér. Az Arora 98-as értéke nagyon jó és a Maxthon e téren hibátlan. Az IE 20-as értékét az Avant gyönyörűen tudta fokozni. Ez igen, gratulálhatunk a fejlesztőknek. Azt tudni kell az Avant-ról, hogy 2003-2004-ben szép karriert jósoltak a neki, csak lehet leragadtak az elején. 🙂
A normál használhatósághoz egyébkén úgy hírlik, hogy a 90 pont kell. Ez esetben a Flock és a K-Meleon is elbukott.

Memóriaterhelés:

Most is, mint előző tesztemben, először megnéztem mekkora a terhelés 10 megnyitott ablakkal. Gondolom, ennél többet úgy sem használunk a legtöbb esetben.
Itt a K-Meleon szerepelt jól, de itt is igaz az, hogy milyen memóriát fogna egy semmit sem tudó böngésző? A Maxthon 141 MB memóriát fog, ami azért nem is rossz eredmény, ha megnézzük, mit csináltak a nagyok. Ott a legjobban az IE szerepelt és a Maxthon 10 ablakkal nem sokkal fogyaszt többet, mint az IE. Tehát korrekt érték ez a Maxthon-é.

Természetesen 1 megnyitott ablakkal is megnéztem a memóriafogyasztást. Itt igazából a K-Meleon alacsony értéke sem valami jó. A Chrome és az IE 1 ablakkal 20 MB memóriát sem fog le. Tehát ahhoz képest, hogy 10 lappal keveset esznek, 1 lappal sokkal kevesebbet kellene.

Összegzés:

Elég nehéz ez most. Az egyedüli böngésző, ami itt egész rendben volt az a Maxthon. Sőt, ha összevetném az előző nagyokkal, akkor a Maxthon beférne a képzeletbeli dobogó 3. fokára a Chrome és a Mozilla mögé. A Maxthon-nal annyi a probléma talán, hogy eléggé nehéz személyre szabni, kevés a beállítás. Tudja a dolgokat, de extra igények esetén kizárt ez a böngésző. A külsejével sem lehet sokat kezdeni, de az alap igen letisztult és jól kezelhető.
Az Arora böngésző jó alapokon áll. Ebből még lehet valami, én azt mondom. Itt-ott némi javítás, és beverekedheti magát jobb helyekre. Beállításokból van elég szépen benne, de a külső nem változtatható, és a főbb kezelő gombok kicsit el vannak rajta dugva.
A Flock böngésző külsőre nagyon jó, eléggé hajaz a Mozillára, és beállításokból sincs hiány. A gyorsasága is tűrhető, de a megjelenítéssel komoly problémák vannak.
A K-Meleon… semmi jót nem tudok írni erről. Lassú, béna… Rosszabb, mint az IE 🙂
Remélem sikerül mindenkinek kiválasztani a számára megfelelő böngészőt. Azt mondom, hogy egyelőre kár kísérletezni kevésbé ismert böngészőkkel, hiszen a nagyokat is ingyé’ adják. 🙂 Minden esetre benézek Maxthon-ékhoz kb. fél év múlva, kíváncsi vagyok, mit tudtak csinálni, érdekel, fel tudják-e venni a versenyt a legjobb böngésző címért csatározó Chrome-mal és Mozilla-val.

Üdvözlettel, Csikós Béla
Én szlogen nélkül segítek neked!


%d blogger ezt kedveli: