(Egér)Fogós kérdés…

Most épp a számomra is aktuális témáról fog szólni a bejegyzésem, mégpedig az egérvásárlásról. Számomra az egérvásárlás nem mindennapi dolog. A mostani egerem 5 évig bírta… Mi a jó egérvásárlás titka? Meg kell próbálni a célnak megfelelőt választani. Ennek megvalósításában fog segíteni a mostani bejegyzésem.

Egérvásárlás előtt el kell döntenünk, hogy milyen célcsoportot képezünk. Ezek a célcsoportok végül is három részből állnak, általános felhasználók, azok, akik számítógépes munkára használják az egerüket és a játékosok. Valójában az általános felhasználók és azok, akik munkára használják, azok csoportja egybeolvad. Eme két csoport valójában ugyanazokat a szempontokat kell, hogy figyelembe vegye. A játékosok már egy egész más „haderőt” képviselnek.

Más szempontból az egereket feloszthatjuk vezetékes és vezeték nélküli egerekre.

A vezeték nélküli egerek (rádiós, bluetooth) drágábbak a vezetékestől, épp azért, mert így nincsenek kötöttségek a vezeték hossza miatt, nem lesz zavaró, hogy csúszkál az asztalon a vezeték… Ezért is kell a plusz pénzt kifizetni értük. A vezeték nélküli egereken a legtöbb esetben kettő gomb és egy görgő található. Persze van már amelyiken több gomb is található. Ezek az extra gombok az esetek igen nagy százalékában programozhatóak. Netezéskor, szövegszerkesztéskor és egyéb helyzetekben ez jól jöhet. Az extra gombokon kívül extra görgőt vagy akár görgőket is találhatunk némelyik egéren.
Negatívumként meg kell említenem, hogy ezek az egerek extra energiát igényelnek. Tehát elemmel működnek, vagy pedig akkumulátorral, amihez gyárilag valószínűleg jár dokkoló (töltő) is.
A vezeték nélküli egerek általában kompakt elrendezésűek, jobb és balkezes számára is egyaránt használhatóak. Persze kivételek vannak… és erre oda kell figyelni. Nem árt figyelembe venni azt is, hogy a kezünk mekkora és, hogy a választott egér simuljon a tenyerünkbe. Ha túl kicsi, vagy túl nagy, akkor nehezebb „irányítani”.
Ezekből az egerekből van golyós (ami mostanában már ritka, mint a fehér holló), optikai és lézeres.

Az optikai egér jellegzetes piros, esetleg kék fényárban úszik (ha felül nem, akkor alul az érzékelőnél ez megtekinthető). A vezeték nélküli egereknél az optikai egér nem épp a legjobb választás, mert nem energiatakarékos. Vezeték nélküli optikai egér esetén mindig legyen egy csomag feltöltött elem elfekvőben.

A lézeres vezeték nélküli egér jó választás az energiatakarékosság szempontjából. Egy elemmel simán használható akár fél évet is. Nem mellékesen a lézeres érzékelő sokkal precízebb mozgást eredményez.

A vezeték nélküli egereknél most már sok esetben egy LED jelzi az elemek merülését. Így előre láthatjuk, mikor merül majd le, és mikor szorul cserére az elem. Ezek az egerek tehát az általános felhasználóknak, vagy azoknak ajánlott, akik munkára használják gépüket. Azoknak a felhasználóknak, akik esetleg hordozható számítógéphez vesznek ilyen egeret, inkább a nano vevővel ellátott vezeték nélküli egerek ajánlottak. Asztali PC-hez, a normál méretű vevő is tökéletes.

A vezetékes egerek a játékosok igazi célpontja. Ezeknél az egereknél is van optikai és lézeres. Itt is a lézeres ajánlottabb az érzékenység miatt. Ugyanakkor a játékos egereken manapság már állítható a sebesség (dpi) is. Ez a különféle játékokban igazán jól jöhet. Ezeken az egereken már 4, vagy akár 6 gomb is szinte alapnak számít.
A játékos egereknél nincs univerzális forma, tehát vagy jobb, vagy balkezes egeret kell venni. Ez azért van, mert ezeknél az egereknél már van egy gumis támasz a hüvelyk ujjnak, a jobb fogás és az oldalsó extra gombok kezelése miatt.
Ezekben az egerekben már a súly is szabályozható. Az egérhez adnak néhány grammos súlyokat, amiket egy sínbe helyezve tudunk az egérbe csúsztatni, amivel szabályozhatjuk az egér súlyát.
A nem játékosoknak szánt vezetékes egerek olcsóbbak a vezeték nélküli egereknél, ami sok esetben szempont lehet vásárláskor.

Az arany középút véleményem szerint a közép árkategória. Az sem elhanyagolható, hogy melyik gyártótól vesszük az egeret. A Genius, Logitech, A4Tech és Microsoft már nagy presztízsű gyártók, és az ő egereiket érdemes először meglesni. Persze ez sem garantálja, hogy nem romlik el soha. Ugyanakkor a kisebb nevű gyártók is lehetnek jók. Mostanság egyre több kis cég készít egész jó egereket. Ezekről az egerekről is általában van valahol a neten teszt, megéri elolvasni.

Remélem, tudtam segíteni valamelyest a témában, és kérlek, mond el a véleményed. Neked milyen tapasztalataid vannak?

Üdvözlettel, Csikós Béla
Én szlogen nélkül segítek neked!

12 hozzászólás to “(Egér)Fogós kérdés…”

 1. Xavi Says:

  Jó írás,thx.Nekem fél éve drót nélküli egeret ajánlottak játékra és aztóta szívok vele.

  >xavi<

 2. Nick Says:

  2 vezeték nélküli egerem van, az egyik optikai Logitech LX6 ami több mint fél évig bírta napi rendszeres használat mellett, a másik egy lézeres Logitech LX710 meglepő módon alig bírja ki egy hónapig, pedig a cikk alapján ez energiatakarékosabb a lézer miatt, mindegyikben 2xDuracel AA elem van.

  • pcinfogb Says:

   Ez érdekes, de lehetséges. Meg aztán ez egérfüggő, de ha a többséget nézzük, akkor az optikai egerek rövidebb ideig bírják. A Logitech egerei egyébként is jók, tehát nem meglepő, hogy olyat alkottak, ami sokáig bírja… Ugyanakkor az ellentéte is lehetséges.
   A bejegyzést viszont direkt általánosságban írtam és nem válogattam ki egér típusokat.

   Üdv.

 3. ArtWolf Says:

  Én egy Genius egeret vettem a legolcsóbb árkategóriából (kb 3 éve 1000 forintért). Tudtam, hogy ennyi pénzért nem várhatok csodát, dehát mégicsak egy jó márka, gondoltam. Hát tévedtem, a görgője is meg a kurzor is ide-oda ugrál, amivel néha az agyamra megy. Ha megtakarítom, akkor valamelyest javul a helyzet, de a megvétel napjától fennáll ez a hiba. Soha többet Genius-t…

  • pcinfogb Says:

   Akkor én meg jöhetek az ellenpéldával, mert nekem az előző egerem épp Genius volt és 5 évig bírta. Végül víz lett ráöntve és azért romlott el. A Genius nem egy rossz márka, de a legjobbaknál is előfordulhat hiba. Lehet, hogy veszel egy Ferrari és 2 nap múlva elromlik… Ez benne van. Egyébként ha az megvétel időpontjától hibás, tehát gyári hibás volt, akkor szerintem lehetett volna garanciáztatni…
   A lényeg, hogy ne egy termékről mondj véleményt, mert lehet épp csak egy gyári hibás darab volt és a többi meg jó volt, csak így jártál. Nekem volt ilyen pl. Logitech fülessel. Ettől még nagyra tartom a Logitech cuccokat és vennék még tőlük terméket, sőt vettem is.

   Üdv.

 4. bermuda777 Says:

  Szia,hogy kell futatni a chkdsk/F-et,köszönöm

 5. bermuda777 Says:

  Szia,azt szeretném kérdezni hogy a kártyaolvasót hogy kell bekötni hova kell duni nem találom a helyét, köszi

 6. bermuda777 Says:

  Szia nem usbs hanem a flopy helyére kell betenni és sehol nemtalálom az alaplapon a helyét hogy hova dugjam.ja a neve card reader writer….kartyaolvasó és egy usb is van rajta .köszi

 7. bermuda777 Says:

  Szia,tudnál válaszolni a kérdésemre,nagyon szépen köszönöm

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.


%d blogger ezt kedveli: