DVD-re kihegyezve!

Úgy gondolom, hogy minimális azon családok száma, ahol ne lenne már egy asztali DVD lejátszó a TV mellett. Ezek típustól függően többféle formátumú videó anyagot le tudnak játszani. Legtöbb esetben az mp4 viszont már gondot okoz. Ekkor vagy megnézzük PC-n az adott filmet, ami esetenként kisebb élménnyel járhat ugyan, vagy kézbe vesszük az irányítást. Mai bejegyzésemben egy programot mutatok be, amivel akármilyen kiterjesztésű filmet DVD formátumra ölthetünk, hogy az asztali DVD lejátszónk segítségével TV-n is nézhetjük azt.

A Program neve ConvertX to DVD, amit a gyártó hivatalos oldaláról le is tölthetünk könnyedén. Felül csak kattintsunk a „Download” menüpontra, ahol találkozunk még a VSO Software más termékeivel is, de jelen esetben a többi nem lényeges. A ConvertX to DVD ismertetőjénél kattintsunk egyet a „Details” gombra, mert van itt még egy kis ismertető, ami fontos. Ez a program nem teljesen ingyenes. Van ugyan Free (ingyenes) verzió is, ez kell majd nekünk, de meg is vásárolhatjuk (Buy) a terméket. Választhatjuk ezt az opciót, vagy letöltjünk az ingyeneset, és használhatjuk korlátlan ideig. Annyi a bibi ezzel, hogy az elkészült videókon vízjelet hagy. Ezért érdemes megvásárolni, vagy pár kattintással keresni a neten egy licenckulcsot, és már is ingyen megoldottuk. 🙂 Kinek mi a megfelelőbb, azt válassza.
A letöltést megkezdhetjük, attól függően, hogy kinek melyik verzió kell. Egyébként, ha megvásároljuk a programot az oldalról, akkor a termékkulcsot e-mail-ben kapjuk némi regisztráció és persze 40 € fejében.

A letöltés után jöhet a telepítés. A telepítés folyamat egyszerű, nem igényel különösebb szaktudást. A telepítés során kiválasztott nyelvek között egyébként nincs magyar, de nem is kell, hiszen az csak a telepítésre vonatkozik. Maga a program „tud” magyarul is.


(A képek nagyíthatók.)

A telepítés befejeztével én a fenti képen látható üzenetet kaptam. Ez csak azért volt, mert már használtam egy régebbi verziót. Bíztam benne, hogy a régi verziós licenc kulcsom jó lesz ide, de bizony nem. Kell az új.

Ha nem használtuk eddig a programot, nem volt a gépen előző verzió, akkor fenti képen látható ablak fog megjelenni. A „Próba” gombra kattintva érvénybe lép az ingyenes változat. A „Vásárlás” gombra kattintva ugyanoda jutunk, mint ha a termék oldalon a „Buy” opciót választottuk volna. Amennyiben ott megtettük és megkaptuk e-mail-ben a lienc kulcsot, vagy máshonnét szereztünk, kattintsunk a „Kulcs megadása” gombra.

Másoljuk be a kulcsot és kattintsunk az „Aktiválás” gombra.

A fenti képen látható szöveg fogad bennünket, ha jó a termékkulcs. Ez esetben használhatjuk a programot kedvünkre.

Mindenek előtt érdemes a beállításokkal kezdenünk. Rengeteg mindent beállíthatunk, nagyon részletes a program. Igazából az alapbeállítások nagy része kiváló, de néhány dolgot azért nem árt beállítani. Pl. az „Általános” fül alatt a „Munka mappa:” megjelölésnél állítsuk be, hogy hova konvertálja (alakítsa át) majd a filmet. Ezt olyan helyre állítsuk, ahol mindig van 5 GB szabad helyünk. A „Menü” fül alatt beállíthatjuk a DVD menüjét egy általános sablonra, de megjegyzem, hogy az alap is jó. A „TV formátum” fül alatt érdemes babrálni a dolgokat, attól függően, hogy milyen megjelenítőn akarjuk nézni a filmet. Tehát ha széles képernyős a TV, akkor érdemes olyan verzióra állítani, mert élvezhetőbb képet ad majd vissza.
A következő fül legyen a „Videószerkesztés”. Itt van egy nagyon fontos opció, amivel eddig másik programban nem találkoztam. Alul van egy opció: „Multicore processor: Max number of used core(s):”. Itt állítsuk be, hogy hány magos a processzorunk. Ez azért fontos, mert így minden magot bevon a konvertálásba és gyorsabban elkészíti a videót. A következő fül legyen a „Konvertálás”. Itt az „Encoding options” menüpont alatt nem érdemes az „Automatic” beállításon hagyni. Válasszuk a „LP (Long Project)” beállítást. Ezzel tudjuk az adott videót a lehető legjobb minőségbe konvertálni. A kódolás hosszára itt azt írja alap esetben, hogy 148 perc, vagy több. Ez így nem igaz. Ez teljesen processzortól függő. Pl. nekem 4 magos van és ezzel a legjobb minőségű kódolással 11 perc alatt alakítottam át egy filmet. Persze csak, mert az előző fülnél beállítottam, hogy 4 magot használjon az átalakításnál. Ezért fontos az az opció.
Ha használunk feliratot is a filmhez, azt az „Alcím” fül alatt állítgathatjuk. A „Szöveg alcímek széleinek beállítása”-ra kattintva egy részletes, jól kezelhető és rengeteg opciót tartalmazó beállítási felületet kapunk. Ezek tehát főbb beállítási lehetőségek, ezeket érdemes állítgatni az igényeink szerint.

Ha készek vagyunk a beállításokkal, akkor adjuk hozzá a programhoz az átalakítani kívánt filmet. Ezt a fenti képen is látható zöld „+” jelölésű gombbal tehetjük meg (pirossal bekarikáztam, hogy melyik az). A film hozzáadása után a fejlécbe beírhatjuk a film címét. Ezt 2 helyen is megtehetjük, ezeket zöld nyíllal jelöltem a fenti képen. Címet vagy egy „Lejátszás” menüt kreálhatunk a képen található lila nyíllal bejelölt részen. Ezt megtehetjük még az „In Title Menu” alatt is a „Szöveg” résznél. A feliratot a „Subtitle”-re kattintva tehetjük meg, ezt szürke nyíllal jelöltem a fenti képen. Összességében tehát itt is részletesen beállíthatjuk a menüt, immáron pedig látjuk is a végeredményt a jobb oldali képkockában. Ennek mérete állítható. A középen elhelyezkedő legalsó ikonra kattintva pedig el is tüntethető.

Amennyiben minden kész, kattintsunk a „Konvertálás” gombra. Ekkor a jobb felőli részen megy a film is, persze gyorsítva, ahogy a konvertálás halad. Bal felől, alul pedig mutatja, hol tart a konvertálás, mennyi idő szükséges még.

Közben, ha megnézzük a processzor terhelését, láthatjuk, hogy minden magot használ a konvertálás.

A konvertálás befejeztével a fenti képen látható üzenetet kapjuk. Beállítástól függően a program meg is nyitja a filmet egy kompatibilis lejátszóval.

A DVD beolvasva….

… és már megy is a film.

Remélem hasznos volt a bejegyzésem. Várom a véleményed és kérdésed! 😉

Üdvözlettel, Csikós Béla
Én szlogen nélkül segítek neked!

6 hozzászólás to “DVD-re kihegyezve!”

 1. Xavi Says:

  Nice,én a 3-as verziót használom,de majd váltok erre.A 3-ban még nincs ez a CPU-s gyorsítás.
  OFF-Nem tudom ki venné meg :)Bárki talál keygent a neten.

  >Xavi<

 2. Károly Says:

  Ez most éppen kapóra jött. Rég óta a gépemen csücsül egy videó, eddig nem mentettem DVD-re, mert egyre nem fért rá. Most sorra kerül ennek a lerendezése is.
  Van valakinek tapasztalata ezzel a programmal? Szívesen olvasnék róla még valamiket.

  Mindenből eleget
  Károly Vajdaságból

 3. Károly Says:

  Totál kezdő vagyok. Így nem tudom, honnan nézhetem ki, hogy “hány magos a processzor”?

  Szép napot és mindenből eleget!
  Károly vajdaságból

  • pcinfogb Says:

   Start/Vezélőpult (Control Panel)/System(Rendszer). Itt írja, hogy milyen a gép… Azt esetleg ha megtudom, akkor megtudom mondani hány magos. Vagy van a CPUZ nevű program (http://www.cpuid.com/cpuz.php), ami szintén a gép főbb adatait írja ki.

   Üdv.B.

 4. Bébitigris Says:

  Nagyon jó program.Régóta akartam már ilyet amivel több filmet lehet írni egy DVD cd-re.Lehet menüt is csinálni vele.Meg ráadásul jó minőségű DVD-t írni.Köszönöm a leírást.Megvagyok elégedve vele

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.


%d blogger ezt kedveli: