Házvásárlás, nem bérlés!

Több mint 2 hónapja úgy döntöttem, hogy kicserélem régi PC-házam. Több részletre is oda kell figyelni egy ilyen döntésnél. Tudom, most sokakban felmerül a kérdés, hogy milyen kritériumok lehetnem egy házvásárlásnál. Van elég sok, ezt írom le mai bejegyzésemben, vagy is, hogy mi alapján vegyünk PC-házat.

Manapság már mindenki olyan házat vásárolhat, amilyet csak akar (lehetőségeitől függően). Ha alap, középső és felső kategóriára osztanám a PC-házakat, akár úgy is mondhatnám, hogy olcsó, közepes és drága házak. Legcélszerűbb a középkategória tájékán keresgélni. Ha viszont erre nincs keret, akkor az első és legfontosabb dolog egy alsó kategóriás háznál az anyaghasználat legyen. Vannak egész használható anyagú és vastagságú olcsó házak is. Olcsóbb szegmensben a Cooler Master, Lancool, NZXT, Spire (persze ezen gyártók középső és felső kategóriás házai is jók) házai elég jók, de pl. a Codegen és a LC Power házai szinte papírból vannak. A csavarokat max. 3-szor vehetjük ki, azután vagy beszakad a menet, vagy simán elgörbülnek.
A középső árfekvésű (vegyük ezt 50 €-tól) házaknál az anyaghasználat már elfogadható.


(A képek nagyíthatók.)

Az anyaghasználat viszont csak egy szempont. A másik szempont, hogy alsó (fenti kép) vagy felső tápos legyen a PC ház. Az alsó tápos jobb, mert a ház belsejében kavargó meleg levegő nem rajta keresztül jut ki. Ezáltal nem melegszik, nem pörög jobban a ventilátor és halkabb lesz. Az alsó tápos házak viszont nagyobb portalanságot kívánnak. Az asztalra vagy a padlóra téve ezért figyelnünk kell a portalanságra is, hogy ne szívja tele magat a táp porral. Szőnyegre pedig soha ne tegyünk alsó tápos házat, nem csak a por miatt, hanem, mert belesüpped a ház, és nem tud elég levegőt beszívni.
Másik fontos dolog a szellőzés. Ma már aztán kapni sem lehet olyan házat, ahol ne lenne elöl és hátul is egy legalább 120 mm-es ventilátornak hely. Ez a minimum a jól szellőző háznál. A jó szellőzéshez az sem árt, ha az előlapon a ventilátor tud elég levegőt beszívni. Tehát jó, ha rácsos az előlap. Ha telített előlapú a ház, akkor arra figyeljünk, hogy oldalt és alul legyenek légbeömlők. Azok nélkül értelmetlen az egész. A jól szellőző házaknál extra ventilátorhelyek is helyet kapnak. Ezek lehetnek alul, felül (ez lehet dupla, vagy akár tripla is) és az oldallapon is. Sok esetben az oldallap plexis (fenti kép) is lehet.

Az is előfordulhat, hogy a PC házon igen sok hangszigetelő anyag van. Ez a halk ház kiépítésénél jöhet jól. A halk (hangszigetelő miatt) házaknál is kialakítható jó szellőzés.
A sok ventilátorhellyel ellátott házak a vízhűtő rendszert építőknek jön valójában nagyon jól. Ez esetben a házon belül is beszerelhető a radiátor.
A középkategóriás házak java része már szinte csavarmentes kivitelezésű. Mindössze az alapot kell a helyére csavarozni, a bővítőkártyák, az optikai meghajtók és a merevlemezek beszerelése is csavarmentes. Tehát különféle rögzítő szervek vannak a házakban.

A felső kategóriában vannak elég jó házak, de sok esetben 1-1 középkategóriás ház akár jobb is lehet. A felső kategóriás házak anyagminősége pazar (a legtöbb esetben), az élek is szépen el vannak dolgozva, nem kell félni, hogy összevagdossuk magunkat a szerelésnél 🙂 Továbbá ezeknél a házaknál általában van valami extra. Ilyen lehet pl. az érintés vezérelt kezelő konzol, de extra lehet egy igazán egyéni kialakítás is (fenti kép). Ezeknél a házaknál a jó szellőzés szinte adott és a gyártók már néhány ventilátort mellékelnek is a házak mellé.

Összességében tehát arra kell figyelni, hogy meglegyen a jó szellőzés és elfogadható legyen az anyaghasználat. A többi már szinte extra. Minden esetre a házvásárlása előtt nem árt elolvasni néhány tesztet a kiszemeltről. Manapság már minden házról található teszt a neten.

Üdvözlettel, Csikós Béla
Én szlogen nélkül segítek neked!
Ui.: Neked milyen tapasztalatod vannak a PC házakkal kapcsolatban? Esetleg elgondolkodtál PC ház vásárlásán? Mond el a véleményed 😉

7 hozzászólás to “Házvásárlás, nem bérlés!”

 1. Károly Says:

  Az az igazság, hogy nekem nagyjából nyolc, hogy milyen a ház. Van itt az asztalon egy doboz, abban vannak azok a csip-csup csodák, és minden műxik. Azért a képeid közül az a mosógépdob tetszik. Már csak azért is, mert nagyon kreatív ötlet.

  Szép napot és mindenből eleget!
  Károly Vajdaságból

 2. vastag Says:

  Amióta kb. másfél éve fordítva tettem vissza a ház borítóját…és a ventilátor nyílása a másik oldalon maradt…nyár volt…meleg volt…és leégett a tápegységem…azóta nem nagyon szívesen babrálom én sem a házat 🙂
  A mosógépdob is tetszik…ötletes a bejegyzésed.
  Köszi !

  Vastag Laci

  • pcinfogb Says:

   Pedig épp azért kell babrálni, hogy legközelebb ne legyen ilyen gond 🙂 Érdemes befektetni néhány ventilátorra, nem nagy összeg viszont alkatrészeket menthet 🙂

   Üdv.B.

 3. simi Says:

  szia nekem van egy T-Systems Miditower házam és jelenleg 5 venti van benne. szerintem a hűtés itt nem gond minden oldalon van venti és csak annyi zavar hogy az előlapi burkolat megsárgult mert szerintem kiszívta a nap és nem tudom hogy lehetne vissza nyerni a régi színét. neked lenne valami tipped erre, valami vegyszer vagy takarító cucc ami kimarhatja ezt a sárga szint? amúgy erről a házról mi a véleményed?

  http://szamitastechnika.vatera.hu/szamitogep_alkatresz_kiegeszito/szamitogep_haz/t_systems_gyari_szerver_haz_miskolcon_189418024.html

  • pcinfogb Says:

   Szia!

   Jók ezek a szerver házak, jó nagyok és moddingolhatók 🙂 Egyébként ami a külső műanyag burkolatot illeti, ha esetleg füst miatt ilyen sárga, akkor jó erős alkohollal lejön. Ha a nap sütötte ki, akkor marad a festés.

   Üdv.

 4. Zolcsibá Says:

  Helló!

  Én most tervezek házat venni új géphez. Két-három napja agyalok, válogatok, szenvedek, hogy milyen legyen. Én nem nagyon értem meg azokat az embereket akiknek mind1 milyen a PC házuk. Valóban van egy csomó kritérium amit figyelembe kell venni mert meg lehet szívni később. Nekem például a következő szempontokat kell figyelembe (és itt máris megmutatkozik majd, hogy nem hiába tart sokáig a ház választás is):
  Legyen “új generációs” vagyis ne kelljen csavarozni, legyen alsó táp helyes (ahogyan írtad is), legyen a tetején is szellőző nyílás, Legyen benne gyárilag már 1-2 ventilátor azért, legyen hordozható a tetején fogantyúval mert kell a mobilitás lan partikra, legyen elől minimum fülhallgató, mikrofon, USB kimenet, nem bánnám ha HDD dock is lenne rajta mert az baromi kényelmes tud lenni. Még sorolhatnám kisebb nagyobb elvárásaimat de azért az egyik legfontosabbat még nem mondtam, a designt! Legyen jól eső érzés ránézni a vasra! (mint az a mosógép dob. Egész nap azt nézegetném.) 😛

  Szóval én nem találtam olyan házat ami maradéktalanul megfelelne az elvárásaimnak így valahol kompromisszumot kell, hogy kössek. 😦

  Üdv.

  • pcinfogb Says:

   Hello!

   Nekem Cooler Master Storm Scout van és a HDD dokkoló kivételével minden van benne/rajta, amit írtál kritériumnak. Merem ajánlani, masszív, jól szellőzik, gyárilag 3 ventilátor… nem bántam meg a vételét.

   Üdv.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.


%d blogger ezt kedveli: