ZÜMMi mindent szeretne?

Közel egy hónapja használható a Google család újszülöttje a Google Zümm, amit az angol, tehát eredeti Buzz szóból „fordítottak” le, mint márkanév. Volt némi vita is a névvel kapcsolatban, de ez van, ezt kell szeretni 🙂 No, de mi is a Zümm? A Zümm a Google Gmail, vagy is a Google levelezőprogramján belül egy közösségi oldal akar lenni. Lássuk….

A Zümm oldalára látogatva nagyjából le írják, hogy mi a Zümm, mire használható.


(A képek nagyíthatók!)

A Zümmöt a Gmail fiókunkban tudjuk elérni, a fenti képen is ezt láthatod. Csak rá kell kattintani és már zümmöghtesz is 🙂 Először viszont egy üdvözletben részesülsz. Itt egyébként kiválaszthatsz különféle opciókat (kik olvashassák a zümmjeidet, kiét olvasod te…) és a saját profilodat is beállíthatod. Egy korrekt adatlap, érdemes kitölteni. Persze ezek a beállítások bármikor elérhetőek és változtathatóak a „Szerkesztés” link alatt.

Arra is lehetőséged van, hogy csatlakoztass különféle webhelyeket. Itt aztán a ma használatos ismertebb összes Google cucc berakható, vagy éppenséggel a Twitter, de akár a YoutTube is. Tehát elérhető, hogy egy helyen zümmögsz és 5 helyen lesz látható. Pl. a Flickr-en megosztasz egy képet, és arról értesülnek a Zümmös ismerőseid is meg pl. a Twitteresek is. Ez egy jó funkció.

Tovább haladva a fenti sávban az olvasói listával találkozhatsz. Itt az olvasóid listája jelenik meg. Választható, hogy kit olvasol, illetve ki olvas téged. Persze lehetőség van privát zümmögésre is.

A „Közzétett elemek” felirat mellett megtalálhatod, hogy te kiket olvasol, kiket „követsz”. Ezután van keresési funkció is.

A keresés a fenti képen is látható módon megy, tehát e-mail cím vagy név alapján kereshetsz. Ha megvan a kiválasztott, akkor a magyar verzióban „fantasztikusan” megoldott „Címtár” szóra kattintva be is kerül a címtáradba. Ez a megoldás így kicsit „Köszönjük, Emese”, de majd csak észreveszik ezt a kis bakit.
A címtárban böngészve megnézheted, hogy követőid közül az ismerőseid kiket követnek.

Olvashatod azok zümmögéseit is. Ebben semmi újdonság, úgy megy ez, mint egy normál közösségi oldalnál.

Amikor zümmögsz, tehát megjegyzést hagysz az olvasói felületen, akkor azt bármikor szerkesztheted, de meg is jelölheted, hogy tetszik, vagy nem tetszik.

Lehetőség van link, kép, videó és persze normál szöveg beszúrására is. Ebben sincs semmi új, és abban sem, hogy mobilon is használható a Zümm.

Összességében a Google Zümm nem egy nagy durranás, szintúgy, mint a Wave, ez is inkább a bebukás felé hajlik. Önmagában szép és jó és… de mi újdonságot hozott? Gyakorlatilag semmit… „Gugliék” ezt a békát is le kell nyelni.

Kíváncsi vagyok te, hogyan vélekedsz erről. Mondd el véleményedet! 🙂

Üdvözlettel, Csikós Béla
Én szlogen nélkül is segítek neked!


%d blogger ezt kedveli: