Kend rá…

Egy korábbi bejegyzésemben bemutattam, hogy is kell a PC-t szét, illetve összeszerelni. Most ezen a vonalon haladva, külön kérésre bemutatom, hogyan is kell a PC házon belüli a hőleadó felületeket újrapasztázni. Ebben a bejegyzésemben egy processzor és egy grafikus kártya pasztázását mutatom be.

Mielőtt nekiugornák a témának, elmondom miért is kell, illetve miért ajánlott időnként az újra pasztázás. A PC alkatrészek többsége hőt termel, és a legtöbb esetben annyit, hogy már hűtés is szükséges. Hűtőbordák vannak a processzoron, grafikus kártyákon, az alaplapokon, tehát szinte már mindenhol. A jobb hűtés érdekében a hőt kibocsájtó felület (pl. processzor) és a hűtőborda közé egy paszta kerül. Ezen paszták „teljesítménye” egy idő után csökken, ami PC használatától függően más és más lehet. Én pl. 24/7 használom a gépemet, és félévente cserélem a pasztát, ahol csak lehet. Bizony értékes hőfokokat takaríthatunk meg. Ez az alkatrészek élettartama végett jó. A gyári paszták sokszor hamar beszáradnak, és gyakorlatilag elvesztik a funkciójuk nagy részét. A vásárolható paszták jobb minőségűek… No, de akkor csapjunk a lecsóba! 🙂


(A képek nagyíthatók!)

Kezdjük a processzorral! Pattintsd ki lefogatókat, és óvatosan vedd le a bordát a processzorról. Megeshet az is, hogy nem akar lejönni, mert annyira régi a paszta, hogy már szinte ragasztóként funkcionált a processzor és a borda között. Ilyen esetben a fenti képen látható módon (mozgasd jobbra-balra, oda-vissza) szedd le a bordát. Apró és finom mozdulatokkal, semmiképp sem húzva, próbáld meg leszedni a bordát. Feszíteni soha, de tényleg soha ne próbáld!

Ha a borda lejött, akkor láthatod, hogy mennyire volt pasztázva a proci. Kezdetnek töröld le a bordáról a pasztát. Ehhez egy papír zsebkendő tökéletesen megfelel. Próbáld minél tisztábbra pucolni.

Láthatod, hogy a processzoron is van elég szépen paszta. Ezt is tisztítsd meg, de ehhez nem muszáj kiszedned a foglalatból. Ezt is lehet papír zsebkendővel tisztítani.

Ne kapkodj, ne siess, szépen lassan haladva tisztára lehet pucolni a procit.

A tisztítás után már lehet is feltenni a pasztát. Én OCZ FreeZe pasztát használtam, ami 3 grammos csomagolásban volt és ez 5 €-ba került. Borsosnak tűnhet az ára, de kétszer pasztáztam meg vele a saját gépemen minden alkatrészt, és marad még belőle a bejegyzésem alapjául szolgáló alkatrészekre is.
Ami viszont a pasztázást illeti, célszerű a fenti képen is látható módon csinálni. Nem kell sok a pasztából. Igaz nem jó, ha túl kevés van, és az sem, ha túl sok, de ami a képen látható az éppen elég.

A paszta rárakása után még ne tedd vissza a bordát, hanem szépen, egyenletesen kend szét a processzor felületén. Én erre a célra agy bankkártyát szoktam használni, a célnak tökéletesen megfelel. Az eredmény a fenti képen látható.

Ha kész a pasztázás, akkor csak tedd vissza a bordát, pattintsd be és már kész is. Az egész folyamat 10 perc alatt lerendezhető. 😉

Akkor most jöhet a grafikus kártya.

Első lépésként szedd le a bordát a NYÁK-ról (nyomtatott áramkör). A borda felfogatása vagy a fenti képen is látható módon csavaros, vagy műanyag pattintós kivitelezésben van. Ez utóbbi a régebbi kártyákra jellemző, de az eltávolítása nagyon egyszerű.
A csavarok kiszedési sorrendje mindegy, de a visszahelyezésnél vigyázz, ne egymás után, hanem a fenti képen is látható módon (átlósan) csavarozd. Sőt először csak épp, hogy csak csavard bele, majd ha már minden csavar benne van, akkor erősítsd rá. Amint a csavarok szorulnak, ne húzd tovább, nehogy berepedjen a NYÁK, vagy meghajoljon. Erre nagyon vigyázz!

A borda leszedése után szintén jön a feladat, leszedni a régi a pasztát. A kártyán levő grafikus processzorral (GPU) érintkezik a borda. Ez kényes és érzékeny felület. Mindent csak óvatosan, és ha nehezen jön le a paszta, akkor még véletlenül se próbáld meg vízzel fellágyítani! Ez a processzorra is érvényes.

Lassan, de biztosan lejött a GPU-ról is a paszta.

A grafikus kártyát is az OCZ pasztájával kentem be, ehhez nem kell másfajta.

A pasztázás, mint a processzornál. Csak itt egy pici csöppet tegyél a GPU-ra és azt kend szét.

Miután kész a pasztázás, szereld vissza a bordát (figyelj a felfogatásra, nehogy meghúzd!) és mehet vissza a gépbe. Ez a folyamat is kb. 10-15 perc.
Összességében egyébként nem egy nagy feladat ez, csak odafigyelést igényel.

Remélem, segítettem a bejegyzésemmel. Írd meg a véleményed!

Üdvözlettel, Csikós Béla
Én szlogen nélkül segítek neked!

15 hozzászólás to “Kend rá…”

 1. vastag Says:

  Háát nagyon szépen levezetted nekünk a műveletet…de én aki a 10-es csavart is addig szorítom, míg meg nem szakad rajta a menet, mégsem merem babrálni ennyire a számítógépemet…én inkább a “lelkét gyötröm”:)
  Köszi a részletes és szakmai leírást !
  KELLEMES HŰSVÉTI ÜNNEPEKET !

  VLaci

  • pcinfogb Says:

   Köszönöm és viszont kívánok kellemes ünnepeket.

   Ami a szerelést illeti, nem kell tőle félni. Persze mindenkivel megesik, hogy elront valamit, de hát meg kell valahogy tanulni 🙂 Próba szerencse 😀

   Üdv.B.

 2. Attila Says:

  Szia!
  Jelenleg a gépembe van egy AMD 5000 processor.Szeretnék venni majd egy AMD Phenom II X2 550 procit.Ha megveszem a procit és én otthon akarnám beletenni.A kérdésem az lenne ha beleteszem a procit és ráteszem a hűtőt egyböl birnám inditani a gépet és már jó lenne?Vagy valamit kéne állitanom mivel másik processzor van benne?Nem akarnám ez végett bevinni az üzletbe,hogy belerakják.Válaszodat köszi!!!

  • pcinfogb Says:

   Szia Attila!

   Ha új procit raksz a gépbe, akkor menni fog, indíthatod, nem kell állítanod semmit. Viszont nem árt újratelepíteni a rendszer ilyen alkatrész csere esetén.

   Üdv.

 3. Lovi Says:

  Nagyon köszi a leírást! :R

  Bár mindent ilyen részletességgel és képi megjelenítéssel lehetne megtalálni 😀

 4. Vasy Says:

  Sziasztok!
  Az utóbbi hónapokban vettem észre,h sokkal melegebb a procim a szokásosnál.
  Első dolgom volt szétkapni, és észrevettem,h a paszta régi rajta, így elvittem és 500ft-t egy infós boltban újrapasztázták. Sajnos ez sem olodtta meg a dolgot. (Am a proci 60fok fölött van alapjáraton, a magok 80 fölött, játék közben felugrik 80/100-ra is kb. sőt vmelyik nap játék közben az egyik magom 130fokos volt!!!) Azóta átnyálaztam szinte minden fórumot és úgy döntöttem,mielőtt új hűtőt veszek, alaposan átfujom kompresszorral.
  Annyit szeretnék kérdezni,hogy ha leszedem a bordát, utána újra kell-e pasztáznom vagy sem (a paszta tegnap került rá).

  • pcinfogb Says:

   Szia!

   Igen, újra kell pasztázni. Egyébként ha meg új hűtőt veszel, akkor az szinte 100%, hogy lesz paszta 😉 Szóval ne kell külön venned.
   Egyébként milyen procid van? Milyen hűtőt néztél ki?

   Üdv.

   • Vasy Says:

    DualCore AMD Athlon 64 X2, 2300 MHz procim van. Hűtőt még nem néztem, ha sikerül egy erős takarítással segíteni rajta(bár nem látom a bordákat koszosnak) akkor nem veszek, egyébként igen.
    Ezúton viszont meg is kérdeznék 1-2 dolgot tőled,mint hozzáértőtől 😀
    1. Van különbség paszta és paszta között? (nem tudom milyen fajta volt rajta eddig csak hogy aranyszínű volt, most viszont ezüstpasztát kapott) Illetve hallottam a szilikonról, az miben más?
    2. Ha hűtőt kellesz vennem,mit ajánlasz? Próbálnék minél lentebb, 5k körül nézelődni.

  • pcinfogb Says:

   Ha nincs húzva, akkor annak nem nagyon szabadna olyan melegnek lennie. Javaslom, pucold meg a bordát és esetleg nézd meg a BIOS-ban a venti fordulatát. Lehet csak a venti rossz.
   Mindamellett én javaslom egy nagyobb hűtő vételét. 5k-ért esetleg Cooler Master Hyper TX2 vagy TX3, amelyiket találsz. Esetleg megéri hűtőből használtat, mert max venticsere kell. Arctic Cooling Freezer 64, esetleg Cooler Master 212 vagy 212+, ezek csak is használtan.
   Pasztából én merem ajánlani az OCZ Freeze, vagy Arctic Cooling X2, X3… viszont a Cooler Master pasztáit elkerülném. A színek kb. mindegy milyen. Szilikonról mint pasztáról meg még nem hallottam… :S

   Üdv.

   • Vasy Says:

    Nincs húzva egyébként,a venti pedig 2000-el forgott, a cool and quiet kikapcsolása utána pedig 3000 körül. Hétvégén kitisztítom és kipróbálok egy másik hűtőt,aztán írok hogy mire jutottam. Köszi a tanácsokat mellesleg 🙂

 5. gere5 Says:

  Üdv!
  Újra pasztáztam a processzort a leírt eljárás során, de így sem valami jó mert szerintem a hőingadozás sok 4-7 fok másodpercenként. Ha felmelegszik kb. 50 fokra a bordán viszont nem érzem azt a hőmérsékletet.
  Ez mitől lehet? (AMD athlon x2 5000+, gyári hűtő)

  • pcinfogb Says:

   Szia!

   Esetleg a lefogatóval van gond. Pl. el van repedve és nem feszíti teljesen rá a bordát a procira. Így hirtelen ezt tudom elképzelni.

   Üdv.

 6. majda bence Says:

  Hello!A vga pasztázás egy picit lehetne részletesebb ,és jobban kitérni a lesarkazásra ugyanis ez miatt veszélyes művelet,ezt elnézve jó leirás!

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.


%d blogger ezt kedveli: