Csak testvériesen

Manapság már nem számít csodának, ha otthon is több számítógép van egy háztartásban. Legtöbb esetben ilyenkor valamiféle hálózatot szeretnének a felhasználók összehozni, fájlmegosztás vagy egyéb célból.
Két azonos rendszer között ez nem is nagy dolog, de sokszor probléma lehet, ha nem azonos a két operációs rendszer. A netes böngészéseim során sokszor találkoztam azzal,hogy a felhasználók nem tudtak kialakítani kapcsolatot Windows XP és Windows 7 között. Mai bejegyzésem erről fog szólni és megláthatod, hogy nem is olyan nehéz ez sem. 🙂

Jöjjön, aminek jönnie kell! 🙂

Windows XP: A hálózat beállítása

Az első lépésed legyen az, hogy menj bele a Control Panel-ba (vezérlőpult) és ott keresd meg a System (rendszer) ikont és nyisd meg.


(A képek nagyíthatók!)

Ekkor a fenti ablak kell, hogy megjelenjen. Itt kattints a Change (módosítás) gombra.

A fenti képen látható ablak jelenik meg. Add meg a PC nevét (Computer name) és a Workgroup (munkacsoport) mezőbe írd be ennek a nevét. Én a „MEGOSZTAS” nevet adtam a hálózatnak, de lehet ez bármi, akár „DEZSOKE_HALOZATA” is. Arra kell csak figyelni, hogy nagybetűvel írjuk, és ne legyen szóköz a szövegben. Ha ez meg van, akkor katt az OK-ra. Az OK-ra kattintva kapsz egy értesítést egy külön ablakban miszerint a rendszert újra kell indítanod a beállítások érvényesítéséhez. Csak kattints az OK-ra, majd a System properties (rendszertulajdonságok) ablak alatt megint OK. Ekkor megint egy új ablak nyílik meg, és itt az Yes-re kattintva újraindíthatod a gépet.
A hálózat beállítás résszel meg is lennénk.

Windows XP: A hálózat megosztása

Nyisd meg a My Computer-t (sajátgép).

Válaszd ki a partíciót (vagy mappát), amit szeretnél megosztani, és jobb klikk az egérrel. Itt menj a Sharing and Security-re (megosztás és biztonság).
Kijön majd egy ablak, és menj a Sharing (megosztás) fülre, majd kattints egyet az ott olvasható szövegre, ezzel megnyitod a megosztói felületet.

Az alsó szövegrészbe pipázd ki a Share this folder in the network (mappa megosztása a hálózaton) részt. Ezután katt az Apply-ra (Alkalmazd nyomógomb) és egy gyors ellenőrzés után az XP-s résszel készen is vagyunk. Katt az OK-ra és jöhet a Windows 7-es PC.

Windows 7: A hálózat beállítása

Süvíts itt a Control Panel/System részlegre és kattints egyet a Change settings (beállítások módosítása) szövegre.

Ekkor az XP-hez hasonló ablak ugrik elő. Itt is kattints a Change gombra.

Az új ablakban pedig add meg a PC nevét (Computer name), ami NE legyen ugyanaz, mint a másik gépnél (Pl. MR_SLAVE). Majd a Workgroup-hoz írd be azt a nevet, amit XP alatt is adtál. Ez KÖTELEZŐEN azonos kell, hogy legyen. Itt majd az XP-hez hasonló módon kapsz egy értesítést, hogy újra kell indítani a rendszert, de előtte még kapsz egy másikat is, hogy a munkacsoport létrehozása sikeres-e. Sőt, itt is, mint az XP-nél a rendszer felajánlja, hogy újraindítsa a rendszert.

Az újraindulás után még lesz egy beállítás. Menj a Control Panel-ba és nyisd meg a Network and Sharing Center (hálózat és megosztási központ) ikont.

Ekkor a fenti képen látható ablak jelenik meg. A Hálózat (Network) szöveg alatt kattints a szövegre és válaszd ki az Otthoni hálózat (Home Network) opciót. Ezzel a beállítások készen is vannak, jöhet a megosztás.

Windows 7: A hálózat megosztása

Nincs más dolgod, mint kiválasztani a megosztani kívánt mappát vagy partíciót.

Ha ez megvan, akkor jobb klikk a partíció vagy mappa ikonjára, és menj a Share with/Advanced sharing (megosztás ezzel/megosztás) opcióra.

A fenti képen látható ablak fog megjelenni. Itt kattints az Advanced Sharing (megosztás) gombra.

Pipázd ki a Share this folder (mappa megosztása) opciót és kattints az Apply-ra. Ezután a megosztott partíció ikonjánál, a bal alsó sarokban meg fog jelenni egy kis kép jelezvén, hogy az van megosztva.
Ezzel kész is lenne a megosztás Win7-en is. Kösd össze a két gépet, és ha minden jól megy, akkor „látni” fogják egymást a gépek. Innen aztán már beleturkálhatsz a másik gép(ek)be is.

Azt mindenképp hozzáteszem, hogy XP és XP, vagy Windows 7 és Windows 7 között csak csináljuk meg mindkét (vagy több) gépen az operációs rendszernek megfelelő beállításokat, megosztást és már lesz is hálózat 🙂

Te próbálkoztál már ilyen beállításokkal? Mond el a véleményed. Remélem, segíteni tudtam azoknak, akiknek ezzel gondjuk volt, vagy éppen érdeklődnek a téma iránt.

Üdvözlettel, Csikós Béla
Én szlogen nélkül segítek neked!

4 hozzászólás to “Csak testvériesen”

 1. DjMcM Says:

  Szia !

  Sajnos amiket leírtál, mondhatni evidens beállítás, gondolok itt az azonos Munkacsoportra, stb. De sajna nem jutok egyről a kettőre. Az itthoni hálózaton van 3 gép. Egy XP-s és két Win7-es. Az egyik Win7-es egy HTPC-nek kikiáltott gép, amin van már egy megosztott könyvtár, amit írok/olvasok a másik Win7-es gépről. Viszont betettem egy új HDD-t (a HTPC-be), amit az Istennek sem tudok megosztani, mert ha ránézek a másik WIN7-es gépről, akkor látom, csak amikor belépnék, a HOZZÁFÉRÉS LE VAN TILTVA üzenet jön fel. Arról már nem is beszélek, hogy az XP-s gépről hasonlóak a tapasztalatok.

  Volt egy jó megoszási procedúra XP alatt, nem tudom mi a fenének kellett ehhez hozzápiszkálni és megbonyolítani. Megoszthattam, és eldönthettem, hogy csak olvashatja vagy esetleg módósíthat is az akit beengedtem.

  • pcinfogb Says:

   Szia!

   Azért annyira nem evidens, hiszen van aki ezeket nem tudja…
   Mást különben, Win7 és XP között ha azonos munkacsoport mellett nem megy a felismerés, akkor IP-t adja gépeknek. Pl. 192.168.1.1, 192.168.1.2… tuti menni fog 😉
   A hozzáférés le van tiltva üzenet pedig azt hiszem magáért beszél. Le van tiltva a hozzáférés és aktiválni kell a feloldást. Egyébként jól gondolom, hogy a Win7-ed jelszóval van védve?

   Üdv.

 2. DjMcM Says:

  Szia !

  Nem hazsnálom a jelszavas fiókokat. Annyiban megoldódótt a helyzet, hogy könyvtárakat már meg tudok osztani, de egész meghajtót nem enged. Speciális megosztás gombot látom, de az egyszerű MEGOSZTÁS gomb nem aktív. Fix IP-je valóban nem volt a (HTPC) gépnek, (már adtam neki) de ez előtt is tudtam használni a már említett egy mappát. Ha erőt gyűjtöttem, akkor majd ráfekszem az XP-s problémának is, de egyenlőre örülök az elért eredményeknek. 🙂 Köszi, Üdv !

  • pcinfogb Says:

   Szia!

   Ha fix IP-t adsz egy gépnek, akkor a másiknak/másikaknak is kell adnod, egyébként nem nagyon fog működni.

   Üdv.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.


%d blogger ezt kedveli: