Élet formatálás után…

Amikor elkezdtem ezt a blogot az első és második bejegyzésem tárgya az op. rendszer telepítése utáni programokról szólt… Ennek bizony már lassan másfél éve. Azóta sok víz lefojt a Dunán, és sok változás történt az informatikában is. Pl. nem szükséges gyűjtögetni, félretenni azokat a programokat, amiket majd a legközelebbi telepítéskor használni akarunk. Egyrészt, mert úgy is kijön újabb és jobb verzió az adott programból, másrészt pedig… na ez mai bejegyzésem témája 🙂

Nem olyan régen létrejött egy Free App nevű alkalmazás, ami nagymértékben segíti a rendszer újratelepítés utáni életet. Ezzel a programmal lehetőségünk van egy menetben a netről leszedni az összes (ingyenes) programot, amit használtunk előzőleg a gépen, vagy használni szeretnénk. Természetesen mindig a legújabb verziókat szedi le a program, és ezen programok frissítésére is lehetőségünk van, persze törlésére is. A rendszer újratelepítése után tehát nincs más dolgunk, mint megjegyezni egy weblap-címet, ami nem más, mint a http://www.freenew.net/.

Webes felület:

Látogass el tehát az oldalra, és kezdődhet a válogatás:


(Nagyítható képek!)

A fenti képen pirossal bekeretezett részben az ajánlott programokat láthatod, amiket nem én ajánlok, hanem maga az oldal. Ezeket persze nem muszáj letöltened, csak ki kell venni a pipát a program nevek elől és már is eltűnnek a listából… vagy kattints a „Clear all” feliratra (sárgával bekeretezett rész) és az összes kitörlődik, majd szabadon válogathatsz.
Mint látod, az oldalon fel van osztva böngészők (Browsers), antivírusok és tűzfalak (Anti-Virus & Firewalls) stb… tehát különféle programcsoportokra. Ezek közül csak pipázd ki, amit szeretnél majd használni és már is a pirossal bekeretezett listába kerül. Alapesetben minden csoporton belül 4 program látható, de az „Expand” (kékkel bekeretezett rész) szövegre kattintva további programok kerülnek napvilágra.

Ha érdekel egy program leírása esetleg, akkor csak kattints a program nevére és megtekintheted az adott program leírását és az esetleges véleményeket (lásd: fenti kép). Ha a fordítással gondban lennél, mivel csak angolul van, akkor ajánlom a Google Fordítót.

Ha kiválogattad melyek azok a programok, amiket szeretnél letölteni, akkor a kattints a „Get Installer” gombra. Ezzel fogod letölteni azt a kis alkalmazást/programot, amit a bejegyzés elején említettem.
Telepítsd a programot, majd nyisd meg:

A „Status” fül alatt meg fog jelenni az összes olyan program, amit az oldalon bejelöltél letöltésre. Az ablak alján lévő „Start Download” gombra kattintva tudod letölteni a kívánt programokat. Ha kész a letöltés és a telepítés, akkor azt jelzi a program.

A Free App viszont több mint egy letöltő program. A „Giveway” fül alatt a weboldalra felkerült legújabb programokat ajánlja és egyéb értesítések olvashatóak.

A „Freeware” fül alatt megkapjuk azt, amit a weboldalon is csináltunk. Tehát válogathatjuk a programokat, azzal kiegészítve, hogy jelöli a program azokat a programokat, amik már telepítve vannak (Installed mező), amik fent vannak, de elérhetőek frissebb verziók (New Version Avaliable) és az egyéb ajánlott programok, vagy amik nincsenek telepítve (Not Installed). Ezeket kiválasztva (kipipázva) telepíthetjük, vagy frissíthetjük.
Az „Updates” fül alatt külön megtalálhatók azok a programok, amiket lehet frissíteni.
Az „Uninstallers” fül alatt törölni tudjuk a gépen lévő össze programot.

A Free App ebben a formában a legjobb programkezelő alkalmazás. Nem csak telepítés után, de egyébként is különösen ajánlott a használata. Ennek segítségével azonnal elérhetőek a programfrissítések is, és nem kell az adott program gyártójának weboldalára mászkálni, csak lehúzni ezen programon belül. Gyors és egyszerű… kiváló program.

Ugye mennyivel egyszerűbb így beszerezni a programokat, mint folyamatosan gyűjtögetni és frissíteni?

Üdvözlettel, Csikós Béla
Én szlogen nélkül segítek neked!

4 hozzászólás to “Élet formatálás után…”

 1. Károly Vajdaságból Says:

  Kösz ezért a bejegyzésért is. Ennyi minden nekem ugyan nem kell, de ott vannak azok is, amiket mindenképpen leszedek. Előny, hogy minden egy helyen van, továbbá, hogy van “kínálat”, vagyis megkönnyítik a választást és felhívják a figyelmet a lehetőségekre. Jó kis alkalmazás.

  Úgy alakult, hogy a közelmúltban egymás után többször is formatálták a gépemet, különböző operációs rendszereket raktak rá, és mindannyiszor újra kellett telepíteni az összes programot, amire szükségem van. Ilyen esetekben az itt bemutatott lehetőség nagyon kapóra jön.

  Közben olvasom, hogy bulizol egyet. Jó szórakozást!

  Szép napot és mindenből eleget!
  Károly Vajdaságból

 2. pcinfogb Says:

  Nekem már rég kellett formatálni a gépem, de a programok frissítése miatt állandóan fut a program. Azt hiszem az új rendszer telepítésekor sem fogom az elraktározott programjaimat felhasználni már, csak ami nem ingyenes 🙂

  Köszönöm a jókívánságot.
  Kellemes hetet, Béci

 3. levibela Says:

  Jó-jó de nekem magyar kell a progikból

  • pcinfogb Says:

   A legtöbb programhoz le tudod utólag szedni a magyarítást, vagy már alapból tartalmazza.

   Üdv.B.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.


%d blogger ezt kedveli: