Google érdekességek ismét…

Egy korábbi bejegyzésemben épp arról írtam, hogy állandó fejlesztések mennek „gugliéknál” és most is bejelentkeztek két nagyon látványos megoldással.

Az egyik igazán látványos és egyben hasznos fejlesztés a Google képkereső részlegét érintette. A Google képkereső oldalt választva még semmi különösbe nem fogsz ütközni, mindaddig, amíg a keresett kép után meg nem nyomod az entert.


(Nagyítható képek!)

Láthatod, hogy egész új felületet kapott a képkereső. Egymás után és sorokban dobálja be a kereső a képeket, minden információ nélkül.

Egy képről az adott információkat (pl. méret, elérési hely…), akkor tudhatod meg, ha rámész az egérrel. Nem kell rákattintani, csak rámutatni.
Léteznek oldalak is, mint az előző verziónál, ám itt csak lefelé kell görgetned és a képek közt jelölni (pirossal bekarikázott szöveg) fogja a kereső, hogy hányadik oldalnál tartasz. Ennek igazából nem sok értelmét látom, mivel arra nincs lehetőség, hogy egyből pl. az 5. oldalra ugorj, hanem az adott kép keresése után egyszerre kezdi betölteni a miniatűr képeket. Egy picit így lassabb is a keresgélés, ám a betöltés után sokkal stabilabb és gördülékenyebb.

Ha kiválasztottad az adott képet, akkor kattints rá és a fenti képen látható módon fog megjelenni. A kép tehát megjelenik felül, míg alul az elérési oldal jelenik meg. Jó megoldás, mivel láthatod, milyen oldalon van fent az adott kép, és lehet más érdekességre is felfigyelsz.

A másik igazán nagy újítást a Google térkép kapta. Lehetőség van ugyanis a normál útvonaltervezés mellett egy 3D-s tervezésre/barangolásra is.

A fenti képen láthatod, hogy az út közepén megy egy sáv, amin előre és hátra haladhatsz, valamint a képen látható fehér körbe kattintva a nézetet állíthatod. Mielőtt nekilátnál barangolni azt meg kell jegyeznem, hogy ez az újítás még nagyon gyermekcipőben jár. Nagyon kevés helyen érhető el, kevés hely van még így betérképezve, de persze folyamatosan bővül.

Kíváncsiságból rákerestem Szabadkára is. Ott még sajnos nem elérhető ez az újítás, de már itt is vannak változtatások.

Először a jobb felső sarokban lévő „Térkép” helyett a „Műhold” opciót kell választani, majd a bal oldali csúszka tetején lévő sárga kis fickóval tudsz barangolni. A térképen kékkel jelölt pontokra teheted rá a figurát, majd némi várakozás után betölti a kiválasztott helyet a kereső.

Ausztrália egyes részével ellentétben itt csak a kiválasztott helyen található képek megtekintésére van lehetőség, de ami késik, az nem múlik 🙂 Úgy hírlik, hogy 2012-re a teljes bolygó területén elérhető lesz a barangolás.

Szinte napról napra meglep valamivel a Google. Mostani új fejlesztéseik is igen impozánsak… Neked mi a véleményed?

Üdvözlettel, Csikós Béla
Én szlogen nélkül segítek neked!

6 hozzászólás to “Google érdekességek ismét…”

 1. Tallós Áron Says:

  A Google képkeresője egyre kifinomultabb, de számomra még egy picit szokni kell hozzá, viszont mindenféleképp jó 😛

  A Google térkép részéhez nem igazán tudok hozzászólni, mert nem szoktam használni, de biztosan sokak számára hasznos lesz.

  Üdv.

  • pcinfogb Says:

   Én régebb óta használom a Google képnézegetőjét a Picasat és ott hasonló megoldások vannak, így nekem a webes felület nem teljesen volt új, még is valamiben igen. Látványos és jól használható… csöndben azért meg lehet jegyezni, hogy a Bing miatt volt muszáj lépnie a Google-nek 😉

   Üdv.B.

 2. Károly Vajdaságból Says:

  Gugliék mindent tudnak rólunk! Egyre inkább ez az érzésem. Wave, Analytics, Reader, Gmail, Spreadsheets, URL builder, fordító, helyesírás, képkereső… Figyelik, hogy milyen webhelyeket látogatok… Közel sem teljes a jegyzék. Végtére is jó dolog, mert segítik a net használatát. Vannak spéci lehetőségeik, amik a blogok és weboldalak munkáját segítik, vagy a hirdetési eszközeik. Azt hiszem, bármelyiket említjük, mind jó – sőt! A gyakori fejlesztések és a sok-sok lehetőség miatt pedig néha valóban “szokni kell” – mint ahogyan Áron is mondja. Szerintem megéri “hozzászokni”.

  Szép napot és mindenből eleget.
  Károly Vajdaságból.

  • pcinfogb Says:

   Azt hiszem lassan, de biztosan mindent tudnak majd rólunk 😀 Rengeteg területen ott vannak és a legtöbb termékük igen jó, persze volt (főleg a közelmúltban) 1-2 melléfogásuk, de azt hiszem az meg sem kottyant nekik 🙂

   Üdv.B.

 3. vastag Says:

  A Google valóban tartja a versenyt a konkurenciával…nem topog egy helyben, hanem állandóan újít, fejleszt, gyakran követni sem tudjuk.
  Nálad azonban mindig tájékozódunk ilyen téren. Köszi !

  Szép napot és kellemes nyári pihenést !

  VLaci

  • pcinfogb Says:

   Akkor lesz baj, ha nem lesz konkurencia 🙂 Most a Microsoft is igencsak belehúzott a Bing-el és ez most egy egészséges rivalizálás van, ami a felhasználóknak nagyon jó.
   Én meg majd ezentúl is próbálom bemutatni az újdonságaikat 🙂

   Üdv.B.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.


%d blogger ezt kedveli: