Tárhely a weben Microsoft módra!

„Ha lúd, legyen kövér!” – gondolták a Microsoft-nál és lehetővé tették a pillanatnyilag még „csak” 25 GB (!) ingyenes tárhely használatát. De ez még semmi! Rövid időn belül korlátlan is lehet.
Mai bejegyzésem témája tehát a SkyDrive, azon belül pedig a számítógépeddel való szinkronizálás.

Egyre több ingyenes vagy többé-kevésbé ingyenes tárhely érhető el a neten. Ezen tárhelyek mérete is egyre növekszik. Az általam ismert webtárhelyek közül eddig a Dropbox volt az egyik legjobb, amiről korábban már írtam is egy bejegyzést… ám most megjött a trónfosztó: SkyDrive! Hogy miért tekintem trónfosztónak? A Dropbox ingyenes változatában 2 GB érhető el… míg a SkyDrive-on ez a méret 25 GB lett. 🙂 Nem mellékes, hogy úgy hírlik, ez a tárhely rövid időn belül korlátlan is lehet azok számára, akik rendelkeznek Windows Live hozzáféréssel, ami, megjegyzem, teljesen ingyenes. Akinek pl. van Hotmail postafiókja, már ne keresgéljen tovább, neki már elérhető a SkyDrive is!

Alap esetben a Windiws Live felületről elérhető a SkyDrive, ám az a webes felület lassú, de sokkal gyorsabb, ha a szinkronizálva van a számítógépeddel.

A szinkronizáláshoz viszont szükséges az új Office 2010. Akár már a próba változat is elegendő a folyamathoz. Ha még nincs Office 2010-ed, itt tudod megvásárolni.

SkyDrive használata


(Nagyítható képek!)

Megnyitottam a Power Point-ot, és készítettem benne egy egyszerű dokumentumot.

A következő lépésben a Fájl fül Mentés és küldés opciójára mentem, azon belül pedig a Mentés a webre. Megjelenik egy Bejelentkezés űrlap. Menj rá és a Hotmail fiókot e-mail címével és jelszavával jelentkezz be.

Amint kész a bejelentkezés, már is a SkyDrive-ban vagy. Válaszd ki a mappát, ahova menteni szeretnéd a dokumentumot, kattints kétszer az adott mappára (a fenti képen látható mappák alapból vannak).

Ekkor a fenti képen látható ablak fog megjelenni.

Mielőtt mentenéd a dokumentumot, a címsorban kattints a szöveg mellett az üres helyre, hogy másolható legyen a címsor. Ezt a címsort másold ki pl. a Jegyzettömbbe, majd mentheted a dokumentumot. A mentés addig tart, amíg fel nem töltődik a dokumentum a SkyDrive-ra.

Amint kész a mentés, nyisd meg Start menüt és jobb klikkel kattints a Számítógép feliratra, majd ott válaszd a Hálózati meghajtó csatlakoztatása opciót.

A felugró ablakban a Mappa címhez másold be azt a címsort, amit az előbb mentettél, majd kattints a Befejezés gombra.

Ezzel valójában kész is a szinkronizálás. Menj a Számítógépbe és láthatod, hogy bal oldalt megjelent a SkyDrive meghajtó mappája, ahova mentetted a dokumentumot.
Ezután ha valamit fel szeretnél rakni a SkyDrive-ba, csak be kell másolnod ide.

Jobb oldalt, alul egy kis konzolt is kapni fogsz, ahol 1-2 értesítést tudsz ki/bekapcsolni, illetve elérhető egy feltöltő központ… ami viszont felesleges, mivel a Számítógépben is be tudod másolni a fájlokat, amiket fel akarsz tölteni.

A SkyDrive-ra feltöltött anyagok a Hotmail-ben nagyon egyszerűen küldhetők. Mindössze a Beszúrás résznél ki kell választanod a típust majd a fájlt…

A SkyDrive-nak vannak negatívumai is, amiket nem szabad megkerülni. Az egyik, hogy a webes felülete nagyon lassú… Ezért is jó ez a szinkronizálási lehetőség. A másik, hogy egy fájl maximum 50 MB lehet. Ám pl. a 7zip vagy Total Commander segítségével könnyen fel lehet darabolni a fájlokat, és úgy feltölteni. Az utolsó pedig, hogy a szinkronizáláshoz kell az Office 2010.

Véleményem szerint a SkyDrive jelenleg koronázatlan királya a webtárhelyeknek, és ha rövid időn belül valóban korlátlan lesz a tárhely, esetleg gyorsabb lesz a webes felület, akkor nehéz lesz a konkurenciának labdába rúgni… Kíváncsian várom mit lép majd a Google. 🙂

Arra is kíváncsiak vagyunk, hogy a bejegyzéssel kapcsolatban Neked mi a véleményed!

Üdvözlettel,
Csikós Béla
Én szlogen nélkül segítek neked!

12 hozzászólás to “Tárhely a weben Microsoft módra!”

 1. Károly Vajdaságból Says:

  Ez a “lúd” tényleg “kövér”!

  Én valójában nem gyakran használom a tárhelyeket, másképpen oldom meg a gondjaimat, de azért ez már valami. Azt hiszem hamarosan mégis szükségem lesz rá, mert egy hosszabb videót akarok megosztani, amit más módon nem tudok eljuttatni. Ez a bejegyzés jó mankó lesz hozzá. Kösz.

  Szép napot és mindenből eleget!
  Károly Vajdaságból

 2. Narancsik Attila Says:

  szia!

  tényleg nem rossz… de lenne 1 kérdésem!! mégpedig az hogy pl feltöltök egy képet, vagy akármit… és azt máshonnan hogy mirom megnézni??

  • pcinfogb Says:

   Szeva!

   Ahova feltöltöd, annak a galériának lesz egy linkje és azon a linken bírod máshol és máskor megnézni, megosztani.

 3. Narancsik Attila Says:

  ja meg próbáltam feltenni rá kicsivel több mint 1 megás cuccot és nem engette!! azt irta ki h tul nagy a file… megnéztem és FAT filerendszer… ilyenkor mit kell csinálni??

  • pcinfogb Says:

   Saját mappát hoztál létre, vagy a meglévőekbe? Mert mondjuk nekem 4,5 GB van fent már …. 🙂
   A mappák méretét lehet állítani egyébként a Live felületen, de alap esetben úgy van, hogy rugalmas a megosztás. Tehát egyik mappába ha raksz 20 GB-ot, akkor a másikba tehetsz 5 GB-ot. Lehet nálad valami a Live fiókban nem ok, nézz szét szerintem.

   • Narancsik Attila Says:

    nállam is ugy van… csak hogy FAT filerendszerben… meg most töltöttem fel a netes felületen keresztül 1 MBt de ugyanazt a filet amugy nemakarja betenni… nemotm hogy mi baja van… pedig minden ok a windowslive felhasználómmal is… de nekem ott amikor mentem le a powerpointos cuccot, ott csak 1 mappa van nem 3… méghozzá a dokumentumok…

  • pcinfogb Says:

   Hogy, hogy csak egy? Menj rá a Live fiókodra, ott nincs több mappa? 3 mappa van, amit törölni sem lehet, szóval annyinak minimum kell lenni.

 4. Narancsik Attila Says:

  ott is csak 1 van… + még az amit csináltam mellé…de a lényeg h alapbol ck 1 mappa volt…

  • pcinfogb Says:

   Nem használtad már előtte, nem töröltél véletlen ki valamit?

   • Narancsik Attila Says:

    a-a… most használok először netes tárhelyet!! meg most is tettem fel az office 2010et is… mer eddig nem volt fent semmien… mer nemrég tettem ujra a windowsot!

 5. BlueEyes Says:

  Javaslom a Sajátgépbe beépülő SDExplorer-t, fogd és dobd módszerrel tölthetünk fel sky drive-ra, de ha igényesebben vagyunk, használhatjuk a Gladinet kliens-t.
  Ebben kétablakos explorer, fel/letöltés vezérlő, link mutató és ezer más finomság, s nem mellesleg rengeteg más online tárhelyet is kezel.
  Ha mellette meghagyjuk az SDExplorer-t, akkor illik annak beállítani, hogy ne https-en kapcsolódjon,különben a két progi összeakad.

  A bejegyzés? Azzal minden rendben 🙂 sok sikert !

 6. BlueEyes Says:

  Használjatok SDExplorer-t,fájlok egyszerű, Sajátgépbőlmozgatásához, vagy a profibbak az ingyenes Gladinet programot, ami már full mindent tud és nem csak a SkyDrive-t kezeli, hanem az összes ismert és ismeretlen tárhelyet, ftp-t is.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.


%d blogger ezt kedveli: