Nyitod vagy csukod, ezt te döntöd el!

Kapaszkodj meg, mert most megmutatom, hogyan nyithatod ki vagy/és csukhatod be az optikai meghajtó ajtaját anélkül, hogy egy ujjheggyel is hozzáérnél. Ezt az ördöginek tűnő mutatvány valójában csak két egyszerű billentyűparancs, semmi több. Könnyedén bevetheted te is.

Miért kell ez neked?

A fő ok lehet a gyorsaság…

… vagy ha moddingolod a PC-d és esztétikailag jól mutat a rejtett optikai meghajtó. (Így alapból nem elérhető a nyitó és a záró gomb.)

„Szezám, tárulj!”

Először is szükséged van egy kis programra, ami NirCmd. A programot innen szedheted le, a lap legalján a „DownloadNirCmd” feliratra kell kattintani.
A program és tartozékai zippelve vannak, a kicsomagoláshoz tökéletes a WinZip avagy a Total Commander.
Csomagold ki a programot a C: meghajtóra egy tetszőleges nevű mappába és indítsd el a nircmd.exe fájlt.

A fenti képen látható ablak fog megjelenni és kattints a „CopyTo Windows Directory” feliratra. Ezután kapsz egy kérdést, hogy biztosan akarod-e… Válaszd az „Igen” választ.

A következő lépésként hozz létre egy parancsikont: jobb klikk az egéren, majd Új/Parancsikon.

A „Tallózás” gombra kattintva add meg ez elérési útvonalat a nircmd.exe-hez (fenti képen pirossal kiemelt rész), tehát keresd meg a C: meghajtón és válaszd ki. Ezután a célnál egy szóköz után írd be a cdrom open G:, a fenti képen kékkel kijelölt szöveget. Annyi a lényeg, hogy a G: az aktuális optikai meghajtó betűjelét jelzi. Tehát ha nálad az E: meghajtó az optikai meghajtó, akkor neked E:-t kel odaírnod. Kattints a „Tovább” gombra.

Add meg a parancsikon nevét, ez bármi lehet… majd kattints a „Befejezés” gombra. Ezután lesz egy parancsikonod az asztalon.

A billentyűparancs létrehozása

Az utolsó lépésnél jársz, már nincs sok hátra 🙂

Jobb klikk a parancsikonra, majd válaszd ki a Tulajdonságok opciót.

A megjelenő ablakban a Billentyűparancs mezőhöz kattints. Nyomd le azt a 2 (vagy több gombot), amivel el szeretnéd érni az optikai meghajtó kinyitását. Ha ez is megvan, akkor kattints az „Alkalmaz” gombra, majd „OK” és ezzel kész is.

Bezárás

Az imént elkészítette paranccsal csak kinyitni tudod az optikai meghajtód, becsukni nem. A becsukáshoz egy apróság kivételével mindent ugyanígy kell csinálnod, mint a kinyitás esetében.

A parancsikon létrehozásánál „cdrom open G:” helyett „cdrom close G:” szöveget kell beírni, mint a fenti képen is látható. Azután ugyanúgy adni egy billentyűparancsot és kész is. Nálam pl. a Ctrl+F11 a nyitó és a Ctrl+F12 a záró billentyű parancs.

Jó tudni!

A létrehozott parancsikonokat nem szabad törölni. Ha nem akarod, hogy az asztalon kint legyen, akkor jelöld ki és csak húz ki az asztalról, mint ha ott sem lennének.

Remélem hasznos számodra ez a bejegyzésem is, várom a véleményed!

Üdvözlettel,
Csikós Béla
Én szlogen nélkül segítek neked!

3 hozzászólás to “Nyitod vagy csukod, ezt te döntöd el!”

 1. beeh Says:

  Nekem van egy .reg fájlom, amivel be is tudom csukni intézőből, ugyanúgy, ahogy kinyitom. Az szebb megoldás 🙂

  • pcinfogb Says:

   Szeva!

   Persze, van több megoldás -mint a legtöbb dologra ebben a témában-, én csak bemutattam egyet.

   Üdv.

 2. Tallós Áron Says:

  Nem rossz dolog, de igazából nekem nem sok hasznom van belőle, mert nem fontos számomra a számítógép terén az extra esztétikum. Ha meg használnom kell a meghajtót, akkor úgyis be/ki kell vennem a lemezt, szóval muszáj lehajolnom 😛
  De végül is hasznos dolog 🙂

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.


%d blogger ezt kedveli: