Ments ki innen!

Amikor a Microsoft kiadta az Office 2007-es csomagját egy új tárolási rendszert hozott létre. A kiterjesztésekben biztos felfigyelt már minden Office 2007/2010 felhasználó, hogy a régi .doc helyett .docx, vagy .xls helyett .xlsx kiterjesztés szerepel. Ennek oka, hogy a 2007-es Office-ban már XML alapú fájlrendszer dolgozik, ami lényegesen jobb kezelhetőséget nyújt.
Ez az újfajta fájlrendszer valójában egy tömörítési eljárást is magával hozott… magában rejtve egy érdekes funkciót.

Mit is rejt ez a tömörítés?

Tulajdonképpen egy összetettebb, tagolt fájlrendszer rejtőzik a tömörített dokumentumban. Ezzel lehetővé teszi, hogy (akár egy védett dokumentum esetében is) kimásolhasd az adott dokumentum adatait, pl. képeket.

De hogyan?

A megoldás valójában nagyon egyszerű! Először is szükség van egy tömörítő programra, tökéletesen megfelel a WinRar, WinZip, avagy a Total Commander. Ezek közül szinte biztos egyik ott pihen a Te gépeden is. Akkor most rajta, használd!

Keress egy dokumentumot, ami teszem azt .docx kiterjesztésű (vagy ha csak régi .doc, akkor mentsd át .docx-re), tartalmaz képeket (hogy meglásd mire is jó ez az egész folyamat).

Nevezd át a .docx kiterjesztést egy tömörített fájlformátumra, pl. .zip-re vagy .rar-ra.

Ezután készíts egy mappát, majd csomagold ki a dokumentumot, és ha ez megvan, akkor menj kicsomagolt mappába, azon belül pedig a word\media mappába. Ott megtalálhatod a dokumentumban elhelyezett képeket eredeti méretben (tehát lényegtelen, hogy mekkora méretre van formázva a dokumentumban).

Ugyanezt a folyamatot meg tudod csinálni Excell vagy éppen Power Point dokumentumokkal is.

Nekem már többször jól jött ez a kis trükk, mind Office 2007, mind pedig Office 2010-es dokumentumok alatt is. Mond el a véleményed te is!

Üdvözlettel,
Csikós Béla
Én szlogen nélkül segítek neked!

Egy hozzászólás to “Ments ki innen!”

  1. A nagy átalakítás! « PCINFO Says:

    […] PCINFO Just another WordPress.com weblog « Ments ki innen! […]

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.


%d blogger ezt kedveli: