Windows 7 vásárlása

Egyre inkább elérhetővé válik az eredeti operációs rendszer megvásárlása a Balkánon is. Magam is eljutottam oda, hogy beszereztem a Windows 7 eredeti példányát… ám az op. rendszer típus választása után a vásárlásnál akadtak problémáim… OEM/dobozos… melyiket is?
Mai bejegyzésemben bemutatom neked, hogy mi mit is jelent!

Igazi fejtörést nem a típus kiválasztása, hanem a különféle licenc verziók jelentik. A fő lépés viszont, kiválasztani, hogy milyen Windows 7-re van szükség. Erről gyakorlatilag a Microsoft Windows 7 weboldala mindenben segít, és itt a táblázatokba foglalt részletes összehasonlítás.
Ha tehát kiválasztottad, hogy Starter (nem mindenhol elérhető, nagyon alap rendszer), Home Basic (szintén nem mindenhol elérhető), Home Premium, Professional avagy az Ultimate verzióra van szükséged, akkor jön a neheze.
Az előző linkben feltüntetett N verziós rendszerek az Európai Gazdasági Térség, Horvátország és Svájc területén élő ügyfelek számára elérhető… tehát ez most nem nagyon érint minket.

Mint említettem, a különféle licenc megoldásokban van az igazi kavarodás. Van ugyanis OEM (Original Equipment Manufactured), Dobozos (BOX, FPP-Full Package Product) és az úgynevezett Mennyiségi licenc.

OEM

Teljes operációs rendszer, nem csak frissítés egy korábbi verzióhoz, semmilyen korábbi licenc nem szükséges hozzá. Az OEM verzió nem tartalmaz viszont „Upgarde”-et, tehát frissítési lehetőséget. Ezt úgy kell érteni, hogy pl. ha Windows Vista volt eddig a gépeden OEM licenccel, akkor nem tudod frissíteni Windows 7-re. Ez a frissítés egyébkén egy teljes op. rendszert tartalmaz, csak olcsóbban!
Fontos megjegyezni, hogy 2 féle OEM verzió létezik, a D OEM és a C OEM. A D OEM az a rendszer, amit a gyártók egy elkészített konfigurációra telepítenek. Tehát ilyen az, amikor bemész egy számítógépes üzletbe és már van telepítve a Windows 7 a gépre. Ez a lehető legolcsóbb megoldás, hogy Windows 7 legyen a gépeden eredetiben. A D OEM olcsóságából kiindulva igen korlátozott licencet tartalmaz. Az aktiváláskor a számítógép hardvereit a MS szervere feljegyzi és azon túl az a gép nem újítható hardver téren. Illetve csak merevlemezzel, SSD-vel és optikai meghajtóval bővíthető. Igényelhető viszont új licenc kód ahhoz a D OEM verzióhoz, amit a gép vásárlásakor kaptunk, ha előre tudjuk hardver csere lesz a gépben (megjegyzem, alaplap cserénél ez a verzió nem él). Viszont ez a választási lehetőség is egyszer kivitelezhető.
Fontos megjegyezni még, hogy D OEM nem vásárolható kereskedelmi forgalomban, ergo külön D OEM verziót nem lehet venni.
A C OEM megvásárolható kereskedelmi forgalomban is, de erre is érvényes bizonyos formában, hogy összeforr a hardverrel, de itt azért némileg jobb a helyzet. Az megmaradt, hogy alaplap-csere esetén kell az új Windows, de itt bármilyen más alkatrész cseréje lehetséges… ám ilyen esetben 14-szer használható a termékkulcs (és havonta egyszer telepíthetsz ilyen esetben). Ha a hardver nem változik, abban az esetben korlátlan… Végül is, mondhatjuk azt, hogy 14 alkalommal cserélhetünk hardvert a gépben.
Az OEM verziók egyik negatívuma még, hogy vagy csak 32, vagy csak 64-bites verziót tudod megvenni. Dobozos verzió esetén mindkettőt tartalmazza az ár.

Dobozos

Nincs összefüggés az elsőre telepített géppel, szabadon fejleszthető a gép, nincs korlát. 32 és 64-bites rendszert is tartalmaz a csomag. Értelemszerűen egy licenc kulccsal és egyszerre csak az egyik használható.
Lényegébe tehát a dobozos verzióval nincs megkötés, valamint újabb rendszer kiadása esetén érvényes lesz a frissítés is, így az akkor megjelenő újabb rendszert olcsóbban vásárolhatod meg.

Mennyiségi licenc

A mennyiségi licenc csak is kizárólag cégeknek van kitalálva és névre szólóan. „X” licenc csak „Y” cégnek a gépeire érvényes. A mennyiségi licenc esetén C OEM rendszert kapunk (azzal a plusszal, hogy az alaplap dolog játszik, viszont a többi hardver korlátlanul cserélhető) és „egy mennyiségi licenc” csomag tartalma 5 gépre szól.

Nem egy külön csoport, de kiemelhető még az MSDNAA program, ami röviden és tömören annyi, hogy a felsőoktatásban résztvevő diákok ingyen vagy olcsóbban hozzájuthatnak a MS termékeihez, így a Windows 7-hez is. Bővebb tájékoztatást mindenki a saját iskolájában kaphat, mert nem teljesen ugyanazok a lehetőségek vannak mindenhol.

Az ár kérdése sem mellékes. Online a MS weboldaláról mindenki ugyanannyiért vásárolhatja meg a rendszert… de megvásárolhatod webshopokban is. Itt előfordulhat áringadozás, de semmi komolyra nem kell számítani, a MS oldalán feltüntetett áraktól nem nagyon térhetnek el. Tehát ha pl. az egyik típus az MS oldalán 130€, akkor máshol sem lesz sokkal több vagy kevesebb.

Remélem segíteni tudtam a választásban, várom a véleményed!

Üdvözlettel,
Csikós Béla
Én szlogen nélkül segítek neked!

3 hozzászólás to “Windows 7 vásárlása”

  1. Rocky Says:

    szerintem szar volt..hazudozol össze vissza…

  2. Rocky Says:

    viccelek 😀 értelmes dolgokat írtál tényleg. kössz

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.


%d blogger ezt kedveli: