Lassú az operációs rendszered?

Hat rendkívül fontos lépés ahhoz, hogy az operációs rendszer a megfelelő teljesítményt nyújtsa. Egyszerű és könnyen betartható megoldások ahhoz, hogy ne lassuljon be a rendszered, ne kelljen „örökkévalóságig” várni arra, hogy végre valami történjék is! Részletek a folytatásban.

Mikor tökéletes, mikor villámgyors egy operációs rendszer? A válasz egyszerű: friss telepítés után!
Minden rendszer, de főként Windows esetén egy idő után észrevehetően belassul a rendszer. Régebbi gépeknél ez inkább észrevehető, de könnyen megeshet, hogy új, erős hardverrel rendelkező számítógép is hamar belassul.

Mitől lassulás az operációs rendszer?

A telepített szoftverektől! Persze nem az a megoldás, hogy azokat nem telepíted, mert bizony szoftverek nélkül maga a rendszer nem sokat ér. Mondhatnák azt is, hogy „Aki a tüzet szereti, annak a füstöt is el kell viselnie”, és jelen esetben a füst a lassulás.

Vannak különféle szoftverek, amelyekkel tesztelni lehet, hogy mennyit „húz”, de ebben az írásban ezek nem lesznek mérvadóak.

Figyelj oda, mit telepítesz!

1. A leggyakoribb hiba, hogy a felhasználok nagyon magas százaléka, ha programot telepít, akkor legjobb barátjaként tartja számon a „Next” (Tovább) gombot a telepítőben, holott ez igen nagy hiba. Persze azzal kell tovább lépni, de a programok igen nagy százalékában némi „mellékes” is települ, ha nem figyelsz oda.
Egy gyors példa: a minap telepítettem egy videó konvertáló programot, és a telepítőbe kellően elhelyezve, szinte észrevehetetlenül telepítette volna a konvertáló program gyártójának egy böngésző kiegészítősét is, vagy is egy toolbart.
Számos ilyen esetet tudnék mondani. Ezekre oda kell figyelni.

2. Amikor nem használsz már egy programot, esetleg újra váltottál, akkor az előzőt ne felejtsd el törölni.

3. Vannak alkalmazások a Windows-ban, amiket azért vannak, mert használni kell! Ilyen a töredezettségmentesítő (Defragment) használata, avagy lemezkarbantartó (Disc Cleanup). Gyakori használat esetén csak percekbe telik a feladat végrehajtása, ám nagyon hasznos.

4. Ellenőrizd le a rendszer indulásakor, hogy milyen programok indulnak automatikusan. Ami felesleges, azt kapcsold ki!
A kikapcsolás módja: Start>Run (Futtatás) (Win Vista/7 esetén a kereső mezőbe) > írd be: msconfig.

Ekkor a fenti képen látható ablak fog megjelenni és válaszd ki a Startup (Automatikus indítás) fület. Nézd meg mi az, ami felesleg és vedd ki előle a pipát. Ezután OK és majd újra kell indítanod a gépet a módosítások érvényesítéséhez.

5. Egy adott programból, főként vírusirtó, böngésző… mindig érdemes a legújabbat használni, hiszen az újabb mindig (illetve a legtöbb esetben) stabilabb, kevesebb gépigényt kíván.
Jó példa erre, hogy az Avast vírusirtó régi, 3-as verziója majdnem háromszor annyi memóriát igényel, mint a mostani új, 5-ös verzió.

6. Megéri még úgynevezett portable verziós programokat is használni a lassulás elkerülése végett.

Várom a véleményed!

Üdvözlettel,
Csikós Béla
Én szlogen nélkül is segítek neked!

6 hozzászólás to “Lassú az operációs rendszered?”

 1. Byte Says:

  Teljesen igaz:),főleg a 6. pont,nekem 3 programon+drivereken kívül minde portable 😀 kiváló cikk csak így tovább:)
  üdv Laci

 2. Byte Says:

  Fincsi tiszta pc? 😀 ,mintha belefészkelt volna egy tarantula xD

 3. SchCs Says:

  A windows használat közben szemetel. Mivel szeretem tisztán tartani a gépemet, sok takarító programot kipróbáltam. Több éves gyakorlat után a következők mellett maradtam:

  Ccleaner, Advenced System Care, Registry Mechanic, Registry First Aid,
  Wise Registry Cleaner, Wise Disc Cleaner, Eusing Free Cleaner.

  Ezek a programok, ha betartjuk az alapvető szabályokat, nem tesznek kárt a rendszerben.Sorban lefuttatva (két hetente), mindegyik talál valami kidobni valót.

  • pcinfogb Says:

   Szia SchCS!

   Ezeket te mind egyszerre használod??? Az már azért felesleges… CCLeaner is elég tud lenni mellékes programként.

   Üdv.

 4. SchCs Says:

  A tapasztalat azt mutatja, hogy a Ccleaner lefuttatása után a Registry Mechanic kb.10, a Wise Registry Cleaner kb.40, az Eusing Free Registry Cleaner kb.60 felesleges bejegyzést talál, közvetlen egymás után.
  Nem egyforma a keresési jellemzőjük.

  Az Advanced System Care Pro szélesebb körű rendszerjavító szolgáltatást ad.

  A Wise Disc Cleaner a felesleges munkafájlokat törli.

  • pcinfogb Says:

   Őszintén szólva a nekem a rendszeres Disc Cleanup+defragment után soha nem volt szükségem egyéb programra, hogy a rendszer normálisan fusson. Persze, ezek a külön programok még nagyobb tisztítást végeznek.

   Üdv.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.


%d blogger ezt kedveli: