Ingyen jót: LibreOffice

A LibreOffice egy irodai programcsomag, ami igazándiból az OpenOffice-on alapul. Az OpenOffice egyébként a Microsoft Office csomag egy ingyenes alternatívája, kisebb, nagyobb hibákkal, különféle opciók kihagyásával.
A LibreOffice ezen hibákat, hiányosságokat kívánja betölteni az OpenOffice forráskódját ismerő mérnökök kezéből származóan.

Maga a LO, mint önálló termék, csak ez év elején kezdett beindulni és az első stabil verzió, alig 2 hete jelent meg, 3.3.0-ás sorozatszámmal felvértezve, ami némileg megmosolyogtató, hiszen azt hihetné a felhasználó, hogy ez már nem az első verzió. Pedig az, az első stabil verzió, amit bárki ingyen használhat. Letölthető magyar és szerb nyelvű változat is, ami a mi környezetünkben talán nem mellékes.

Rendszerkövetelmény:

• Microsoft Windows 2000 (Service Pack 4 vagy újabb), XP, Vista, vagy Windows 7;
• Pentium-compatible PC (Pentium III, Athlon vagy újabb);
• 256 Mb RAM (512 Mb RAM ajánlott);
• 1.5 Gb szabad hely a merevlemezen;
• 1024×768 felbontású (vagy nagyobb), legalább 256 szín megjelenítésére képes grafikus meghajtó.

Töltsd le és telepítsd!

A letöltést innen érheted el, majd kezdődhet a telepítés:

Ismerkedés:

A LibreOffice tartalma, képességei:
– Szöveges dokumentum
– Munkafüzet
– Bemutató
– Rajz
– Adatbázis
– Képlet

Szöveges dokumentum (Writer)

Felületben a Microsoft Office 2003-as verziójára hajaz, de annál azért okosabb, már-már a MS Office 2010-es szintjén működő szövegszerkesztő.

Munkafüzet (Calc)

A Calc az Excell megfelelője. Szintén igen okos, gyakorlatilag ugyanazt megcsinálhatod benne, amit a MS Office csomagjaiban.

Bemutató (Impress)

Kiköpött Power Point, tudásban sincs igazán különbség.

Rajz (Draw)

Ez már újdonságnak számíthat, hiszen hasonlót nem tartalmaz MS Office egyik csomagja sem. Maga a program vektorgrafikus, mint pl. a CorelDraw!. Persze nem annyira okos, de minimálisan szerkeszthetőek benne azok fájlok is, amiket Corel-ben hoztál létre. Természetesen újak és készíthetőek.

Adatbázis (Base)

Ez az adatbázis szerkesztő a MS Access-el venné fel a versenyt. Ebben az esetben alul marad, hiszen a MS adatbázis kezelő programja lényegesen többre képes, ám fejlesztések itt is várhatóak, van mitől tartani a MS programozóinak!

Képlet (Math)

A Math egy igen komoly matematikai képletek készítésére is alkalmas felület lett. A MS Office Word is tartalmaz ehhez hasonlót, de ez messzemenően komolyabb.

Vélemény

A LibreOffice szerethető programcsomag. Kezeli az MS Office csomaggal készíthető összes fájt, ergo az összes abban használt kiterjesztés a LO is ismeri.
Megjelenésben ugyan alul marad az új MS Office-tól, de tudásban koránt sem, és ez az, ami fontosabb!
Vannak hiányosságai is a programnak, pl., hogy a súgó webes felületen érhető el (ám ott igen részletes), ám bár le is tölthető, de a nagyságából ítélve bele is integrálhatták volna.
Összességében én azt mondom igen is felveszi a versenyt a MS Office-val, és úgy gondolom, igen nagy sikere lehet, lévén pl., hogy ezért egy petákot sem kell fizetni!

Neked mi a véleményed LO-ról? Kipróbálod-e?

Üdvözlettel,
Csikós Béla
Én szlogen nélkül segítek neked!


%d blogger ezt kedveli: