Windows Vista telepítés… Pendrive-ról!

Előző bejegyzésemben a Windows XP telepítését mutattam be pendrive-ról, most a Windows megjelenések soron következő alanya, a Windows Vista jön.

Itt is, mielőtt belevágnék meg kell jegyeznem, hogy a Vista pendrive-ra helyezését mutatom be, mert a többit, tehát a BIOS beállítását és a rendszer telepítését már korábban leírtam.

Akkor kezdjük!

A pendrive formatálása:

Kell egy 4 GB-os (vagy nagyobb) pendrive és csatlakoztasd a PC-hez.

Válaszd ki a pendrive-ot a Sajátgépben (My Computer), jobb klikk és kattints a „Format…”-ra.

Ezután a fenti képen látható beállítást használd. Ha megvan, akkor nyomj egy „Start” gombot. A formatálás 10-15 másodperc lesz.

A „Start”-ra kattintva még tájékoztat a rendszer, hogy minden tartalom el fog veszni a pendrive-ról és biztosan akarod-e a törlést. Természetesen igen, kattints az „OK”-ra.

Ha a törlés kész, azt jelzi is a rendszer. Ez látható a fenti képen is.

Az indító kulcs penrive-ra helyezése:

Nyiss egy DOS ablakot! Ezt legkönnyebben úgy tudod előhívni, hogy a tálcán lévő Start-ra kattintva beírod a futtatás (Run) mezőbe, hogy „cmd”, majd „Enter”. Ekkor a fenti képen látható „C:\Users\”felhasználó”>” parancs fogad majd .

Ha ez megvan, akkor a „C:\Users\”felhasználó”>” után írd be, hogy „diskpart”. Ezzel megnyitod a „DISKPART>”-ot.

Írd be következőnek, hogy „list volume”, majd „Enter”. Ekkor elő kell jönni a fenti képen is látható menünek. Itt a partíciók és az optikai meghajtók láthatóak.

Ki kell választanod itt, hogy melyik a pendrive. Ezt onnét is tudhatod, hogy a „Type” megjelölésen belül, vagy is alatt a „Remowable” felirat szerepel. Írd be tehát, hogy „select volume 6”. A 6-os csak nálam volt hatos, de ide a pandrive értéket kell beírnod. Ez PC-től függően változó lehet.

Az „Enter” lenyomása után a fenti képen látható szöveget kell kapnod, tehát „Volume 6 (vagy amelyik a pendrive) is the selected volume.”, ami magyarul annyit tesz, hogy ki lett választva a megfelelő számú egység.

Ezután írd be, hogy „Exit” és ezzel a résszel készen is vagy.

A következőkben vagy nyiss egy új DOS konzolt, vagy éppenséggel maradhatsz ez előzőben is. A „C:\Users\”felhasználó”>” után írd be, hogy „G:”. Itt a „G:” annak az optikai meghajtónak a betűjele, ahova beraktad a telepítő lemezt. Tehát ha neked nem a „G”, hanem a „H” az optikai meghajtónk jele, akkor ezt írd be: „C:\Users\”felhasználó”>H:”. Ezután „Enter” és már be is léptél a meghajtóba.

A következő lépés a telepítőn lévő boot könyvtárba való belépés. Ezt a „cd boot” paranccsal meg is teheted.

Amint beléptél a boot könyvtárba, írd be, hogy „bootsect /nt60 I:”. Figyelj a szóközökre, mert kellenek! Az „I:” pedig pendrive betűjele. Ha neked más, akkor azt írd be, de nagy betűvel, ez fontos! Ha megvan, akkor nyomj egy „Enter”-t.

Ha a fenti képen olvasható szöveg fogad , akkor minden OK. Megtörtént az egyébként rejtett fájlok másolása a pendrive-ra. Bezárhatod a DOS konzolt.

A Vista pendrive-ra helyezése:

A következő és egyben utolsó lépés az, hogy másold át a rendszer telepítő lemez tartalmát a pendrive-ra. Erre bármilyen fájlkezelő megfelelő lehet, én Total Commander-t használtam. Ha kész, akkor indítsd újra a PC-t és állítsd be a BIOS-ban a pendrive-ról való bootolást, majd telepítsd a rendszert.

Remélem hasznosnak találtad ezt a bejegyzésem is, várom a véleményed!

Üdvüzlettel, Csikós Béla
Én szlogen nélkül segítek neked!

Egy hozzászólás to “Windows Vista telepítés… Pendrive-ról!”

  1. Windows 7 telepítés… Pendrive-ról! « PCINFO Says:

    […] PCINFO Just another WordPress.com weblog « Windows Vista telepítés… Pendrive-ról! […]

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.


%d blogger ezt kedveli: