Nagy kanállal a levesbe!

Főleg kezdő számítógép-felhasználók nem mernek telepíteni egy-egy programot, mert félnek, hogy valamit elrontanak, hogy más programok működését is összezavarják… Hasonlóan gyakori, hogy tárhely híján kénytelenek lemondani az új programok telepítéséről. Mindkét gondra van megoldás…

A megoldás neve Spoon, ami magyarul annyit tesz, hogy „kanál”. No, ezzel jóllakni nem fogsz, kivéve, ha nem programokra vagy éhes. 🙂

A Spoon olyan weboldal, amely sokak által használt programok futtatási lehetőségét kínálja fel online.
Na, de láss neki, és majd közben mesélem, miről van szó.

Látogass el a Spoon weboldalára, majd a fenti képen látható „Install Plugin Spoon”-ra kattints. Ezzel elindul a Spoon weboldal kliens programjának letöltése.

A felbukkanó ablakon kattints a mentés gombra, majd a merevlemezen mentsd le a programot. Ezután jöhet a telepítés. Indítsd el a telepítőt, és rögtön indul a telepítés. Semmit sem kell állítanod, automatikus minden. A rendszer jelzi, mikor kész.

A telepítés után a Spoon weboldalán a jobb felső sarokban egy gyors regisztrációra is szükséged van. Kattints a „Sign In” feliratra, majd az ott megjelenő oldalon, alul a „Create a free Spoon account” szövegre.
Meg fog jelenni egy űrlap, amit kitöltve a „Create” gombot megnyomva már is a felhasználó felületen találod magad.

Az oldalon a fenti menü sávból az „App Library” opciót választva tárulnak eléd a programok. A fejlécben van kereső rész is, ha már tudod a program nevét, amit szeretnél használni, kipróbálni.

Példa gyanánt először a Firefox 4-et próbáltam ki. Az adott program oldalán a kék négyzetben található „Launch Now”-ra kattintva lehet kipróbálni az adott programot. Ekkor a jobb alsó sarokban jelzi a betöltést a rendszer.
Ha kész a kiválasztott program, akkor ugyanúgy fog elindulni, mint ha telepítve lenne.

Másik példaként a Tweed Deck-et próbáltam ki. Az is szépen működött.
Fontos megjegyeznem még, hogy itt csak is ingyenes programokat fogsz találni, esetleg korlátozott funkcionalitású fizetős programokat (amiért itt nem kell fizetned).
Szintúgy nagy energiaigényű programokat sem fogsz itt találni. Tehát pl. a Photoshop-ot nem lehet online elindítani.

Összességében a Spoon egy igen okos megoldás kezdők és haladók számára is. Pillanatok alatt ki lehet próbálni nagyon sok programot. Aztán, ha nem tetszik, akkor nem kell törölni a gépről, csak keresni egy másikat az oldalon. Vagy, ha bevált, akkor megkeresheted a neten, és akár telepítheted is, hogy mindig „kéznél” legyen.
Én csak ajánlani tudom a Spoon-t.

Neked mi a véleményed?

Üdvözlettel,
Csikós Béla
Én szlogen nélkül segítek neked!

3 hozzászólás to “Nagy kanállal a levesbe!”

  1. Szakál János Says:

    A blog szerzőjének nagyon szépen köszönöm minden percét, amit ránk, laikus felhasználókra fordit. Egy barátom segitségével jutottam el ide, és már jó ideje nagy érdeklődéssel olvasom a bejegyzéseket, sok hasznos dolgot találtam már idáig. Amennyire a témák, olyannyira a hozzászólások olvasása során is új információkhoz jutottam.
    Most egy problémámra keresek megoldást, de hasonló bejegyzéssel még nem találkoztam, ismeretlen tipusú fájlok megnyitásáról lenne szó. Itt nem részletezném, mert nem kötődik a fenti témához, de örömmel venném, ha kaphatnák segitséget.

  2. Nagy kanállal a levesbe! | bigyológia Says:

    […] cikket a PCinfo blogron találtuk, és módosítás nélkül […]

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.


%d blogger ezt kedveli: