Egy kis „kikapcsolódás”

Létezik egy Shutdown Timer nevezető alkalmazás, amivel beállíthatod, hogy a számítógéped mikor kapcsoljon ki.
Alap esetben a legtöbben arra gondolunk, hogy „x” időre beállítja az ember, és a PC majd kikapcsol. Ettől a Shutdown Timer lényegesen több.

Csak egy egyszerű példa, hogy éjszakára beraksz tölteni/konvertálni valamit és szeretnéd, hogy a letöltés/konvertálás után leállna a gép, hogy ne mennyen hiába. Ilyen és ehhez hasonló problémák orvoslására van ez a program!

A programot töltse le innen, majd telepítsd és jöhet is a java.

A Shutdown Timer alkalmazást elindítva a fenti képen látható ablakot kapod. Igen egyszerű és érthető felület.

A lenyíló menüben kiválaszthatod a tervezett műveletet, ami majd valamihez viszonyítva (pl. időhöz) később bekövetkezik: kikapcsolás, újraindítás, alvás, hibernálás, a monitor kikapcsolása, kijelentkezés, fájl vagy weboldal megnyitása, …

A végrehajtandó feladat kiválasztása után, a főmenüben a Time & Date jelzésre kattintva a fenti képen látható opciók jelennek meg, ahol a fő opcióhoz mérten be tudod állítani, hogy egy bizonyos idő után, vagy egy adott időpontban végezze el a feladatot, amit megadtál neki.
Szándékodtól függően az Enable megnyomásával válaszd valamelyik megoldást, állítsd be, hogy mennyi idő múlva, vagy pontosan mikor hajtsa végre az utasítást és fent nyomd meg az Activate gombot.

A feladat végrehajtáság a gép kihasználtságától függően is beállíthatod. A CPU & Memory pontot kiválasztva 3 lehetőség közül választhatsz. (Egyszerre is használható az összes opció!) Beállíthatod, hogy egy bizonyos processzorterhelés (CPU Usage), processzorhőmérséklet (CPU Temp), vagy memóriakihasználtság (Memory Usage) után kapcsoljon ki a gép.
Gyakorlati példa: Adtál egy hosszantartó feladatot a gépnek, de unalmas kivárni a végét. Beállítod, hogy amikor ezek az értékek elérnek egy max. értéket, akkor álljon le a géped, hiszen ha a gép már nem dolgozik, akkor elvégezte a feladatát. Vagy ha a nyári hőségben esetleg túlmelegedés is bekövetkezhet távollétedben, az UPC Temp lehetőség megóvhatja a gépedet az összeomlástól.

A Networking lehetőségénél a hálózati adatforgalomhoz mérten tudod beállítani a gépet a kívánt feladat végrehajtására.
Gyakorlati példa: Ha 10 kb/s alá esik az adatforgalom, akkor kapcsoljon ki a gép. Ez használható a letöltések és feltöltések végének érzékelésére.

Az utolsó, a Process lehetőség kiválasztására akkor van szükség, ha meg akarod adni a gépnek, hogy maximálisan mennyi alkalmazást futtathat (az éppen futó alkalmazásokból válogathatsz a lenyíló menüben), illetve egy adott alkalmazás meddig fusson.

A Shutdown Timer az általam ismert legjobb alkalmazás a számítógép automatikus kikapcsolására, újraindítására… Kiemelkedően sokrétűen be lehet állítani, hogy mikor kapcsoljon ki a gép és hatalmas plusz, hogy akár több opció is használható egyszerre. Pl. megadhatod, hogy 70°C felett vagy 95% terhelés mellett kapcsoljon ki a PC. Amint teljesül az általad megadott feltétel, azonnal végrehajtja a hozzárendelt utasítást. Ilyenkor a háttérben futó összes alkalmazást kikapcsolja, majd magát a rendszert. Részemről repül a piros pont a tervezőknek. Neked mi a véleményed?

Üdvözlettel,
Csikós Béla
Én szlogen nélkül segítek neked!


%d blogger ezt kedveli: