Hibák, amiket leggyakrabban elkövetnek a Windows-felhasználók!

Nem, most nem az a rész jön, hogy valamit rosszul telepítettél és Mikuláskor virgácsot kapsz érte. Inkább olyan jellegű „hibákra” mutatok rá, amik megkönnyíthetik a mindennapjaid a számítógép használata során.

1.

Sokszor és sok helyen, de talán a Windows 7 rendszernél használják a legtöbben, hogy a tálcára rakják a programok indító ikonjait. Ezzel talán könnyebb használatot, vagy csak épp jobb kinézetet kapnak, de most nem ez a lényeges. Megszokás, hogy dupla klikkel indítjuk a programot… nos, ez a tálcán nem így működik. Egy szimpla kattintással megnyílik a kívánt program. Dupla klikk esetén 2x nyílik meg, tovább is tart… Apró odafigyelést igényel csak.

2.

Főleg szövegszerkesztésnél, de már a neten is, akár űrlapok esetén is sokkal gyorsabb, ha billentyűkombinációkat használsz, mint, hogy az egérrel bajlódsz. A talán legszükségesebb billentyűkombinációk:
Ctrl+C: másolás.
Ctrl+V: beillesztés.
Ctrl+A: minden kijelölése.
Ctrl+Z: az utolsó lépés visszavonása.
Win+D: az összes futó alkalmazást leteszi a tálcára. Ismét megnyomva a régi állapotba kerül minden.
Alt+Tab: az Alt gombot tartva a Tab nyomogatásával váltani tudsz a futó programok között.
Ebben csupán az a hiba, ha nem használod! 🙂

3.

Egy böngészési „átok” vagyis rossz szokás, hogy, ha egy adott oldalon böngészésekor át akarnak menni egy másik oldalra, akkor a címsorra kattintanak egyet… ezzel kijelölik a webcímet. Ekkor általában még egyet kattint a felhasználó és backspace-vel elkezdi kitörölni a címet, majd beírja az újat. Ez így időigényes! Ha a címsorba a webcímre kattintasz és megkapod a kijelölést, akkor már is tudod beírni az új címet, a régit pedig „felülírod” az új linkkel.

4.

Melléklet az e-mail-ben… Sokan panaszkodnak, hogy mert pl. csak 25 MB-os lehet egy melléklet és „nem megy át a hétvégi bulis videó”, vagy hasonló esetek. Erre jó pl. a YouTube, vagy a netes webtárhelyek (Dropbox, Mediafire…). Ezekre fel tudod tölteni és e-mailben csak az elérési linket adod meg. Már is megoszthatod, és nem terheled a fiókod sem.
Szintúgy használható ez más küldenivalóknál is. Talán még a dokumentum tartalmak érdemes e-mail-ben küldeni.

5.

E-mail címek/jelszavak tárolás, esetleg egy viccgyűjtemény lementése… nem kell neked Word vagy hasonló szövegszerkesztő. Egyszerűbb megoldani jegyzettömbben (Notepad). Ez az egyszerű kis program is tud műveleteket, amik ezekre a célokra pont elegek.
Ilyen pl., hogy a F5 lenyomásával beszúrhatod az adott dátumot és időt, vagy ha ki van kapcsolva a hosszú sorok tördelése, akkor a Ctrl+G lenyomásával megadod, hányas számú sorhoz akarsz ugorni.

A bejegyzésem lényege az, hogy gyakran a nehezebb megoldásokat használják a felhasználok, holott némi utánajárással egészen egyszerűen és gyorsan megoldhatnák feladataikat.

Várom a véleményed!

Üdvözlettel,
Csikós Béla
Én szlogen nélkül segítek neked!

2 hozzászólás to “Hibák, amiket leggyakrabban elkövetnek a Windows-felhasználók!”

  1. Hankó Zoltán (@ZoliKa_) Says:

    “Ctrl+D: az összes futó alkalmazást leteszi a tálcára.” Nem igaz, nekem kedvencekhez ad a böngészőkben, uTorrent-ben meg új fájlt akar megnyitni.
    Am amire még rendszeresen rácsodálkoznak, hogy ismerem a Ctrl + Shift + T varázslatát. Legutóbb bezárt lapfül újra történő megnyitása. De rendszeresen elfelejtik ismerőseim, így pár havonta újra én leszek a zseni aki ilyeneket is tud.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.