Termékbemutató: AcerAspireOne D255

Új év, újdonság a blogon. Ezentúl időnként termékbemutatókat is olvashatsz majd a blogomon. Mai bejegyzésemben a AcerAspireOne D255 netbookot mutatom be, amit egyik kedves barátom állított a rendelkezésemre 4 napra, tehát elegendő időre, hogy leteszteljem.

Azt hiszem, nem kell külön kitérnem arra, mi a különbség a netbook és a notebook között, ám ha valaki még sem tudná, akkor röviden és tömören: a netbook kifejezetten internetezésre készült, a notebooknál kisebb, hordozható gép. Persze a netezés mellett film, zene és pl. szövegszerkesztésre is alkalmas, de játszani nem lehet rajta (max. passziánsz :D).

Jellemzők:

Ha netalán megnéznéd a gyártó weboldalát, akkor ne a magyar oldalt nézd, mert ott nem ezek a specifikációk szerepelnek. A D255-ből volt egy korábbi széria és jelenleg már a javított, lényegesen erősebb specifikációval rendelkező modell kapható csak.

A belső tulajdonságaiból ki kell emelnem a processzort, ugyanis az egyik legerősebb proci ül a gépben, valamint szintén kiemelhető, hogy DDR3 memóriát raktak bele a tervezők és abból is 2 GB-ot. A sebességgel tehát biztosan nem lesz problémád. 🙂

Mivel egy netbookról van szó, így kommunikáció terén elvárt, hogy dobbantson a kicsike, és ezt meg is teszi. Minden van benne, ami szem-szájnak ingere. Emeletes házban lakom, így volt lehetőségem igen eldugott helyeken is megnézni, hogy mennyire megy a vezeték nélküli net. Azt mondom, valamit nagyon jól csináltak az Acer mérnökei, mert ennyire erős vevővel ritkán találkozik az ember. Amennyire csak lehetőségem volt, kipróbáltam a többi adatkommunikációs eszközt is. Bluetooth, LAN is hasít… tényleg nem tudok belekötni, pedig próbálkozok. 🙂

A korábbi verziós D255-nél Windows 7 rendszer volt az alap, de az új verziónál egy Linux rendszer, nevezetesen a LinpusLiteMoblin van telepítve. Erre talán azért volt szükség, hogy a kis izomkocka ára a Win7 rendszer miatt ne szálljon el, lévén, hogy a Linux ingyenes. A Linpus rendszer lecserélése miatt került tulajdonképpen hozzám a masina, de a Win7 telepítése előtt a Linpus-ba is belelestem.
Szép (mondhatni csecsebecse) és borzasztóan egyszerű kialakítás, talán ebből kifolyólag nagyon buta rendszer. Igazából hosszabb távon kín lehet használni… de ha valaki ragaszkodik a Linuxhoz, annak inkább egy Ubuntu-t ajánlanék, mert ez a Linpus, ebben a formában nagyon gyenge.

Külső:

A külső meghatározása igen szubjektív dolog, de nekem tetszik a gép.

Mint a fenti képen is látható, jobb oldalt található az ethernet, Kensington zár, 1 db USB csatlakozó, a fülhallgató vagy hangszóró csatlakozó, mikrofon csatlakozó és a memóriakártya-olvasó.
Bal oldalt van a töltő csatlakozója, a monitor kimenet és még 2 db USB csatlakozó.

Elöl bal oldalt jelző LED-ek vannak, amik (balról jobbra) a bekapcsolást, töltést, merevlemez működését és a netcsatlakozást jelzik.
Hátulról csak az akkumulátor látható.

A netbook aljzatán alul, az apró lyukacsos részen találhatók a sztereó hangszórók és jobb oldalt fent, a rácsozott kialakításnál pedig van a levegőnyílás. Arra ügyelj, hogy azt sose takard el, kivéve, ha nem tervezel rántottát sütni. 🙂
Ha már a melegedést szóba hoztam! A gép alig melegszik, gyakorlatilag max. terheléssel kezdtem csak érezni valami langyosságot a billentyűzeten. Alul jobban érződött, de ott sem vészes. Ebből a szempontból is jó a gép.

Akkumulátor nélkül… Ami az akkumulátort illet, a gyártó szerint Linpus rendszerrel üresjáratban 8 órát, maximális terhelés alatt 3 órát bír ki. Win7 alatt ez némileg változik, ugyanis üresjáratban 6 óra 17 percet bírt, maximális terheléssel pedig 2 óra 14 percet. Véleményem szerint ez igen jó adat.

A bekapcsoló gomb, ki és bekapcsolva. Kellemes kék háttérvilágítás, egyáltalán nem erős, nem bántja a szemet… Viszont ezt az állapotjelző LED-ekről nem lehet elmondani. A 4 kis LED bevilágítja a fél világot. 🙂

Az említette állapotjelző LED-ek.

A touchpad egy halvány vonallal van jelezve csak, egyébként megegyezik a csuklótámasz színével. Használata kellemes és pontos. A jobb és bal klikk egybe van öntve, viszont ez nem probléma, egyik vagy másik oldalát kell nyomni… Kicsit zavaró viszont, hogy igen kemény, izomból kell nyomni. 🙂
Maga a gép billentyűzete viszont parádésan jó! Kampányoljunk, hogy legyen ilyen minőségű és használhatóságú billentyűzet asztali géphez is! 😀

A fenti kép, hogy el tudd képzelni mekkora a touchpad mérete.

Ennyire nyitható ki a D255. Bőven elég.

Bekapcsolva! A gépet bekapcsolva az első reakcióm az volt, hogy „huh, ez gyönyörű”. Bámulatosan szép a kijelzője, szép és élénk színek, tényleg nagyon jó. Viszont a kijelzőnél jelentkezik egy kis bibi, mégpedig a betekintési szög. Az igencsak gyalázatos lett… Egy ennyire jó gépet épp ezzel elrontani… 😦

Megemlíteném még az anyaghasználatot is. Kellemes csalódást okozott az is. Kézbe venni jó, kellemes használni, minőség érzetét nyújtja. Negatívum a zongoralakk fedlap, és szintén olyan anyagú a kijelzőt körülvevő rész is. Nagyon újlenyomat-gyűjtő, meg mindenféle szösz-mösz ráragad.

Tesztek és információk:

A netbook grafikus meghajtójáról a GPU-Z sem sokat árul el, de igazából arra, amire ki van találva, bőven elég.

CPU-Z-vel a processzor és a memória adatai olvashatók ki…. Nem rossz, nem rossz… 🙂

Everest tesztek: netbook tulajdonságok, merevlemez teszt, processzor teszt, memória teszt, stabilitás teszt.

Verdikt!

Pro:
– nagyon egyben van, masszív
– kiváló billentyűzet
– halk (megfordult bennem, hogy talán passzív hűtés… de aztán nagy terhelésnél hallható némi ventilátorzaj)
– gyönyörű kijelző
– gyors működés
– hűs, alig melegszik
– ár/garancia jó.

Kontra:
– ujjlenyomat-gyűjtő fedlap
– betekintési szög gyenge
– touchpad gombok kemények
– hangzás (70%-tól feljebb tekerve némely zene recseg).

Tulajdonképpen a fenti pro és kontra, amikkel igazán véleményezni tudnám az Acer masináját. Számomra a betekintési szög az igazi érvágás, egyébként tényleg egy igazán penge kis gép. Részemről ajánlott kategória.

Gondolkodtál már netbook vásárlásán, esetleg már van? Mond el a véleményed!

Üdvözlettel,
Csikós Béla
Én szlogen nélkül segítek neked!

12 hozzászólás to “Termékbemutató: AcerAspireOne D255”

  1. leventebandi Says:

    Jó lett a bemutató, köszönjük 🙂

  2. ZoliKa Says:

    Hát én nem, ha már cipelek valamit akkor 13,3 alá nem adom… Így is úgyis táska kell hozzá.
    Számomra a vastagság és a súly a meghatározó.

    • pcinfogb Says:

      Van akinek valóban kicsit a 10″, de hát nekik ott a notebook 🙂 A vastagság és a súly… Igazán penge vékony gépei az Apple-nek vannak, súlyra meg, hát ott talán olyan oltári nagy különbség nincs is. Ez a kis netbook egyébként 1,25 kg akksival, szóval nem sok.

  3. Károly Vajdaságból Says:

    Én megmaradok (egyelőre) az asztali gépeknél. Ezek a hordozható masinák nekem idegenek. Más az egész. Azt viszont látom, hogy némelyik már jócskán lekörözi a jelenlegi gépemet. Valójában a munkám során nemigen szükséges, hogy a gépet is magammal vigyem. Otthonülő vagyok munkámban is. De azért érdekelnek. Éppen ezért kösz a bejegyzést. Ha jól értem, akkor ezentúl időnként számíthatunk más termékek tesztelésére is. ennek örülök.
    Szép napot és mindenből eleget!
    Károly Vajdaságból
    ___________________________________
    Pénzt szerzek, amit vissza sem kell fizetni!

    • pcinfogb Says:

      Én is… még 🙂 Habár néha jól jönne, de azon estek száma annyira kevés, hogy komolyabban még nem fordult meg a fejembe a vásárlás gondolata. A lényeg viszont, hogy igen komolyan fejlődik ez a szféra, nagyon jó gépek vannak a piacon már.
      Ha az erőviszonyokat nézzük, akkor azért még nem jutottunk el oda, hogy egy hordozható eszköz lenyomjon egy asztalit 🙂

  4. barbii Says:

    Karácsonyra kaptam egy ilyen gépet. Pirosban. Nagyon szép maga a gép kivülről, de nálam is bosszantó hogy az előlap és a képernyőt körülvevő szegély begyűjt minden koszt és ujjlenyomatot…. De az acer okosan adott mellé egy törlőkendőt…:D Belsőre is nagyon tuti gép. Xp home volt hozzá gyárilag mindenféle extrával (ebből talán a legértelmesebb az office student volt a legértelmesebb). Aztán úgydöntöttem váltok oprendszert…. kicsit kételkedve de feltettem rá a win7 ultimate-et ( céges gépekhez ezt vettük meg, és nem akartunk pénzt kidobni egy home-ra) … és rájöttem h alaptalanul kételkedtem… a redszer tökéletesen fut. Aero meg minden bizbasz megy rajta rendesen…. 😀 Az akksi…. zenelejátszó, internet,msn, esetleg egy word megy és 4 órát bír ki…. játékot is futatttam rajta… sims 2 megy rajta szépen. viszont a hármas már nem… :/ a billentyűzet ugy tökéletes ahogy van. én imádom. touchpad mérete sztem jó ( vegyük figyelembe: női kezek, abból is a kisebb fajta…:D ) a gombok sztem nem olyan kemények eddig még nem tapasztaltam hogy nehéz lenne benyomni őket… A gép hangtalan … alig melegszik… 100 szónak is egy a vége: nagyon jó gép, aki nem feltétlenül a játék miatt akar gépet annak ajánlom( netbookon is lehet játszani komolyabb játékokkal csak utána kell nézni) , a célnak megfelel sőt tökéletes…:D

  5. aceruser Says:

    helló,
    a tesztedet olvasva utólag Te is megerősítettél, hogy milyen jó, hogy ezt a kis gépet választottam! Kicsi, könnyű, gyors, éles kép, dual core proci, használható méretű gombok és a régi asus eee901-emhez viszonyítva hatalmas, különösen a hdd-ja 🙂 Egyedüli negatívum az android használhatatlansága.
    Azt írtad, hogy nem igazán melegszik a gép. Ezzel kapcsolatban kérdezném: átlag 50-60 fok közötti proci hőmérséklet magasnak számít? (a speedfan szerint) (bárhogy is kerestem, a google nem ad ki semmit használható értéket)
    válaszod előre is köszönöm!

    • pcinfogb Says:

      Szia!

      Hogy, hogy Andorid van rajta? Tudtommal, vagy Linux vagy Windows van rajta…

      50-60 fok teljesen elfogadható 😉

      ÜDv.

      • aceruser Says:

        Szia,

        köszi a megnyugtató választ 🙂 a proci hőmérsékletéről!

        az android linux alapú (ahogy utána olvastam), és egy az egyben az ami a mobilokon van. A win7 mellett van rajta gyárilag, ahogy én gondolom inkább érdekességként és reklámfogásként tették rá fel, no meg persze ha szükséged van egy gyorsan induló egyszerű rendszerre. De akkor már inkább valamilyen netbookra optimalizált linux, mert ez a netbookos android netezésen és zenelejátszáson kívül másra nemigen jó.

    • pcinfogb Says:

      Szia!

      Azért nem épp ugyanaz ami a telefonkban van 🙂 Egyébként viszont tényleg nem sokra jó, ott a Win7, az elég mindenre 🙂

      Üdv.

  6. Termékbemutató: Rosewill RX-DU 101 « PCINFO Says:

    […] előző termékbemutatómban egy Acer D255-ös netbookat mutattam be neked, most pedig a Rosewill cég RX-DU 101-es merevlemez dokkolója lesz […]

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.